Connect with us

Ελλάδα

Χρυσοχοΐδης: Ο ΟΣΕ εδώ και τόσα χρόνια δεν είχε ούτε το απαιτούμενο προσωπικό ούτε τη χρηματοδότηση που έπρεπε

Published

on

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις χρόνιες παθογένειες των ελληνικών σιδηροδρόμων που είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε και στο δυστύχημα των Τεμπών, κατέθεσε σήμερα ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με την ιδιότητα του υπουργού Υποδομών της περιόδου 2013 – 2015.

Το μέλος της κυβέρνησης αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατάσταση που επικρατούσε για χρόνια στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας αναφέροντας πως δεν ήταν μόνο το προσωπικό υποστελεχωμένο αλλά ήταν πολύ κακή και η κατάσταση του ίδιου του δικτύου, προσθέτοντας ότι υπήρχαν θέματα συντήρησης. «Ο ΟΣΕ δεν είχε ούτε το προσωπικό ούτε την χρηματοδότηση να το κάνει» όπως είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι τα συστήματα σηματοδότησης ήταν αντικείμενο δολιοφθορών και κλοπών και πρόσθεσε πως «το δίκτυο ουσιαστικά ήταν κατεστραμμένο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τηλεδιοίκηση, έδωσε το παράδειγμα της Γερμανίας αλλά και της Ισπανίας λέγοντας πως ακόμα και σε χώρες με προηγμένα συστήματα καταγράφονται ατυχήματα, ενώ επέμεινε λέγοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε πράγματα που δεν γνωρίζει και τα οποία διερευνά η δικαιοσύνη.

Όσον αφορά την πολυσυζητημένη σύμβαση 717 που αφορά την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας,  δήλωσε πως «όταν εγώ έφυγα από το υπουργείο, το τέλος του 2014, παραδόθηκε αυτή η σύμβαση για να εκτελεστεί σε 2 χρόνια. Επειδή υπήρχαν σοβαρά θέματα και στην υποδομή, πέρα από ασφαλείας και στη γραμμή δηλαδή, το δίκτυο ήταν προβληματικό. Για αυτό όπως είπα καλούσα τους υπευθύνους κάθε 20 – 30 μέρες, ιδίως στο σημείο της Λαμίας που η γραμμή ήταν σε πολύ κακή κατάσταση».

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου επέλεξε να παίξει ο Χρυσοχοΐδης

«Τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου επέλεξε να παίξει ο Μ. Χρυσοχοΐδης κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, κρατώντας τη στάση «Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω»». Αυτό σχολιάζουν σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» και σημειώνουν ότι (ο κ. Χρυσοχοΐδης) «εμφανίστηκε απόλυτα ταυτισμένος με την προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβερνητική πλειοψηφία, ρίχνοντας την ευθύνη μόνο στον σταθμάρχη».

Όπως αναφέρουν, «Δεν ήξερε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2019 λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα. Δεν ήξερε, ούτε άκουσε ότι την ημέρα του δυστυχήματος δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, διότι η Κυβέρνηση, στην οποία ανήκει, δεν φρόντισε να αποκαταστήσει τη βλάβη. Παραδέχτηκε, όμως, ότι η διπλή γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη παραδόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.»

Τέλος, τονίζουν: «Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εμμένουμε στο αίτημά μας να προσέλθουν οι ουσιώδεις μάρτυρες που έχουν πλήρη γνώση των συνθηκών του εγκλήματος και δεν θα ανεχθούμε την προφανέστατη προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement