Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πατρινός επιχειρηματίας «απηύδησε» και έφυγε… με την «πεταλούδα» στο χέρι!

Published

on

Του Κωνσταντίνου Φλαμή (ΓΝΩΜΗ)

Η υπομονή του 60χρονου άνδρα από τα Δεμένικα, επιχειρηματία με κατάστημα στην οδό Ειρήνης και Φιλίας… έφθασε στα όριά της! Και έκανε κάτι που προκάλεσε αίσθηση… σε όσους τον γνώριζαν. Αλλά όπως είπε… δεν άντεχε άλλο! Προχθές το μεσημέρι παραπάτησε στο κράσπεδο στην γειτονιά του, έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι. Αμεσα πήγε στο Νοσοκομείο με αίματα και όντως του προσέφεραν πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια τον έβαλαν να ξαπλώσει σε ένα ράντζο στα εξωτερικά ιατρεία. Και φυσικά όπως προβλέπεται, του έβαλαν ορό και «πεταλούδα»! Οι ώρες περνούσαν όμως και παρά τις εκκλήσεις του… να έρθει κάποιος να τον εξετάσει περαιτέρω και να του πει τι πρέπει να κάνει… κανείς δεν ερχόταν! Τα εξωτερικά ιατρεία «έσφυζαν» ως συνήθως από κόσμο με γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν τιτάνιες προσπάθειες να ανταποκριθούν στον όγκο της δουλειάς. Τα περιστατικά δεκάδες… το προσωπικό ελάχιστο.

Ο 60χρονος ήταν ήδη 9 ώρες στο φορείο και αποφάσισε… να δράσει μόνος του. Σηκώθηκε από το ράντζο, έβγαλε τον ορό, μπήκε στο αυτοκίνητό του και πήγε στα Δεμένικα! Μετέβη στο καφενείο που σύχναζε και οι φίλοι του έπαθαν… σοκ βλέποντάς τον… με την «πεταλούδα» στο χέρι! «Αγανάκτησα ρε παιδιά. Εννιά ώρες περίμενα» τους είπε! Ευτυχώς λόγω των πρώτων βοηθειών που του παρείχαν στην αρχή ήταν καλά! Το πρόβλημα με τα εξωτερικά ιατρεία και των δύο Νοσοκομείων της Πάτρας (κυρίως τις ημέρες και νύχτες εφημεριών) είναι τεράστιο και γνωστό από παλιά! Σύμφωνα δε με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανάμεσα στα τρία πρώτα νοσοκομεία της χώρας σε αριθμό περιστατικών που αντιμετωπίζονται ετησίως στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)  είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας  Το 2023 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΠ αντιμετωπίστηκαν 98.670 περιστατικά. Αντίστοιχα στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» που εφημερεύει μία μέρα λιγότερη την εβδομάδα, έφθασαν τα 70.000 περιστατικά το ίδιο χρονικό διάστημα! Εκτός από την έλλειψη προσωπικού μία από τις αιτίες που «βουλιάζουν» τα νοσοκομεία της Πάτρας είναι η υπολειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Ιόνια νησιά.

Οι διοικήσεις των Νοσοκομείων της Πάτρας γνωρίζουν καλά την κατάσταση με την πολύωρη αναμονή των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία. «Η αναμονή δυστυχώς είναι μία παρενέργεια αυτής της κατάστασης, την οποία αναγνωρίζουμε και ζητάμε την κατανόηση του κόσμου» δηλώνει ο Διοικητής του ΠΠΝΠ Δημήτρης Μπάκος. Ο τρόπος λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων έχει καταδειχθεί ότι είναι αναχρονιστικός και ήδη δρομολογούνται αλλαγές. Ωστόσο η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών επιμένει ότι οι προσλήψεις ιατρών θα έλυναν ένα μεγάλο τμήμα του προβλήματος.

 

Κατά τους διοικούντες, η πολύωρη αναμονή οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν χώροι για να εξετάζονται άμεσα τα περιστατικά που προσέρχονται! Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το σύστημα διαλογής και κατηγοριοποίησης των περιστατικών που εφαρμόζεται σήμερα, αλλά με πολλά εμπόδια λόγω και του χωροταξικού προβλήματος. Θα πρέπει τέλος να υπενθυμίσουμε πως κάποιοι από τους ασθενείς ή τους συγγενείς τους δεν ενεργούν όπως ο επιχειρηματίας από τα Δεμένικα και απλά… αποχωρούν με την «πεταλούδα» στο χέρι! Δημιουργούν φασαρίες και επεισόδια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί ξυλοδαρμοί και έντονοι διαπληκτισμοί!

Ροή ειδήσεων

Advertisement