Connect with us

Ελλάδα

Εξηγήσεις για απόκρυψη εισοδημάτων-Καθ οδόν νέα ειδοποιητήρια της ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους

Απέκρυψαν το 2023 εμβάσματα και έξοδα πολυτελούς διαβίωσης

Published

on

Η ΑΑΔΕ μετά τον έλεγχο των στοιχείων που απέστειλαν οι τράπεζες όπως δάνεια, καταθέσεις, διάφορα τραπεζικά προϊόντα και εμβάσματα κάλεσε πρόσφατα την πρώτη ομάδα φορολογούμενων για την παροχή εξηγήσεων ενώ τις επόμενες μέρες χιλιάδες φορολογούμενοι θα λάβουν νέα ειδοποιητήρια ελέγχου για απόκρυψη εισοδημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι διασταύρωση στοιχείων της ΑΑΔΕ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, μετά την κατάθεση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Διασταυρώθηκε δέσμη διαθέσιμων στοιχείων που απέστειλαν οι τράπεζες όπως δάνεια, καταθέσεις, διάφορα τραπεζικά προϊόντα και εμβάσματα, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στοιχεία για 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Από τα 80.000.000 δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την διασταύρωση προέκυψαν μικρές και μεγάλες αποκλίσεις σε 440.000 φορολογούμενους. Στα τέλη έτους αποφασίσθηκε το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί σε 20.000 καθώς τα στοιχεία παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και υποψίες για φοροδιαφυγή.

Μετά την ολοκλήρωση και των πρόσθετων διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ στους 20.000 που εντοπίστηκαν με χαμηλά εισοδήματα (κάτω των 10.000 ευρώ) και υψηλές δαπάνες διαβίωσης και εμβάσματα στο εξωτερικό, κλήθηκαν οι πρώτοι επαγγελματίες από την εφορία για εξηγήσεις.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπισθούν:

-Πληρωμές μέσω καρτών.

-Τόκων καταθέσεων και λογαριασμών με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους.

-Δαπάνες λιανικής σε καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ.

-Δαπανών για αγορά περιουσιακών στοιχείων.

-Δαπανών για ασφαλιστικά συμβόλαια.

-Εξόδων νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

-Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία

-Δαπάνη για φως, νερό, τηλέφωνο, άνω των 1.000 ευρώ

Νέα «όπλα» στη μάχη…

Στο μεταξύ, μέσα στο 2024 η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί νέες ψηφιακές εφαρμογές σε μια προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών . Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός του έτους θα υποχρεωθούν πολλές επαγγελματικές ομάδες (κέτερινγκ, κάμπινγκ, τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιωτικά σχολεία, κλινικές και θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, γιατροί, δικηγόροι) να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο. Σε δεύτερη φάση το ψηφιακό πελατολόγιο θα διασυνδεθεί με το MyDATA, με τον έλεγχο να μπορεί να γίνεται και από το γραφείο του ελεγκτή, για να διασταυρώνει εάν και πότε, για παράδειγμα, κάποιος επισκέφθηκε τον γιατρό του. Θα καταχωρίζεται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται.

Έρχεται επίσης και το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά). Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να γνωρίζει, για παράδειγμα, εάν κάποιος κατασκευαστής έχει παραγγείλει σκυρόδεμα και τον προορισμό του.

Παράλληλα, στο τέλος του έτους θα γίνει υποχρεωτική η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Σημειώνεται ότι και σε επίπεδο Ε.Ε. συνιστάται η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κυρίως στον ΦΠΑ. Στην Ελλάδα θα εφαρμοσθεί από τα μέσα του 2024. Μέχρι τότε, για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου και υπό την προϋπόθεση ότι την εφαρμόζουν αποκλειστικά για την έκδοση των παραστατικών πωλήσεων κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους, προβλέπονται ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ, και μείωση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών χρήσεων.

Έρχονται ειδοποιητήρια σε μισθωτούς

«Οι πρώτοι που κλήθηκαν από την ΑΑΔΕ είναι αυτοί που βρέθηκαν με εμβάσματα στο εξωτερικό και ευρεία χρήση πιστωτικών καρτών. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθεί και η δεύτερη ομάδα κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες ειδοποιητήρια είναι ήδη προετοιμασμένα για να αποσταλούν μαζικά σε ψηφιακή μορφή. Οι διασταυρώσεις θα συνεχισθούν και θα επεκταθούν και σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα και μεγάλες δαπάνες καθώς και σε μισθωτούς» επισημαίνει στη «Γ» ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement