Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας-Το νέο σχέδιο και η εικόνα στη Δυτική Ελλάδα

Published

on

Διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας κατά 10.000 άτομα, στους 24 χιλιάδες περίπου στη Δυτική Ελλάδα, αύξηση του επιδόματος έως και τα 1.300 ευρώ το μήνα και μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα κατάρτισης, με πρακτική στην ανεργία, για χιλιάδες ανέργους περιλαμβάνει το σχέδιο της ΔΥΠΑ.

Σύμφωνα με τις αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του επιδόματος ανεργίας που προωθεί το υπουργείο Εργασίας με το νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την άνοιξη, περίπου ένας στους τέσσερις εγγεγραμμένους ανέργους θα επιδοτείται πλέον με ποσό 650 ευρώ.
Παράλληλα προβλέπεται ότι για πάνω από 12.000 άτομα από το μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ στη Δυτική Ελλάδα, το επίδομα ανεργίας θα συνδεθεί με κατάρτιση και 6μηνη πρακτική απασχόληση σε επιχειρήσεις.
Στο 70% του τελευταίου μισθού
Η κεντρική φιλοσοφία της προωθούμενης ρύθμισης είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας και η σύνδεσή του με τον μισθό που λάμβανε ο άνεργος τα τελευταία χρόνια της απασχόλησής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα συνδεθεί σε ποσοστό 70 με τον κατώτατο μισθό.
Ετσι, εφόσον οι βασικές αποδοχές ανέλθουν στα 820 ευρώ από τον ερχόμενο Απρίλιο, το επίδομα ανεργίας από τα 479, μπορεί να φτάσει στα 650 ευρώ, το ελάχιστο.
Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.
Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει σήμερα μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φθάνει το 15% των εγγεγραμμένων ανέργων.
Επίδομα για 18 μήνες
Στο εξής το επίδομα ανεργίας θα συνδέεται με την κατάρτιση και θα καταβάλλεται πέραν των 12 μηνών, με συγκεκριμένα ωστόσο κριτήρια και προϋποθέσεις. Ειδικότερα, λόγω της ενσωμάτωσης του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων στο επίδομα ανεργίας, εξετάζεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας να φτάνει στους 18 μήνες. Μετά την τακτική επιδότηση, οι άνεργοι που θα πληρούν τις προϋποθέσεις θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται με επίδομα που μπορεί να υπερβαίνει και τα 200 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα χρόνια που έχουν απασχοληθεί πριν μείνουν άνεργοι.
Μελετάται το επίδομα ανεργίας να είναι ένα μεταβλητό ποσό που τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση μπορεί να φτάνει έως τα 1.300 ευρώ –στους ανέργους που έχουν διανύσει περισσότερα από 4 χρόνια στην αγορά εργασίας, ενώ αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα χρόνια θα λαμβάνουν το ποσό των 479 ευρώ.
Επίδομα απασχόλησης
Οι αλλαγές στο επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους θα συνδυαστούν με την πιλοτική μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας μέσω νέων προγραμμάτων κατάρτισης, προκειμένου ο άνεργος να συμμετάσχει στην αναζήτηση νέας θέσης απασχόλησης για να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια. Γι’ αυτόν τον λόγο αναμένεται να θεσπιστεί ως υποχρέωση του ανέργου να είναι διαθέσιμος για κατάρτιση και έτοιμος να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό.

Μείωση τριών μονάδων στην ανεργία στη Δυτική Ελλάδα

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της ΔΥΠΑ για τον μήνα Δεκέμβριο 2023 στη Δυτική Ελλάδα είναι 76.710 άτομα. Από αυτά 42.049 (ποσοστό 54,8%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών και 34.661 (ποσοστό 45,2%) είναι εγγεγραμμένα για διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Σε σχέση με το 2022 και τον αντίστοιχο μήνα Δεκέμβριο, οι άνεργοι τον περασμένο μήνα ήσαν 2.048 λιγότεροι , ποσοστό μείωσης της ανεργίας κατά 3 μονάδες (ή 2,7%) μέσα σ ένα έτος.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ για τον μήνα Δεκέμβριο σε όλη τη χώρα  ανήλθε σε 1.039.752 άτομα. Οι άνδρες ανέρχονται σε 375.891 άτομα (ποσοστό 36,2%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 663.861 άτομα (ποσοστό 63,8%). Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών ο οποίος ανέρχεται σε 337.516 άτομα (ποσοστό 32,5%).

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον μήνα Δεκέμβριο 2023 στη Δυτική Ελλάδα είναι 14.639 άτομα (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα), από τα οποία οι 8.449 είναι κοινοί άνεργοι και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων ανέργων και οι 6.190 είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον μήνα Δεκέμβριο σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 263.312 άτομα, από τα οποία οι 136.333 (ποσοστό 51,8%) είναι κοινοί άνεργοι και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων ανέργων και οι 126.979 (ποσοστό 48,2%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement