Connect with us

Ελλάδα

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Published

on

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της. Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η ΕΚΤ, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της καθώς οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμησή της για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Εκτός από την ανοδική επίδραση στον πληθωρισμό η οποία οφείλεται στην ενέργεια, η πτωτική τάση του υποκείμενου πληθωρισμού συνεχίστηκε και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης.

Οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης μειώνουν τη ζήτηση και αυτό συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού, επισημαίνει η ΕΚΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, δηλαδή το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 4,50%, 4,75% και 4,00% αντίστοιχα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement