Connect with us

Ελλάδα

Ούτε τα χρήματα σε λίστες γάμου ή σε φακελάκια δεν ξεφεύγουν από το «μικροσκόπιο» της εφορίας

«Έφοδος» σε γάμους, το περασμένο Σαββατοκύριακο, και στην Πάτρα

Published

on

Εκτεταμένοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν, σε όλη την Ελλάδα, από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, από ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Στόχος της επιχείρησης ήταν αίθουσες, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με πολλούς συμμετέχοντες (βαπτίσεις, γάμοι, πίτες συλλόγων, κλπ).
Οι έλεγχοι διεξήχθησαν ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις, και Πάτρα, με τη συμμετοχή 40 ελεγκτών.
Η επιχείρηση συντονίστηκε από τον θάλαμο επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ στην Αθήνα.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 36 έλεγχοι, κατά τους οποίους εντοπίσθηκαν φορολογικές παραβάσεις σε 22 επιχειρήσεις (ποσοστό παραβατικότητας 61%), ενώ σε εννέα μπήκε 48ωρο λουκέτο.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές, ενώ οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν μπει στο στόχαστρο για την καταγραφή της ευρύτερης φορολογικής τους συμπεριφοράς.

Για την εφορία δεν υπάρχει συνεργασία με κάποια εκδήλωση, δωρεά ή χορηγία που δεν φορολογείται και δεν χρειάζεται παραστατικό (απόδειξη, τιμολόγιο). Ακόμα και οι λίστες δώρων ή τα χρήματα στα «φακελάκια» που μπαίνουν στην τσέπη του γαμπρού, πρέπει να δηλωθούν στην εφορία, καθώς υπόκεινται σε φόρο δωρεάς!

Τα δώρα γάμου εντάσσονται στον Κώδικα Φορολογίας Δωρεών όπως αυτός ισχύει με τον Ν.2961/2001. Ο νόμος αναφέρει ξεκάθαρα στο άρθρο 38, ότι υποκείμενο του φόρου είναι ο δωρεοδόχος, δηλαδή αυτός που δέχεται τη δωρεά, άρα στη λίστα γάμου, το ζευγάρι ή ο υπόχρεος σύζυγος. Άρα το ζευγάρι, εφόσον δεχθεί τις δωρεές της λίστας γάμου, πχ στην Τράπεζα η στην τσέπη θα πρέπει να τις δηλώσει.

Ροή ειδήσεων

Advertisement