Connect with us

Ελλάδα

Σύμμαχοι στη γη και… στο διάστημα

Με προσχώρηση της Ελλάδας στο πρόγραμμα «Artemis» ολοκληρώθηκε ο 5ος στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας και η συνάντηση Μπλίνκεν με Γεραπετρίτη

Published

on

 

Με την τελετή υπογραφής από τον Γιώργο Γεραπετρίτη της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις Συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis», που εντάσσεται στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μετά το πέρας της συνάντησης, Άντονι Μπλίνκεν και Γιώργος Γεραπετρίτης κήρυξαν την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, στον οποίο συμμετείχαν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, με τον κ. Μπλίνκεν να δηλώνει ότι οι δύο χώρες εργάζονται για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Οι θεματικές που κάλυψε ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος είναι οι Περιφερειακές Εξελίξεις, η Άμυνα και Ασφάλεια, οι Ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ετοιμότητα για την Αντιμετώπιση Καταστροφών, η Ενέργεια και το Περιβάλλον, η Εφαρμογή του Νόμου και η Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, το Εμπόριο και οι Επενδύσεις, οι Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Τη σημασία που έχει ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που εμφανίζονται σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Αμερικανό ομόλογο του ‘Αντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Περιγράφοντας τις πιεστικές διεθνείς προκλήσεις, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, στη μετανάστευση και στις πανδημίες, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Επίσης, στάθηκε στην αστάθεια που προκαλούν οι διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις, από την Ουκρανία έως τον Νότιο Καύκασο και από τη Γάζα έως την Ερυθρά Θάλασσα και την περιοχή του Σαχέλ, οι οποίες είπε ότι υπονομεύουν τη διεθνή ασφάλεια και απειλούν τις ζωές αθώων πολιτών. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι μια ουσιαστική διεθνή συνεργασία χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ. «Ως εκ τούτου, μέσω του στρατηγικού μας διαλόγου, μπορούμε να ορίσουμε ένα όραμα και να ενισχύσουμε πολιτικές που βασίζονται σε κοινές αξίες, ώστε να συνεργαστούμε για την ευημερία των εθνών μας και την παγκόσμια ειρήνη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη χαρά του που φιλοξενεί τον 5ο γύρο του Στρατηγικού Διάλογου ΗΠΑ-Ελλάδας. Ό κ. Μπλίνκεν υποστήριξε ότι η ένταξη της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis Accords» σηματοδοτεί ένα νέο σημαντικό βήμα στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. «Η εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι κατά την κρίση μου στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ. Αυτή η αίσθηση ενισχύθηκε όταν είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα πριν από ένα χρόνο για τον τελευταίο μας Στρατηγικό Διάλογο και επίσης στην πρόσφατη επίσκεψή μου μόλις πριν από λίγες εβδομάδες με τον πρωθυπουργό στην Κρήτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ασφάλεια, ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ενισχύουν από κοινού τη διατλαντική άμυνα και ασφάλεια μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Στο σημείο αυτό, είπε ότι οι δύο χώρες εργάζονται για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα. Όσον αφορά, τη διαστημική συνεργασία ο ‘Αντονι Μπλίνκεν ανάφερε ότι η σχέση των δύο χωρών οδηγείται σε νέα σύνορα. «Και τώρα κυριολεκτικά οδηγούμε τη συνεργασία μας σε νέα σύνορα. Με την υπογραφή διαστημικών συμφωνιών, η Ελλάδα ενώνεται με τις ΗΠΑ και άλλα 33 κράτη για να προωθήσει το κοινό μας όραμα για ασφαλή, ειρηνική και βιώσιμη εξερεύνηση του διαστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο κ. Μπλίνκεν υποστήριξε ότι ο συνασπισμός θα είναι ισχυρότερος με την Ελλάδα που είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, καθώς έχει καταστήσει τον εαυτό της ως ηγέτη στη χρήση μικρών δορυφόρων για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της κατανόησής μας για την κλιματική αλλαγή.

 

Ποια είναι η συμφωνία «Artemis»

Η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που υπέγραψε τις Συμφωνίες Άρτεμις.  Οι Συμφωνίες Άρτεμις θεσπίστηκαν το 2020 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επτά άλλες χώρες. Έθεσαν ένα πρακτικό σύνολο αρχών για να καθοδηγήσουν την εξερεύνηση του διαστήματος. Η Ελλάδα προσχωρεί σε άλλα 34 κράτη – Αγκόλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κολομβία, Τσεχία, Ισημερινός, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Πολωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Ρουμανία, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες – επιβεβαιώνοντας τις αρχές των Συμφωνιών για βιώσιμη διαστημική δραστηριότητα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η NASA ηγούνται της προσέγγισης και της εφαρμογής των Συμφωνιών από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτείων.

O διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, ανέφερε τα εξής:

«Βρισκόμαστε σε μια χρυσή εποχή εξερεύνησης του διαστήματος. Και το ποιος θα εμπλακεί σε αυτήν την εξερεύνηση του διαστήματος είναι πολύ σημαντικό. Πριν από μισό αιώνα, με το πρόγραμμα Apollo, η NASA έκανε ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα όταν πατήσαμε το πόδι μας στη Σελήνη. Αυτό ήταν το πρόγραμμα Apollo. Και αν θυμάστε, στην ελληνική μυθολογία, ο Απόλλων είχε μια δίδυμη αδερφή. Αυτή είναι η Άρτεμις. Και πατέρας τους ήταν ο Δίας. Ήταν ο βασιλιάς των θεών και η Άρτεμις ήταν η θεά της Σελήνης. Και επίσης η θεά του κυνηγιού. Και τώρα επιστρέφουμε στο φεγγάρι μετά από μισό αιώνα, και το κάνουμε, όχι με το πρόγραμμα Apollo, αλλά με το πρόγραμμα Artemis. Και μετά θα οδηγηθούμε σε ένα κυνήγι που πάει πιο μακριά από τη Σελήνη. Πρόκειται για ένα επανδρωμένο ταξίδι στον ‘Αρη περίπου μέχρι το 2040. Και η υπογραφή αυτών των συμφωνιών σήμερα συμβολίζει το γεγονός ότι θα πάμε μαζί με την Ελλάδα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας και την μακροχρόνια φίλη των Ηνωμένων Πολιτειών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος Ιωάννης Δαγκλής, τόνισε: «Εδώ, στην περίφημη αίθουσα συνθηκών, συγκεντρωνόμαστε για να γιορτάσουμε ένα νέο κεφάλαιο στη διεθνή διαστημική συνεργασία. Προσωπικά, επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι χάρηκα που ανακάλυψα την ύπαρξη του Βενιαμίν Φραγκλίνου εδώ, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον σεβαστό Αμερικανό επιστήμονα, του οποίου ο θρύλος με ενέπνευσε από την παιδική μου ηλικία. Οι Συμφωνίες ‘Αρτεμις αποτελούν φάρο συνεργασίας, προσφέροντας έναν οδικό χάρτη για το μέλλον, όπου η ανθρωπότητα ενώνεται στην εξερεύνηση του διαστήματος, προάγοντας την ειρήνη και την πρόοδο. Το πρόγραμμα Artemis, που πήρε το όνομά του από την ‘Αρτεμη, όπως ήδη αναφέρατε, την αρχαία ελληνική θεά που συμβολίζει τη Σελήνη, ενσαρκώνει τη συλλογική μας φιλοδοξία να διευρύνουμε τους ορίζοντες της ανθρώπινης εξερεύνησης και γνώσης. Καθώς ξεκινάμε αυτή την τολμηρή προσπάθεια να επιστρέψουμε αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια και να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει την εμπειρία της στη διαστημική επιστήμη και μηχανική. Η ζωντανή κοινότητά μας, με τη βαθιά γνώση της στη διαστημική φυσική, τηλεπισκόπηση, ρομποτική και διαστημικό λογισμικό, περιμένει με ανυπομονησία την ευκαιρία να εμπλουτίσει το πρόγραμμα Artemis. Συμμετέχοντας στις Συμφωνίες της ‘Αρτεμης, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε την επιστημονική ανακάλυψη και την τεχνολογική καινοτομία, εμπνέοντας τις μελλοντικές γενιές επιστημόνων και μηχανικών. Η Ελλάδα έχει την τιμή να είναι μέρος αυτής της διεθνούς προσπάθειας και αναμένουμε με ανυπομονησία το ταξίδι που έχουμε μπροστά μας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement