Connect with us

Ελλάδα

Χάρης Θεοχάρης: Επεκτείνεται η καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις

Published

on

Τις διατάξεις με τις αλλαγές στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις αλλά και τις μόνιμες απαλλαγές σε πληγείσες περιοχές που εμπεριέχονται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε στην Ολομέλεια ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Αναλύοντας τις διατάξεις της τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι θεσπίζεται η απαλλαγή για τον ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις καταστροφών και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιουλίου του 2023 εκτός από τα κτίρια μαζί με το οικόπεδο, στις περιπτώσεις που έχουμε τέτοιου είδους καταστροφές, και στα αγροτεμάχια με τα κτίσματα αυτών.

Επεκτείνεται στο ίδιο άρθρο και οι απαλλαγές που έχουν θεσπιστεί από το 2018 για το Μάτι και στις περιοχές της Κορινθίας οι οποίες επλήγησαν. Επίσης, επεκτείνεται ο αριθμό των δόσεων από 10 που είναι αυτή τη στιγμή στον ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις, «για να δώσουμε τον μέγιστο αριθμό δόσεων στους συμπολίτες μας ώστε να μειώνουν το ποσό το οποίο πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα». «Προφανώς, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ ή σε λιγότερες δόσεις αυτό μπορεί να το κάνει» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης και προσέθεσε: «Για να μπορεί να έχουμε τις 12 δόσειςς αλλάζουμε την ημερομηνία υποβολής στοιχείων αλλαγών στα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μέσα στον Φεβρουάριο να γίνονται αυτοί οι υπολογισμοί και να ξεκινάνε οι δόσεις από τον Μάρτιο. Όμως μεταβατικά για φέτος η ημερομηνία λήξης της υποβολής είναι η 8η Μαρτίου του 2024 και οι δόσεις είναι 11, ειδικά για αυτή τη χρονιά, προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο να καταβληθούν αυτές οι δόσεις». Επίσης, με άλλη διάταξη της τροπολογίας γίνεται και μια μικρή αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης της οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη του τουρισμού της Ρόδου. Για αυτό, είπε ο υφυπουργός, μεταφέρουμε από το ΠΔΕ στον τακτικό προϋπολογισμό το ποσό απλώς και μόνο για να υπάρξει η χρηματοδότηση.

Ο κ. Θεοχάρης απαντώντας σε παρατηρήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη ανέφερε ότι «δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε την επέκταση που κάνουμε για απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις καταστροφών που είναι οριζόντια και ξεκινάει από τον Ιούλιο του 2023 και θα ισχύει μόνιμα από δω και μπρος – ανάλογα με τις συνθήκες φυσικά και το είδος της καταστροφής- και άλλο είναι οι περιπτώσεις της παραγράφου 7 της τροπολογίας -που έρχεται από το παρελθόν- και απαλλάσσει από τον ΕΝΦΙΑ για το Μάτι και την Κορινθία. Δεν είναι κάτι νέο που εισάγουμε, την επεκτείνουμε απλώς από το 2023 και στο 2024.

Νωρίτερα οι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι είναι θετικές οι διατάξεις, αλλά «δεν ξέρω αν θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και άλλες περιοχές είτε για τις περιπτώσεις που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές ή για περιοχές που επλήγησαν ομοειδώς όπως το Μάτι και η Κορινθία». Παρατήρησε πως η τροπολογία είναι -όπως είπε- κακογραμμένη, όπως και ότι «κάθε χρόνο έχετε διαφορετική καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ». Δυστυχώ, είπε ο κ. Κατρίνης, «το μήνυμα που εκπέμπει αυτή η διάταξη είναι το μήνυμα της πολύ κακής νομοθέτησης και του ”ράβε-ξήλωνε” κάθε χρονιά με διαφορετική πολιτική αφορμή διαφορετική ημερομηνία».

Ροή ειδήσεων

Advertisement