Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα (14/2) ότι επιστήμονες στη χώρας του βρίσκονται «πολύ κοντά» στη δημιουργία εμβολίων κατά του καρκίνου, τα οποία, όπως είπε, μπορεί να είναι «σύντομα» διαθέσιμα στους ασθενείς.

Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας σε φόρουμ στη Μόσχα για τις τεχνολογίες του μέλλοντος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε: «Έχουμε φτάσει πολύ κοντά στη δημιουργία των λεγόμενων εμβολίων κατά του καρκίνου και ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων μιας νέας γενιάς».
«Βόμβα» Πούτιν για εμβόλιο κατά του καρκίνου

«Ελπίζω ότι σύντομα θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά ως μέθοδοι ατομικής θεραπείας», προσέθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.. O Βλαντίμιρ Πούτιν δεν διευκρίνισε ούτε ποιους τύπους καρκίνου θα στοχεύουν τα εμβόλια, ούτε με ποιον τρόπο θα λειτουργούν.

Σημειώνεται πως κρατικά ερευνητικά κέντρα, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες ανά τον κόσμο, αναζητούν το «Άγιο Δισκοπότηρο» στη μάχη κατά του καρκίνου.

Το 2023, η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech για την έναρξη κλινικών δοκιμών που παρέχουν «εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο», με στόχο την προσέγγιση 10.000 ασθενών έως το 2030.

Από το Sputnik V, στο εμβόλιο για τον καρκίνο

Οι φαρμακευτικές εταιρείες Moderna και Merck & Co αναπτύσσουν επίσης ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου. Μια μελέτη μεσαίου σταδίου έδειξε για το συγκεκριμένο εμβόλιο ότι μειώνει στο μισό την πιθανότητα υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα – τον πιο θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος – μετά από τρία χρόνια θεραπείας.

Επί τους παρόντος υπάρχουν έξι αδειοδοτημένα εμβόλια κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που ευθύνονται για πολλούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς και εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β (HBV), που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, υπενθυμίζεται πως η Ρωσία ανέπτυξε και το δικό της εμβόλιο Sputnik V κατά της νόσου COVID-19, το οποίο, αν και απορρίφθηκε ως αναξιόπιστο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιήθηκε στη Ρωσία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.