Connect with us

Ελλάδα

Το 95% των παιδιών «σερφάρουν» από το κινητό – Η σύνδεση με το μπούλινγκ

Published

on

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη χρήση κινητών από παιδιά και εφήβους, καθώς και για το πως αυτή συνδέεται με βίαιες συμπεριφορές ανηλίκων, παρουσίασε, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, για τον ρόλο των μέσων κοινωνικών δικτύωσης στην ανήλικη παραβατικότητα, ο κ. Παπακώστας εστίασε στο γεγονός ότι «το 95% των παιδιών που έχουν πρόσβαση σε αυτά στα κοινωνικά δίκτυα, και γενικότερα σε εφαρμογές, πλοηγούνται από το κινητό τους τηλέφωνο».

Γεγονός, που όπως είπε δείχνει ότι «υπάρχει αυτή η ευκολία της πρόσβασης όσον αφορά τη δραστηριότητα αυτή».

«Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να μην μένουν παρατηρητές»

Αναφορικά με βίντεο από βιαιοπραγίες που ανεβάζουν στους λογαριασμούς τους στα social media εξήγησε ότι «μέσα από αυτό παίρνουν μια επιβράβευση».

Ωστόσο, όπως είπε ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το ανησυχητικό είναι ότι παρακολουθούν τις βίαιες συμπεριφορές αποστασιοποιημένοι.

Το 1/3 των ανήλικων παιδιών που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα είδαν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων χωρίς να το επιλέξουν

«Στο μπούλινγκ λέμε ότι υπάρχει θύμα, θύτης και παρατηρητής. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι πιο ενεργοί, να μην μένουν απλοί παρατηρητές ή καταγραφείς ενός γεγονότος. Επίσης, να κατανοήσουμε ότι δεν επιβραβεύουμε την ανάρτηση μιας τέτοια σκηνής» επισήμανε ο κ. Παπακώστας.

Πιο εύκολη η πρόσβαση στο κινητό – Η σύνδεση με τις βίαιες συμπεριφορές

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι ηλικίες των παιδιών που συμμετέχουν σε παραβατικές συμπεριφορές είναι ολοένα και μικρότερες, το συνέδεσε με το ότι και τα παιδιά αποκτούν πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο επίσης σε μικρότερη ηλικία.

«Η χρήση των φορητών συσκευών κινητών τηλεφώνων έχει κατέβει σε μικρότερες ηλικίες. Τους δίνουμε ένα κινητό τηλέφωνο, τους εγκαθιστούμε και δύο – τρία παιχνίδια και τα αφήνουμε εκεί για να είμαστε εμείς πιο ήρεμοι στο σπίτι μας» περιέγραψε, σύμφωνα με την ertnews, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Και όπως είπε, μπορεί ο θύτης να είναι ανήλικος αλλά ανήλικο είναι και το θύμα που πρέπει να προστατευθεί και πρέπει να βρεθεί αυτός ο οποίος τον διαπομπεύουν στο διαδίκτυο. «Το 2023 σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 30 ανηλίκων. Και εδώ υπάρχει και η ευθύνη του γονέα, ο οποίος διώκεται και αυτός, στις περισσότερες των περιπτώσεων, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου» σημείωσε ο ειδικός.

Ειδικότερα όπως τόνισε «η διαπόμπευση δεν είναι λύση και ο εξευτελισμός».

Στοιχεία σοκ – Τι να κάνουν οι γονείς

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους τους ζητούν κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο ώριμο είναι ένα παιδί. «Χρειάζεται και με το παράδειγμά μας να πείσουμε τα παιδιά. Δεν μπορεί να λες στο παιδί δεν σου παίρνω κινητό ή κάνεις λογαριασμούς (στα social)» είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά πώς μπορούν να αξιοποιήσουν κάποια εργαλεία. Κάποιες εφαρμογές δεν χρειάζεται να ψάχνουν πως θα κάνουν μια επίθεση hacking. Μπορούν τα παιδιά να ψάξουν να βρουν κάποιες εφαρμογές και να μάθουν να δημιουργήσουν» δήλωσε.

Ο κ. Παπακώστας κατέληξε ότι το Α και το Ω είναι η επικοινωνία με τα παιδιά μας και η εγκατάσταση ενός προγράμματος γονικού ελέγχου.

Και όπως αποκάλυψε έρευνα του 2023 έδειξε ότι 1/3 των ανήλικων παιδιά που συμμετείχαν είδαν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων χωρίς να το επιλέξουν.

Επιπλέον, «το 17% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα, δέχτηκαν κάποιου είδους παρενόχληση. Αλλά το σημαντικότερο όλων ήταν ότι το 34% των παιδιών δεν το ανέφερε πουθενά» τόνισε λέγοντας ότι από αυτό φαίνεται ότι πρέπει να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement