Connect with us

Διεθνή

Κηδεύτηκε στη Μόσχα ο Αλεξέι Ναβάλνι υπό τον ασφυκτικό κλοιό της αστυνομίας

Published

on

Ισχυρές αστυνομικές ρωσικές δυνάμεις φρουρούσαν την κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα την Παρασκευή (1/3).

Το τελευταίο «αντίο», όμως της εμβληματικής αυτής μορφής της ρωσικής αντιπολίτευσης, φέρεται πως πέρασε μια σειρά από εμπόδια.

Οι προσπάθειες να μισθώσουν νεκροφόρα για να μεταφέρει τη σορό του εμποδίστηκαν από άγνωστα άτομα καταγγέλλουν οι συνεργάτες του.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, άγνωστοι απείλησαν τηλεφωνικά τα γραφεία κηδειών που διαθέτουν νεκροφόρες με αποτέλεσμα να μη δεχθεί κανένα γραφείο να μεταφέρει τη σορό.

«Στην αρχή δεν μας επέτρεψαν να νοικιάσουμε μια αίθουσα τελετών για τον αποχαιρετισμό του Αλεξέι. Τώρα που πρέπει να γίνει απλά η νεκρώσιμος ακολουθία στην εκκλησία, τα γραφεία κηδειών μας λένε ότι ούτε μία νεκροφόρα δεν δέχεται να μεταφέρει εκεί τη σορό του», έγραψε η Γιάρμις στο Χ.

Το χρονικό του θανάτου

Ο 47χρονος Ναβάλνι, πρώην δικηγόρος και από τους πιο σφοδρούς πολέμιους του Βλαντιμίρ Πούτιν πέθανε την 16η Φεβρουαρίου 2024. Ήταν έγκλειστος σε μια φυλακή περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου όπου εξέτιε 19ετή ποινή.

Σύμφωνα με τις ρωσικές σωφρονιστικές υπηρεσίες, αισθάνθηκε αδιαθεσία, έχασε σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του, προσθέτοντας ότι αμέσως κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης, η οποία προσπάθησε να τον επαναφέρει, αλλά χωρίς επιτυχία. «Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών κήρυξαν τον κρατούμενο νεκρό. Τα αίτια του θανάτου του βρίσκονται υπό εξακρίβωση»

Ροή ειδήσεων

Advertisement