Connect with us

Πολιτική

«Κλείδωσε» η ατζέντα Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τι συζητήθηκε στην 4ωρη συνάντηση Παπαδοπούλου – Ακτσαπάρ

Published

on

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε χθες στην Άγκυρα η συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ για τον Πολιτικό Διάλογο, το πρώτο από τα βήματα του νέου γύρου διμερών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που αναμένεται να κορυφωθεί τον Μάιο με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και την 5η συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διερευνητικές συνομιλίες των δύο υφυπουργών άρχισαν γύρω στις 12 το μεσημέρι και είχαν διάρκεια 2 ώρες, ενώ η συνάντηση άγγιξε συνολικά τις 4 ώρες, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Αντικείμενο των συνομιλιών Παπαδοπούλου – Ακτσαπάρ υπήρξε και η αξιολόγηση των προετοιμασιών για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τον Μάιο, ενώ από το τραπέζι του διαλόγου δεν έλειψε και ένας απολογισμός της επιτευχθείσας μέχρι στιγμής, προόδου στους υφιστάμενους διαύλους διαλόγου, με πλήρη κάλυψη του συνόλου των πτυχών της διμερούς σχέσης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, εκτός από το φάσμα των διμερών θεμάτων και της χαμηλής ατζέντας κοινά θέματα που ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όπως είναι η Πολιτική Προστασία και το Μεταναστευτικό, στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνάντησης δεν συμπεριλαμβανόταν η συζήτηση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που όμως, συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του νέου γύρου Πολιτικού Διαλόγου ήταν η αποφυγή δηλώσεων που μπορεί να δυναμιτίσουν το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας τον Δεκέμβριο, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών.

Ακόμη ένα θέμα που ετέθη στις διερευνητικές συνομιλίες ήταν και το ζήτημα με τις NAVTEX που εκδίδει το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά ανεβάζοντας τους τόνους στο Αιγαίο, γεγονός που από πολλούς αποδίδεται στην προεκλογική περίοδο που διανύει η Τουρκία έως το τέλος Μαρτίου που θα διεξαχθούν οι τουρκικές δημοτικές εκλογές.

Εξέχουσας σημασίας ζήτημα στη χθεσινή ατζέντα ήταν μια πρώτη συζήτηση για την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», τοποθετείται πλέον μεταξύ 8 και 18 Μαΐου χωρίς να έχει «κλειδώσει» ωστόσο ακόμα η οριστική ημερομηνία. Έως τότε θα έχουν μεσολαβήσει οι διμερείς επαφές για τη Θετική Ατζέντα στην Τουρκία μεταξύ Φραγκογιάννη και Ακτσαπάρ στις 15 Απριλίου και η συνάντηση για τα πολιτικοστρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στις 22 Απριλίου στην Αθήνα μεταξύ Ακτσαπάρ και πρέσβεως Λαλάκου.

Όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, δεν αποκλείεται πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο να υπάρξει και άλλη μία ανάμεσα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Χακάν Φιντάν εντός Απριλίου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement