Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Προς πλήρη ιδιωτικοποίηση-Στο δρόμο που «έστρωσε» η Πειραιώς κινείται και η Εθνική τράπεζα

Published

on

Εντός του εξαμήνου τοποθετείται το δεύτερο πακέτο διάθεσης μετοχών του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα με την κυβέρνηση να σπεύδει να αξιοποιήσει το πολύ θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αγορές υπέρ των ελληνικών επενδυτικών ευκαιριών και δη των τραπεζών.

Η συναλλαγή για τη διάθεση του 27% τηςς Πειραιώς, κατά την οποία επετεύχθη υπερκάλυψη της προσφοράς κατά οκτώ φορές “στρώνει το χαλί” για επίσπευση των διαδικασιών για την πώληση του εναπομείναντος 18% στην Εθνική.

Σημειώνεται ότι, βάσει της νομοθεσίας που διέπει τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ, μεταξύ των συναλλαγών θα πρέπει να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, γεγονός που σημαίνει ότι τυπικά ο δρόμος για το δεύτερο placement ανοίγει μετά τα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο, μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί οι Ευρωεκλογές συνεπώς τα χρονικά περιθώρια για διενέργεια της συναλλαγής στην αρχή του καλοκαιριού στενεύουν σημαντικά. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το placement να λάβει χώρα προς τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

Άγνωστο παραμένει, βέβαια, το ποσοστό διάθεσης εκ μέρους του ΤΧΣ, καθώς υπάρχει πιθανότητα να αποφασίσει να διατηρήσει ποσοστό -κάτω του 10%- για το ενδεχόμενο της διάθεσής του σε στρατηγικό επενδυτή σε επόμενο χρόνο.

Η απόφαση, ωστόσο, να διαθέσει το Δημόσιο το σύνολο της συμμετοχής του στην Πειραιώς (27%) ‘δείχνει’ πλήρη αποεπένδυση και από την Εθνική Τράπεζα -ιδίως εν μέσω εκτιμήσεων για επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος το δεύτερο εξάμηνο του έτους εν όψει και του αβέβαιου εκλογικού αποτελέσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε περίπτωση που επαληθευτούν τα σενάρια για ολοκλήρωση όλων των συναλλαγών στις συστημικές τράπεζες έως το φθινόπωρο, στο ΤΧΣ θα απομείνει η μερίδιο που κατέχει στην Attica Bank -το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο.

Απόλυτη ικανοποίησή

Για ιστορική επιτυχία που κατέγραψε η δημόσια προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς μίλησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου στο περιθώριο της τιμητικής εκδήλωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αφορμή την πλήρη αποεπένδυση του Δημοσίου την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως επισήμανε ο κ. Μεγάλου, πλέον η Πειραιώς διαθέτει πλέον το υψηλότερο ποσοστό διασποράς μετοχών και κινδύνου (free float (2%) στον κλάδο, με τον επενδυτή John Paulson να διαθέτει το υπόλοιπο 18%. Στην επιτυχία του τοποθέτησης συνέβαλαν, σύμφωνα με τον ίδιο, το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον σε επίπεδο χώρας και κλάδου – γεγονός που αποτυπώθηκε στην πολύ υψηλή ποιότητα θεσμικών επενδυτών που συμμετείχαν σε αυτό.

Το ισχυρό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για τη συναλλαγή ήταν, σύμφωνα με κ. Μεγάλου, αποτέλεσμα του σαφούς σχεδιασμού της τράπεζας για την επόμενη τριετία, όπως αυτός αποτυπώνεται στο επιχειρησιακό πλάνο για τα έτη 2024 – 2026. Επιπλέον, συνιστά επιβράβευση και ψήφο εμπιστοσύνης προς την τράπεζα η οποία έχει υλοποιήσει όλες τις – φιλόδοξες – δεσμεύσεις έχει αναλάβει από το 2017 έως σήμερα, αποκαθιστώντας πλήρως την αξιοπιστία της στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement