Connect with us

Οικονομία

Golden Visa: Με μακρά μεταβατική περίοδο η αυστηροποίηση των ορίων

Published

on

Με στόχο να μην μπλοκάρει η αγορά και συγκεκριμένα οι κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αγοράσει με 250.000 € ακίνητα που ήδη χτίζονται ή ανακαινίζονται, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια μακρά μεταβατική περίοδο για την αυστηροποίηση των ορίων της Golden Visa.

Μετά την αποκάλυψη της ρύθμισης από το Πρώτο Θέμα στις 17/03, αρχίσαν να «πέφτουν σαν βροχή» τα αιτήματα κατασκευαστών και ιδιοκτητών ακινήτων προς την κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος για να διατεθούν με το παλιό καθεστώς σπίτια οικόπεδα, βιομηχανικά κινητά και ότι άλλο έχει αγοραστεί σε περιοχές που το όριο της Golden Visa διαμορφώνονται σήμερα στις 250.000 ευρώ. Και αυτό γιατί οι οικοδομικές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί στα 250.000 ευρώ, οι εργασίες ανακατασκευής αλλού έχουν ξεκινήσει κι αλλού ολοκληρώνονται, προκειμένου τα ακίνητα αυτά να διατεθούν σε ξένους επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν το «χρυσό διαβατήριο». Δηλαδή την άδεια παραμονής και την ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σένγκεν χωρίς περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα έχει γίνει αποδεκτό και ένα σενάριο προβλέπει μια μακρά μεταβατική περίοδο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου όπου θα ισχύουν τα παλιά όρια. Πιθανώς να «τρέχουν» παράλληλα και τα δυο καθεστώτα: Τα παλιά όρια για «δρομολογημένα» ακίνητα και τα καινούργια όρια για νέες αγορές.

Πάντως, τα καινούργια όρια αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα και θα προβλέπουν τα εξής:

• Oι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν με 800.000 ή 400.000 ευρώ (ανάλογα την περιοχή) ένα ακίνητο που θα πρέπει και να είναι επιφάνειας 120 τ.μ. ή μεγαλύτερο.

• Επένδυση 800.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στην Περιφέρεια Αττικής, στις Περιφερική Ενότητα Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη και σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους

• Επένδυση 400.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στην υπόλοιπη Ελλάδα:

• Το σημερινό χαμηλότατο όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ παραμένει για δύο μόνο περιπτώσεις, που ουσιαστικά «πριμοδοτούν» συγκεκριμένα ακίνητα, ανεξάρτητα από την περιοχή που βρίσκονται:
◦ Διατηρητέα ακίνητα που θα αποκατασταθούν.
◦ Βιομηχανικά ακίνητα που θα μετασκευαστούν για να είναι κατοικήσιμα.

Οι ανακατασκευές θα πρέπει να γίνουν από τον επενδυτή και να πιστοποιηθούν από το Δημόσιο για να ενταχθεί το ακίνητο στο χαμηλότατο όριο αγοράς.

Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περίπου 20.000 μόνιμες άδειες διαμονής επενδυτή, οι οποίες αφορούν αντίστοιχο αριθμό ακινήτων.

Υπολογίζεται δε ότι οι περίπου 10 κατασκευαστικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα της Golden Visa στην Ελλάδα έχουν ήδη αγοράσει δεκάδες οικόπεδα πολυκατοικίες, κλειστά και παλιά ακίνητα που τα ετοιμάζουν για Κινέζους, Τούρκους και Ισραηλινούς επενδυτές. Μόλις αυτά διατεθούν τότε θα ξεκαθαρίσει και το μέλλον του προγράμματος με τα νέα και πιο αυστηρά όρια.

Το σίγουρο είναι πάντως πως σε περιοχές με έντονο στεγαστικό πρόβλημα, η αγορά ακινήτου μέσω της Golden Visa δεν θα συμφέρει και η μέθοδος με την αγορά περισσότερων μικρών σπιτιών για να «πιαστεί» το όριο του προγράμματος δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί εφεξής, ενώ πρακτικά οι δυνατότητες χρήσης των μεγαλύτερων ακινήτων θα είναι κυρίως για ιδιόχρηση και όχι για εκμετάλλευση μέσω Airbnb.

newmoney.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement