Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Σε αναπροσαρμογή του ορίου που είχε τεθεί το 2018 προχωρά η κυβέρνηση

Published

on

Την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να μεταβάλει τα όρια για την απόκτηση Golden Visa για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, γεγονός που επηρεάζει και την Πάτρα καθώς από τα 250 χιλ. ευρώ, το όριο πλέον αυξάνεται στα 400 χιλ. ευρώ.

«Μέχρι πρόσφατα ήταν 250.000 ευρώ να φέρεις, για να αγοράσεις ένα ακίνητο. Αυτό ανέβηκε στην Αθήνα ήδη εδώ και κάμποσους μήνες, στις 500.000 και στη Θεσσαλονίκη… Τώρα πάμε στις 800.000 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τα νησιά. Λέμε πλέον ότι δεν επιτρέπεται αυτός που αγοράζει με Golden Visa να δώσει το ακίνητο στη συνέχεια για Airbnb, λέμε ότι το ακίνητο δεν μπορεί να είναι κάτω από 120 τετραγωνικά. Και όλα αυτά τα λέμε για να κατευθύνουμε τους επενδυτές σε ακίνητα μεγάλης αξίας και πάντως σε ακίνητα που δεν είναι για τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός, εκτός από τον περιορισμό των διαθέσιμων ακινήτων, παραδέχθηκε χθες πως έχουν ανέβει πολύ οι τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, λέγοντας: «Ανέβηκαν παραπάνω από τη μέση αύξηση του πληθωρισμού. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου, μια σειρά από πρωτοβουλίες, από τότε που ήμουν στο υπουργείο Εργασίας εγώ, για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Παράλληλα, ήρθαμε τον περασμένο Δεκέμβριο και πήραμε πρωτοβουλίες για το Airbnb που είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένας σημαντικός παράγοντας στρέβλωσης, διότι αυξάνει τη ζήτηση πάρα πολύ, ιδίως στις πόλεις που έχουν και τουριστικό χαρακτήρα ή έχουν φοιτητές. Γι’ αυτό ήρθαμε και πήραμε μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων είπαμε ότι εκείνοι που νοικιάζουν 2 και πάνω διαμερίσματα, θα θεωρούνται πια κανονικοί επιχειρηματίες, άρα εξισώνονται με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και πληρώνουν ΦΠΑ κλπ.»

Η Πάτρα, όσο το όριο της Golden Visa ήταν 250.000 ευρώ, από το 2018 έως και το 2024, δεν υπήρχαν ιδιαίτερα «σημεία» προσέλκυσης επενδυτών με μερικές δεκάδες συναλλαγές ενώ Λευκάδα είχε καταγράψει 700 αγορές ακινήτων και η Αθήνα κοντά στις 5.000.

Δεν έδωσε βαθμίδα η Moody’s

Σχετικά με την μη αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s πριν λίγες ημέρες, που σημαίνει ότι δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε χθες πως «ίσως ήταν έκπληξη γι’ αυτούς που δεν παρακολουθούν στενά τους οίκους αξιολόγησης και πώς δρουν…»

«Δεν είχε καμία επίδραση αυτή η αξιολόγηση της Moody’s που κράτησε την Ελλάδα στην ίδια βαθμίδα. Άλλωστε μην ξεχνάτε την επενδυτική βαθμίδα την έχουμε πάρει ήδη, διότι όλοι οι άλλοι οίκοι μας την έδωσαν» είπε ο υπουργός.

Για την ακρίβεια

Όσο αφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω μας. «Φτάσαμε κάποια στιγμή και εμείς και οι υπόλοιποι στην Ευρώπη να έχουμε αρκετά υψηλό πληθωρισμό, φτάσαμε και εμείς στην Ελλάδα να έχουμε γύρω στο 9% το 2022. Έπεσε αυτός ο πληθωρισμός γύρω στο 3% το 2023, μην τα ξεχνάμε αυτά και τώρα σε όλη την Ευρώπη και εδώ θα αποκλιμακωθεί ακόμα περισσότερο, αυτό προβλέπει η Moody’s» επισήμανε ο υπουργός.

«Η πρωτοβουλία για τις καθαρές, για τις νέτες τιμές του υπουργείου Ανάπτυξης οδήγησαν σε μειώσεις τιμών στα απορρυπαντικά και σε μια σειρά από άλλα είδη πρώτης ανάγκης που διακινούνται μέσω μεγάλων εταιρειών. Και τώρα έχουν αναληφθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες και για τα νωπά προϊόντα, τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement