Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Σε τροχιά επαγρύπνησης για την μηνιγγίτιδα

Published

on

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
Σε τροχιά επαγρύπνησης για το ενδεχόμενο εμφάνισης και άλλου κρούσματος σηπτικής μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β’ βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας, ενώ έχει πραγματοποιηθεί ο επιβαλλόμενος εμβολιασμός σε ευρύ κύκλο επαφών ώστε να διασφαλιστεί η προστασία διασποράς.

Παράλληλα έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για τον μηνιγγίτιδα τύπου Β. Με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν τέσσερα αλλεπάλληλα περιστατικά, των τριών φοιτητών των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου και το πρόσφατο περιστατικό της 42χρονης Ινδής που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένη με πολυοργανική ανεπάρκεια, τα οποία προσεβλήθησαν από κεραυνοβόλο σηπτική μηνιγγοκοκκαιμία μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β’ και παρουσίασαν τα ίδια συμπτώματα και την ίδια βαριά λοίμωξη, έχει εμβάλλει σε ανησυχία πέραν των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και ΕΟΔΥ, τον ιατρικό κύκλο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών για το ενδεχόμενο εμφάνισης και άλλων κρουσμάτων, οπότε η κατάσταση οδεύει σε υψηλή επικινδυνότητα.

Για τα τέσσερα περιστατικά μιλά στη «Γ» η Διευθύντρια Α’ του ΕΣΥ Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος του Τμήματος Λοιμώξεων Λυδία Λεωνίδου.
Πολυήμερες προσπάθειες ώσπου να μεταβεί η φοιτήτρια στο ΚΑΤ
Ειδικότερα, προβληματισμό είχαν δημιουργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» στην Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ και ειδικότερα στον Διευθυντή της καθηγητή Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας Μάρκο Μαραγκό, ο οποίος επίστατο της νοσηλείας της φοιτήτριας του Μαθηματικού, οι ατελέσφορες προσπάθειες όλων εδώ και τρεις εβδομάδες να μεταβεί στο ΚΑΤ για αποκατάσταση και αυτό επετεύχθη χθες χάριν της παρέμβασης και του υπουργού Υγείας. Η φοιτήτρια η οποία έχει αποθεραπευτεί με μόνο επακόλουθο την ύπαρξη ισχαιμίας στο ένα κάτω άκρο, ήδη βρίσκεται από χθες στο ΚΑΤ όπου ελπίζεται πως εκεί θα επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα. «Είναι γεγονός ότι έγιναν προσπάθειες επί μέρες που απέβησαν άκαρπες να μεταφερθεί η φοιτήτρια στο ΚΑΤ για αποκατάσταση καθότι είχε αποθεραπευτεί από την νόσο και χρειαζόταν αποκατάσταση σε ειδικό Κέντρο. Επί τέλους οι προσπάθειες για το αυτονόητο», δήλωσε επιβεβαιώνοντας το γεγονός στη «Γ», η Διευθύντρια Α’ του ΕΣΥ Λυδία Λεωνίδου.

«Λόγω έντονης διέγερσης δύο διασωληνώσεις»
Στην πραγματοποίηση μαγνητικής τομογραφίας μετά από δύο αποσωληνώσεις θα προβούν οι θεράποντες γιατροί του φοιτητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθότι μετά από δύο αποσωληνώσεις και τη μεταφορά του στον θάλαμο της Κλινικής παρουσίαζε έντονη διεγερτικότητα. Σε ερώτημα της «Γ» αν η κατάσταση του φοιτητή εγείρει ανησυχία, η κ. Λεωνίδου εμφανίζεται καθησυχαστική: «Ο εν λόγω φοιτητής δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, είτε της νόσου είτε κάποιας υποτροπής ή επιλοίμωξης. Απλά μετά την αποσωλήνωση παρουσίασε και τις δύο φορές μια έντονη διέγερση και επαναδιασωληνώθηκε ενώ αποφασίστηκε να γίνει μαγνητική τομογραφία στα πλαίσια των εξετάσεων και της αποτύπωσης μιας πλήρους εικόνας. Δεν νομίζω ότι εγείρεται θέμα ανησυχίας».

Πολύ σοβαρά η 42χρονη
Σχετικά με την πορεία της κατάστασης της 42χρονης η ίδια επισημαίνει ότι βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, έχει τα ίδια συμπτώματα με τα τρία προγενέστερα περιστατικά και παρουσιάζει πολυοργανική ανεπάρκεια, που όπως εξηγεί «αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του συνδρόμου της κεραυνοβόλου σηπτικής μηνιγγοκοκκαιμίας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement