Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επόμενο «μέτωπο» ο βακαλάος-Πτώση στις πωλήσεις στα Σαρακοστιανά, στροφή καταναλωτών στα καταψυγμένα ψάρια και θαλασσινά 

Published

on

Ο ‘χαρταετός’ της ακρίβειας πέταξε την Καθαρά Δευτέρα που μας πέρασε, 18 του μηνός με τις αυξήσεις σε λαγάνα (στο 5%), ταχίνι (έως 50%) και ταραμοσαλάτες (έως 120%) να περιορίζουν τις πωλήσεις πάνω από 20%, αποκλειστικά για τα σαρακοστιανά, στα Σούπερ Μάρκετ της Πάτρας που ήσαν ανοικτά.

Οι επισκέπτες του Καρναβαλιού αλλά και οι μειώσεις τιμών σε πολλά διαρκή αγαθά τις οποίες έφεραν τα τελευταία μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης, διέσωσαν όμως τις πωλήσεις το διήμερο της Παρασκευής και Σαββάτου 15 και 16 του μηνός.

«Παρά το γεγονός ότι ο όγκος των πωλήσεων ήταν ίδιος με πέρυσι, συνολικά, η είσοδος στην Μεγάλη Σαρακοστή καταγράφει απώλειες στην αγορά της πόλης. Κάποιες ανατιμήσεις σε Σαρακοστιανά αλλά, κατά βάση, η τάση των καταναλωτών να ψωνίζουν λιγότερα, περιορίζει κέρδη και τζίρους» εκτιμά το στέλεχος του Ομίλου Ανδρικόπουλος και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Χάρης Ανδρικόπουλος.

Η επόμενη ημέρα είναι εδώ καθώς σήμερα Σάββατο 23 Μαρτίου είναι η… εθνική ημέρα του βακαλάου και της σκορδαλιάς. Η τιμή στον παστό βακαλάο που είναι και βασική πρώτη ύλη για την σκορδαλιά είναι αυξημένη κατά 8% καθώς το προϊόν «άγγιξε» ήδη τα 23 ευρώ το κιλό. Αύξηση κατά 4%, στην κατώτατη τιμή έχουμε και στην παράτα.

Ειδικότερα όσον αφορά τον βακαλάο A’ ποιότητας Ισλανδίας, η τιμή στην αγορά αγγίζει τα 22,8 ευρώ το κιλό από 19,90 το 2023. Οι περισσότεροι καταναλωτές έρευνας αγοράς στα ιχθυοπωλεία στρέφονται πλέον στις συσκευασίες του Σ/Μ με τιμές που ξεκινούν από 4,35 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι και τα 22 ευρώ το κιλό.

Κυριαρχεί η ζήτηση για μπακαλιάρος φιλέτο A’ ποιότητας Ισλανδίας που ξεκινά από 14,20 ευρώ το κιλό και φτάνει (υγράλατος, τεμαχισμένος) στα 17,72 ευρώ κιλό.

Σαφώς καλύτερη τιμή στον κατεψυγμένο μπακαλιάρος (φέτα, ελαφρώς αλατισμένος) από 6 ευρώ το κιλό έως 10 ευρώ (φιλέτο, ελαφρώς αλατισμένος) εισαγωγής: 9,95 ευρώ

Μπροστά στη μεγάλη ζήτηση αλλά και τον ανταγωνισμό να κυριαρχεί για το «Καλάθι της Σαρακοστής» εδώ και δύο 24ωρα πολλά Σ/Μ στην Πάτρα βάζουν τον βακαλάο σε προσφορές με εκπτώσεις από 15-20%. Μπακαλιάρος φιλέτο κατεψυγμένος και ξαλμυρισμένος επώνυμης ετικέτας στο Σ/Μ «Ανδρικόπουλος» στην Πάτρα είναι σε προσφορά 8,90 ευρώ, από 10,90 το κιλό και ιδιωτικής ετικέτας σε άλλα Σ/Μ είναι στα 6,90 από 8,0 ευρώ το κιλό.

Υπενθυμίζεται ότι έως και το Μ. Σάββατο 4 Μαΐου ως επέκταση στο ‘Καλάθι του Νοικοκυριού’ είναι ενταγμένα τα εξής Σαρακοστιανά προϊόντα:

– Χαλβάς

– Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)

– Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη)

Οι τιμές, εκτός ‘Καλαθιού’ σύμφωνα με την καταγραφή της «Γ», προχθές Πέμπτη 21 του μηνός, ενδεικτικά, στις φακές ξεπερνούν το 1,9 στη φακή συσκευασία τα 500 γραμ., είναι πάνω από 2 ευρώ στα φασόλια συσκευασία τα 500 γραμ. ενώ ψηλά βρίσκεται το ταχίνι στα 300 γραμ. πάνω από 2,8 ευρώ.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement