Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δυτική Ελλάδα: Μια Καινοτόμα Περιφέρεια

Published

on

ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (*)

 Την Πάτρα επισκέπτεται η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίσα Φερρέιρα, για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Περιφερειών που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Πρώτη της στάση στην περιοχή μας αποτέλεσε –καθόλου τυχαία- το Οικοσύστημα Καινοτομίας, με επίσκεψη σε εμβληματικά έργα της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) και στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

Η σημειολογία αυτής της επίσκεψης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το Οικοσύστημα Καινοτομίας της περιοχής μας, έχοντας μια 25ετή Ιστορία με βάση το Πανεπιστήμιο, κατέγραψε τα τελευταία χρόνια σημαντικές επιτυχίες, τόσο στον τομέα της ανταγωνιστικής έρευνας, όσο και στην ανάπτυξη εταιρειών με εξειδίκευση σε αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και νέων υλικών. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) είναι ενδεικτικά: Οι δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχονται σε 1.6% του ΑΕΠ, έναντι 1.5%, που είναι ο Εθνικός μέσος όρος, ενώ και όλα τα διαθέσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά (Απασχόληση σε Ε&Α, Καινοτομικότητα Επιχειρήσεων κλπ) συγκλίνουν σε μια διαπίστωση: η περιοχή μας θεωρείται για τα ελληνικά δεδομένα ιδιαίτερα καινοτόμα.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς σύμφωνα με την Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, «Αύξηση των δαπανών για Ε&Α κατά 0,2% του ΑΕΠ, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%». Με άλλα λόγια, η συνεισφορά σε απόλυτους αριθμούς είναι πενταπλάσια.

Πάνω απ΄όλα όμως και πίσω από τους αριθμούς βρίσκεται ο άνθρωπος: χάρει στη RIS3, στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) 68 καινοτόμες επιχειρήσεις, 92 ερευνητές και 180 νέοι επιστήμονες, έμειναν στον τόπο μας και εργάστηκαν πάνω σε Καινοτόμα Έργα και ιδέες. Έτσι αντιμετωπίζεται το φαινόμενο “brain drain”.

Στη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2021-2027) θα κινηθούμε εξίσου δυναμικά σε 6 Τομείς Εξειδίκευσης, αρχικού Προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας –πρώτη από όλες τις Περιφέρειες της επικράτειας- έχει ξεκινήσει τη Διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης. Πρόκειται για μια δημόσια διαβούλευση Καινοτομίας που σκοπό έχει να αποτυπώσει και να τεκμηριώσει τη δυναμική που εμφανίζουν συγκεκριμένοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας στη Δυτική Ελλάδα. Για δύο μήνες, τα μέλη του Οικοσυστήματος Καινοτομίας της περιοχής μας, οι ενδιαφερόμενοι φορείς, επιχειρήσεις, Οργανισμοί Έρευνας και  Διάδοσης Γνώσης, καθώς και μεμονωμένοι πολίτες, θα συναντώνται στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα, για να προτείνουν συγκεκριμένα ερευνητικά- καινοτομικά θέματα τα οποία μπορούν να προωθήσουν την οικονομική δραστηριότητα και την προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας. Βασική επιδίωξη θα πρέπει να είναι ο περιορισμός του χρόνου που χωρίζει την έρευνα από την αγορά (σ.σ. ιδανικά ΚΑΙ από την κοινωνική χρησιμότητα), ώστε να μας εκτοξεύσει αναπτυξιακά.

(*) Περιφερειακός Σύμβουλος, Υπεύθυνος Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Ροή ειδήσεων

Advertisement