Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων στη Δυτική Ελλάδα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλάει στη «Γ»

Published

on

Αισιόδοξος ότι στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που θα γίνει στις 26 Μαρτίου, θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την αναθεώρηση του ΚΑΠ, εμφανίζεται σε συνέντευξη του στη «Γ», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο υπουργός ακόμη αναφέρεται σε πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν οι υστερήσεις αυτές στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στα προγράμματα για τους νέους αγρότες κ.α.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι χώρες μέλη του ΕΛΚ υιοθέτησαν τις προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα για τεχνικές και δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;

Η εφαρμογή της ΚΑΠ, από τον πρώτο κιόλας χρόνο, έδειξε ότι έχει πολλά προβλήματα. Η γραφειοκρατία που τη διέπει σε ορισμένα σημεία φθάνει να την ακυρώνει, καθώς οι αγρότες αδυνατούν να απορροφήσουν τις ενισχύσεις που δικαιούνται. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Τελικά, αν δεν γίνουν αλλαγές κανένα κράτος-μέλος δεν θα καταφέρει να απορροφήσει το 100% των πόρων που δικαιούται. Και αυτό είναι και άδικο και παράλογο. Γιατί η ΚΑΠ υπάρχει για να ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή. Όλα αυτά τα έχω μεταφέρει στους ομολόγους μου εγκαίρως. Πριν καν ξεσπάσουν οι κινητοποιήσεις στην Ευρώπη. Το ΕΛΚ, όπως παρατηρήσατε έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη αλλαγών. Και γι’ αυτό υιοθέτησε τις ελληνικές προτάσεις. Πιστεύω ότι στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας στις 26 Μαρτίου, θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα αφορούν στην αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Η σημερινή ΚΑΠ είναι αποτέλεσμα των επιθυμιών μιας πλειοψηφίας κυβερνήσεων στην Ευρώπη που αποτελείτο από «Σοσιαλιστές», «Πράσινους» και την Αριστερά. Επικράτησε η αριστερόστροφη αντίληψη που οδήγησε σε μια βίαιη μετάβαση στην «πράσινη συμφωνία». Η μετάβαση αυτή όμως μπορεί να γίνει με πιο ομαλό τρόπο και η ΚΑΠ να γίνει πιο φιλική στους αγρότες. Άλλωστε οι αγρότες είναι οι πρώτοι που θέλουν να προστατεύσουν το περιβάλλον γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική κρίση είναι ο χειρότερος εχθρός τους.

Είναι γεγονός ότι η ΚΑΠ έχει προκαλέσει κρίση στην Ε.Ε. Φοβάστε ότι θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Με δεδομένο το πώς φθάσαμε στην κρίση, ελπίζω – θα έλεγα- να επηρεάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι εκείνο που, μετά την πρωτοβουλία της χώρας μας, προωθεί δυναμικά τις αλλαγές στην ΚΑΠ. Αντίθετα βλέπουμε «Σοσιαλιστές», «Πράσινους» και Αριστερά να «έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους». Πιστεύω ότι και οι αγρότες μπορούν να αντιληφθούν ποιος μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον τους και ποιοι λαϊκίζουν. Κάθε ψήφος προς εκείνους που διαμόρφωσαν αυτήν την ΚΑΠ είναι ψήφος κατά των συμφερόντων των αγροτών.

Υπάρχει ωστόσο άνοδος της άκρας δεξιάς…

Μα και η άκρα δεξιά στο ίδιο πλαίσιο λαϊκισμού κινείται. Στους αγρότες και σε κάθε πολίτη οφείλουμε να μιλάμε ρεαλιστικά. Και είναι ευτύχημα για την Ελλάδα που έχουμε έναν πρωθυπουργό στην πολιτική και στις δράσεις του οποίου κυριαρχεί η λογική. Με το θυμικό στο οποίο απευθύνεται η άκρα Δεξιά, δεν ασκείται πολιτική. Το θυμικό οδηγεί στην καταστροφή. Το μέλλον οικοδομείται με θεμέλιο τη λογική και τον ρεαλισμό. Άλλωστε μη ξεχνάτε ότι η άκρα Δεξιά, στη χώρα μας, την περίοδο 2015-2019, αποτέλεσε το δεκανίκι της Αριστεράς.

Το πρόγραμμα που «τρέχει» για τους νέους αγρότες έχει ανταποκριθεί στους στόχους του Υπουργείου;

Το πρόγραμμα νέων αγροτών που είναι σε εξέλιξη ύψους 602 εκατ. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο που έχει εφαρμοσθεί. Στόχος μας είναι στο τέλος της 4ετίας να έχουν ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 άτομα.  Ήδη προχωράμε στην προδημοσίευση της προκήρυξης του νέου προγράμματος το οποίο θα φθάσει στα 590 εκ. ευρώ. Η στήριξη των νέων αγροτών παραμένει προτεραιότητά μας Η πρώτη απόφαση την οποία έλαβα ήταν να ενταχθούν στο πρόγραμμα 2.100 επιλαχόντες, με επί πλέον προϋπολογισμό 81 εκατ. ευρώ. Στηρίζουμε λοιπόν την ένταξη νέων στο αγροτικό επάγγελμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γιατί θέλουμε αγρότες που θα επιλέξουν αυτό το επάγγελμα για να οικοδομήσουν το μέλλον τους.

Τα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια

Σε τι θεωρείτε ότι θα συνεισφέρουν στον αγροτικό κόσμο τα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια;

Τα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια που ψηφίσαμε στη Βουλή σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης αποτελούν μια κατάκτηση για τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Σε αυτά θα εγγράφονται όλοι οι απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα που ασκούν εμπορική και μεταποιητική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ στη σύσταση Μητρώου Αγροτών που θα ενημερώνουν τα Επιμελητήρια. Στο Μητρώο θα εντάσσονται όλοι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες της χώρας, έτσι ώστε να αποτελέσουν τα Επιμελητήρια τον προθάλαμο για τον χώρο του επιχειρείν, ιδίως για τους νέους επαγγελματίες αγρότες. Αυτό είναι απαραίτητο να συμβεί για να μάθουμε, επιτέλους, πόσοι είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για να μπορούμε να σχεδιάσουμε στοχευμένες δράσεις ,τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε εκπαίδευσης. Θυμίζω ότι άτυπα Αγροτικά Τμήματα λειτουργούσαν σε ορισμένα Επιμελητήρια, όπως της Λάρισας, των Τρικάλων, των Σερρών κ.α. Τώρα πλέον θα λειτουργούν μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίσαμε. Επίσης ήδη τις διαδικασίες για ίδρυση Τμημάτων Αγροτών έχουν ξεκινήσει τα Επιμελητήρια Χανίων, Ηρακλείου και Αθήνας, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται και το Επιμελητήριο Αχαΐας. Με τη λειτουργία των Αγροτικών Τμημάτων μπορεί να επιτευχθεί σωστή απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων με την έννοια ότι τα κονδύλια που θα απορροφώνται θα έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τον αγρότη.

 

Ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων στη Δυτική Ελλάδα

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι το νερό. Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου επί αυτού;

Η τραγωδία που βιώσαμε στη Θεσσαλία με όλα τα παρεπόμενα, δείχνει ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλίας ήταν η διαχείριση των υδάτων. Δημιουργείται λοιπόν ένας Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ο οποίος θα απορροφήσει τους 53 ΤΟΕΒ και τον ένα ΓΟΕΒ που μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να κάνουν σωστή διαχείριση, αντίθετα οι περισσότεροι από αυτούς, όπως και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι χρεωμένοι. Έχουμε προτεραιοποιήσει τις ευάλωτες περιφέρειες της χώρας και οι επόμενες παρεμβάσεις σε αυτό το επίπεδο, με δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων και συντονισμένη κατασκευή – εκσυγχρονισμό εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, ύστερα από μελέτη που θα γίνει, είναι η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement