Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Published

on

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (29/3) στα ανοιχτά της Ηλείας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, ακόμα και στην Αττική.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο Εγκλέλαδος «χτύπησε» στις 9:12, με το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης να εντοπίζεται 14 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων και το εστιακό βάθος του να υπολογίζεται στα 21,4 χιλιόμετρα.
Η καταγραφή του σεισμού από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Σημειώνεται ότι ένα λεπτό νωρίτερα, στις 9:11, σημειώθηκε σεισμός 4,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 34,1 χιλιόμετρα και επίκεντρο τα 17 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά των Στροφάδων, ενώ μετά την ισχυρή δόνηση των 5,7 Ρίχτερ ακολούθησε μετασεισμός 2,9 Ρίχτερ.
Στους δρόμους ο κόσμος στη Ηλεία

Οι σεισμικές δονήσεις έχουν αναστατώσει τους κατοίκους της Ηλείας, που έχουν βγει στους δρόμους, ενώ στον Δήμο Ζαχάρως είναι άμεση η κινητοποίηση.

Υπεύθυνοι ελέγχουν όλα τα σχολεία και το πιθανότερο είναι να μην γίνει μάθημα σήμερα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην περιοχή, ούτε και υπάρχουν κλήσεις στην Πυροσβεστική.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές και έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό».

Όπως εξήγησε «δεν έχει νόημα αν είναι διπλός ή μονός σεισμός αλλά σε ποια ζώνη είναι και το εστιακό του βάθος. Είναι από ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης που διατρέχει τον πυθμένα του Ιονίου».

«Δεν είναι έκπληξη το 5,7 για την περιοχή αυτή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως την εξέλιξη την οποία ενδεχομένως θα έχει το φαινόμενο»

Επίσης, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως υπάρχουν «κάποιες ρωγμές σε μοναστήρια στις Στροφάδες. Πρέπει να παρακολουθήσουμε την διαδικασία. Το παρακολουθούμε και είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν έχουμε καταγεγραμμένους σεισμούς από το συγκεκριμένο ρήγμα».

Μάλιστα, τόνισε ότι η σεισμική δόνηση έγινε εντονότατα αισθητή σε μία πολύ μεγάλη περιοχή, όχι μόνο στη Μεσσηνία και την Ηλεία, αλλά στη Ζάκυνθο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Τρίπολη ακόμα και στην Κορινθία.

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «έχει δώσει σεισμούς μεγάλους στο παρελθόν η συγκεκριμένη περιοχή. Κατά συνέπεια δεν είναι έκπληξη το 5,7 για την περιοχή αυτή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως από τώρα την εξέλιξη την οποία ενδεχομένως θα έχει το φαινόμενο. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα χρειαστούμε χρόνο να δούμε περισσότερα στοιχεία».

Τέλος, ο Άκης Τσελέντης έκανε λόγο στον ΑΝΤ1 για ένα σεισμό, ο οποίος «δεν εμπνέει ανησυχία».

«Βασικά είναι ένας σεισμός, είναι 5,7 Ρίχτερ. Δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας», ανέφερε ο κ. Τσελέντης. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσουν και άλλοι μικρότερης έντασης, ενώ εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός.

Ροή ειδήσεων

Advertisement