Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στον «φακό» των σεισμολόγων…

Τι δηλώνουν στην «Γ» ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητής Άκης Τσελέντης και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος για τις δονήσεις σε Πατραϊκό και Κυπαρισσιακό

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον φακό των σεισμολόγων πέραν του Κυπαρισσιακού Κόλπου και ο Πατραϊκός μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 4,1 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε  χθες στις 5:10 μ.μ. έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη των Πατρών και θορύβησε τους κατοίκους της περιοχής.

Ειδικότερα ο σεισμός με επίκεντρο Ανατολικά Β.Α. του υποθαλάσσιου χώρου της περιοχής των Βραχνεΐκων είχε εστιακό βάθος 15 χιλιομέτρων και ακολούθησαν μικροί μετασεισμοί. Επιπρόσθετα μιάμιση περίπου ώρα νωρίτερα στις 15:58 μ.μ. σε χιλιομετρική απόσταση 26 χιλ. Ν.Δ. της πόλης του Πύργου στον υποθαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου πραγματοποιήθηκε σεισμική δόνηση επίσης 4,1 ρίχτερ ενώ είχαν προηγηθεί δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις που έγιναν επίσης αισθητές, στις 09:05 και στις 09:25 στην πόλη του Πύργου.

Το γεγονός έχει εγείρει την προσοχή των σεισμολόγων καθότι παρατηρείται σεισμική διέγερση.

 

 

Τσελέντης: «Παρακολουθώ τις εξελίξεις»

Η « Γ» απευθύνθηκε στον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητή Άκη Τσελέντη με το ερώτημα αν ενδέχεται να υπάρξει ισχυρότερη σεισμική δόνηση στην περιοχή των Πατρών και βεβαίως στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δυο φαινομένων. Φειδωλός ο Καθηγητής Τσελέντης, προφανώς τηρώντας στάση αναμονής επί της εξέλιξης των φαινομένων δήλωσε:

«Είναι προφανές ότι υπάρχει μια ευρύτερη σεισμική διέγερση στην υποθαλάσσια περιοχή της ευρύτερης περιοχής. Δεν θα κάνω δηλώσεις τώρα. Θα μιλήσω σε μια εβδομάδα. Παρακολουθούμε ανελλιπώς την εξέλιξη. Έχουμε τοποθετήσει τώρα 17 υψηλής πιστότητας όργανα ( σεισμογράφους) που κάνουν ακριβή καταγραφή των δονήσεων ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα της εξέλιξης».

 

 

Σώκος: «Δεν ξέρω αν είναι ο κύριος σεισμός»

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος ερωτηθείς από την «Γ» αν εξελίσσεται φυσιολογικά η σεισμική ακολουθία στον Πατραϊκό και αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και αν δημιουργεί ανησυχία η συνεχιζόμενη διέγερση στον Κυπαρισσϊακό κόλπο δηλώνει: « Είναι γνωστό ότι το τεκτονικό περιβάλλον της περιοχής και του Πατραϊκού κόλπου προκαλεί τέτοιου είδους σεισμικά φαινόμενα. Ο σεισμός μεγέθους 4, 1 είναι συμβατός με το τεκτονικό περιβάλλον. Έχει ήδη καταγραφεί σεισμική ακολουθία σεισμών της τάξεως των 2 ρίχτερ. Δεν είναι δυνατόν να απαντήσω και βέβαια δεν είναι εφικτό προβλέψω αν είναι ο κύριος σεισμός. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και η σεισμική ακολουθία οι μετασεισμοί δηλαδή έως τώρα είναι φυσιολογική».

Παράλληλα ο κ. Σώκος είπε ότι ο σεισμός στον υποθαλάσσιο χώρο των Βραχνεΐκων είναι πολύ πιθανόν να προέρχεται από ρήγμα του Πατραϊκού ΒΔ κατεύθυνσης. Όσον αφορά την σεισμική διέγερση στον Κυπαρισσιακό, είπε υπάρχει αρκετό καιρό και ότι παρακολουθείται το φαινόμενο επισταμένως.

 

 

Της Τέτας Γιαννάρου

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

1ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ειδικής Αγωγής στα Παλαιά Σφαγεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκέμβρη), την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου από τις 9.00 έως τις 14.00 θα πραγματοποιηθεί στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών το 1ο Περιφερειακό Φεστιβάλ Ειδικής Αγωγής με σύνθημα «Αποδοχή-Ισότιμη Συμμετοχή-Συμπερίληψη».

Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Π.Δ.Ε. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πατρέων και την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η προβολή και η ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, η ενημέρωση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας για θέματα αναπηρίας όπως ο αθλητισμός, η προσβασιμότητα, η κοινωνική και πολιτιστική συμμετοχή, η καθημερινότητα κ.α.

Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν σχολεία της Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδας, η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας κ.α.

Κατά τη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα, βιωματικά εργαστήρια και ομιλίες, εισηγήσεις από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών και επιστήμονες σε θέματα αναπηρίας, ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, παρουσίαση από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, δράσεις από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», ενώ θα διεξαχθεί εθελοντική αιμοδοσία και θα υπάρχουν θεματικά ενημερωτικά περίπτερα.

*Η λειτουργία του χώρου των Παλαιών Σφαγείων χρηματοδοτείται από τη πράξη «Δομή προώθησης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων» η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Πάτρα-Συμμετείχε στη διαμαρτυρία έξω από την 6η ΥΠΕ, αύριο συναντάται με τον Κώστα Πελετίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Πάτρα βρίσκεται από την Πέμπτη, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης, μαζί με στελέχη του κόμματος.

O γραμματέας του ΜέΡΑ25 συμμετείχε το μεσημέρι στη συγκέντρωση υγειονομικών έξω από την έδρα της 6ης ΥΠΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ. Και το βράδυ, μίλησε σε εκδήλωση με πολίτες για τη ακρίβεια και τα «κόκκινα δάνεια».
Σήμερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, καθώς και με συνδικαλιστές με εργαζόμενους, και με εκπροσώπους επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ

Αναλυτικά, το αυριανό πρόγραμμα του γραμματέα του ΜέΡΑ25 έχει ως εξής:
*09:30 Συνάντηση με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη στο Δημαρχείο
*13:45 Επίσκεψη στα γραφεία του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας
*14:30 Συνάντηση στα γραφεία της ΟΕΒΕΣΝΑ, Αράτου 21, με
το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (Σ.Κ.Ε.Α.Ν.Α),

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Έφυγε» ο σπουδαίος σκηνοθέτης Λεωνίδας Τριβιζάς

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης θεάτρου και δάσκαλος, Λεωνίδας Τριβιζάς. Το δυσάρεστο νέο γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Ο Λεωνίδας Τριβιζάς γεννήθηκε στην Κέρκυρα, το 1929, φοίτησε, παράλληλα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από όπου αποφοίτησε το 1956.

Η Νομική τον έχασε, τον κέρδισε όμως στο θέατρο του οποίου υπήρξε ακούραστος εργάτης επί δεκαετίες. Το πρώτο θεατρικό σχήμα που δημιούργησε, το 1961, ήταν το Κυκλικό Θέατρο στο οποίο εργάστηκε για μία τριετία.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και τους θιάσους του Αλέκου Αλεξανδράκη και του Δημήτρη Χορν. Ήταν επίσης ο σκηνοθέτης που έβαλε την υπογραφή του στην θρυλική μουσική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη “Μαγική Πόλις”, που ανέβηκε το καλοκαίρι του 1963 στο θέατρο Παρκ.

Τα χρόνια Δικτατορίας ο Λεωνίδας Τριβιζάς έζησε αυτοεξόριστος στο Παρίσι ενώ η επιστροφή του στην Ελλάδα συνδυάστηκε με την “ανάσταση” του θεάτρου Πορεία το οποίο επαναλειτούργησε με εκείνον στο τιμόνι. Εκεί στέγασε το Λαϊκό Πειραματικό Θεάτρο, που ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Φέρτη και την Ξένια Καλογεροπούλου, αλλά και την ομώνυμη Δραματική Σχολή στην οποία δίδαξαν σημαντικά ονόματα του ελληνικού θεάτρου όπως οι Μάγια Λυμπεροπούλου, Τάσος Υφαντής, Τάκης Χρυσικάκος, Έρση Πίττα, ο Μάριος κ.α.

Όταν έκλεισε για εκείνον ο εξαιρετικά δημιουργικός κύκλος του θεάτρου Πορεία, αποσύρθηκε για κάποια χρόνια από την ενεργό δράση για να επιστρέψει το καλοκαίρι του 1996 σκηνοθετώντας την τραγωδία του Σαίξπηρ Βασιλιάς Ληρ, που ανέβασε ο θίασος του Κώστα Καζάκου με τον οποίο συνεργάστηκε και στην τελευταία του σκηνοθετική δουλειά, το 1998, τον Φάλσταφ, μια ελεύθερη απόδοση της κωμωδίας του Σαίξπηρ «Οι πρόσχαρες κυρίες του Ουίνδσορ».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα