Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στον «φακό» των σεισμολόγων…

Τι δηλώνουν στην «Γ» ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητής Άκης Τσελέντης και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος για τις δονήσεις σε Πατραϊκό και Κυπαρισσιακό

Published

on

Στον φακό των σεισμολόγων πέραν του Κυπαρισσιακού Κόλπου και ο Πατραϊκός μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 4,1 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε  χθες στις 5:10 μ.μ. έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη των Πατρών και θορύβησε τους κατοίκους της περιοχής.

Ειδικότερα ο σεισμός με επίκεντρο Ανατολικά Β.Α. του υποθαλάσσιου χώρου της περιοχής των Βραχνεΐκων είχε εστιακό βάθος 15 χιλιομέτρων και ακολούθησαν μικροί μετασεισμοί. Επιπρόσθετα μιάμιση περίπου ώρα νωρίτερα στις 15:58 μ.μ. σε χιλιομετρική απόσταση 26 χιλ. Ν.Δ. της πόλης του Πύργου στον υποθαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου πραγματοποιήθηκε σεισμική δόνηση επίσης 4,1 ρίχτερ ενώ είχαν προηγηθεί δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις που έγιναν επίσης αισθητές, στις 09:05 και στις 09:25 στην πόλη του Πύργου.

Το γεγονός έχει εγείρει την προσοχή των σεισμολόγων καθότι παρατηρείται σεισμική διέγερση.

 

 

Τσελέντης: «Παρακολουθώ τις εξελίξεις»

Η « Γ» απευθύνθηκε στον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητή Άκη Τσελέντη με το ερώτημα αν ενδέχεται να υπάρξει ισχυρότερη σεισμική δόνηση στην περιοχή των Πατρών και βεβαίως στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δυο φαινομένων. Φειδωλός ο Καθηγητής Τσελέντης, προφανώς τηρώντας στάση αναμονής επί της εξέλιξης των φαινομένων δήλωσε:

«Είναι προφανές ότι υπάρχει μια ευρύτερη σεισμική διέγερση στην υποθαλάσσια περιοχή της ευρύτερης περιοχής. Δεν θα κάνω δηλώσεις τώρα. Θα μιλήσω σε μια εβδομάδα. Παρακολουθούμε ανελλιπώς την εξέλιξη. Έχουμε τοποθετήσει τώρα 17 υψηλής πιστότητας όργανα ( σεισμογράφους) που κάνουν ακριβή καταγραφή των δονήσεων ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα της εξέλιξης».

 

 

Σώκος: «Δεν ξέρω αν είναι ο κύριος σεισμός»

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος ερωτηθείς από την «Γ» αν εξελίσσεται φυσιολογικά η σεισμική ακολουθία στον Πατραϊκό και αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και αν δημιουργεί ανησυχία η συνεχιζόμενη διέγερση στον Κυπαρισσϊακό κόλπο δηλώνει: « Είναι γνωστό ότι το τεκτονικό περιβάλλον της περιοχής και του Πατραϊκού κόλπου προκαλεί τέτοιου είδους σεισμικά φαινόμενα. Ο σεισμός μεγέθους 4, 1 είναι συμβατός με το τεκτονικό περιβάλλον. Έχει ήδη καταγραφεί σεισμική ακολουθία σεισμών της τάξεως των 2 ρίχτερ. Δεν είναι δυνατόν να απαντήσω και βέβαια δεν είναι εφικτό προβλέψω αν είναι ο κύριος σεισμός. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και η σεισμική ακολουθία οι μετασεισμοί δηλαδή έως τώρα είναι φυσιολογική».

Παράλληλα ο κ. Σώκος είπε ότι ο σεισμός στον υποθαλάσσιο χώρο των Βραχνεΐκων είναι πολύ πιθανόν να προέρχεται από ρήγμα του Πατραϊκού ΒΔ κατεύθυνσης. Όσον αφορά την σεισμική διέγερση στον Κυπαρισσιακό, είπε υπάρχει αρκετό καιρό και ότι παρακολουθείται το φαινόμενο επισταμένως.

 

 

Της Τέτας Γιαννάρου

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement