Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πληρωμές με POS από Δευτέρα-Προβληματισμός εμπόρων για τα προβλήματα των τεχνικών και τις χρεώσεις των τραπεζών  

Published

on

Πληρωμές με κάρτες μέσω POS θα πρέπει να δέχονται από τη Δευτέρα 1η Απριλίου δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εντάσσονται στη λίστα των 35 νέων κλάδων όπου επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση τερματικών αποδοχής πληρωμών με κάρτες.

Το μέτρο αφορά 110.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες από ταξί και πωλητές σε λαϊκές αγορές έως περίπτερα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

Οι επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν POS θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ όσοι είναι υποχρεωμένοι να συνδέσουν το τερματικό με την ταμειακή μηχανή έχουν προθεσμία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί δηλαδή έως τις 31 Μαρτίου 2024 ή μέχρι την 30η Απριλίου Σε όποιον δεν συμμορφωθεί επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Στο μέτωπο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος «μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 135 χιλιάδες διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα, ουσιαστικά έχουμε ξεπεράσει τα μέσα της διαδρομής εάν σκεφτούμε ότι το σύνολο των διασυνδέσεων που αναμένουμε μέχρι τέλος Απριλίου είναι 250 χιλιάδες περίπου».

Παράταση ενός μήνα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών μετέφερε χθες την ανησυχία εμπόρων για τις «πολύπλοκες διαδικασίες της τελευταίας χρονικής περιόδου». «Ζητάμε την άμεση αναβολή του μέτρου για τουλάχιστον 3 έως 6 μήνες και την διαβεβαίωση ότι δεν θα πιστωθούν πρόστιμα. Θεωρούμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να μεριμνήσουν ώστε να καθησυχάσουμε τα μέλη μας και να αποφύγουμε να φορτώσουμε στην πλάτη των εμπορικών επιχειρήσεων παραλείψεις τρίτων ή παραλείψεις του δημοσίου επιτυγχάνοντας αφενός την ορθή εφαρμογή του νόμου και αφετέρου την απαλλαγή από οποιεσδήποτε επιπτώσεις και πρόστιμα» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είναι αρμοδιότητα των επιχειρήσεων να αιτηθούν ραντεβού για την διασύνδεση αλλά των τεχνικών. Ξεκαθαρίζουμε ότι η διασύνδεση δεν καλύπτει όλες τις εφαρμογές –υπηρεσίες των εταιρειών pos  ούτε τις ασύρματες συσκευές» συνεχίζει η ανακοίνωση « Για κάθε είδους συναλλαγή δεκάδες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν και πρέπει να μετατρέψουν αρχικά το ασύρματο pos σε ενσύρματο από συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν μηνιαίες χρεώσεις» καταλήγει ο Εμπορικός που ζητά παράταση μέχρι την 30η Απριλίου 2024 (όσοι έχουν κλείσει ήδη ραντεβού με τεχνική εταιρία).

Όσον αφορά τις χρεώσεις ο Όμηρος Τσάπαλος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με τις τράπεζες και με τις εταιρείες των POS προκειμένου να καταλήξουμε έστω για μικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ να υπάρξουν μειωμένες χρεώσεις. Η δεύτερη πρόνοια είναι το σύστημα IRIS -αμέσες πληρωμές χωρίς προμήθεια για τον πελάτη- μέχρι και 50% φθηνότερες προμήθειες σε σχέση με αυτές που επωμίζεται τώρα σε μια συναλλαγή με POS».

Επιστολή για τον Αναπτυξιακό

Παρέμβαση του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Μαρλαφέκα χθες προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σκρέκα, σχετικά με προβλήματα που παρουσιάζονται στο πληροφοριακό σύστημα του νόμου 3299/2004 («Αναπτυξιακός»).

«Με την παρούσα, σας ενημερώνουμε πως έχουμε δεχθεί ιδιαίτερες οχλήσεις  από Επενδυτές και Συμβούλους, σχετικά με προβλήματα που παρουσιάζονται στο πληροφοριακό σύστημα του νόμου 3299/2004.

Για τα προβλήματα υπάρχει και σχετική αλληλογραφία μέσω του support στο ependyseis.gr.

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε να εγκρίνετε μια μικρή παράταση δύο μηνών για την κατάθεση της αίτησης ελέγχου, χωρίς αυτή η παράταση να περιλαμβάνει τις καταληκτικές ημερομηνίες των δαπανών» αναφέρει η επιστολή\.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement