Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Πώς επηρεάζονται οι γάτες από την αλλαγή της ώρας

Published

on

Η αλλαγή της ώρας συμβαίνει δυο φορές τον χρόνο.

Για κάποιους αποτελεί ευλογία, για άλλους κατάρα. Ανάλογα με τις συνήθειες και τις ανάγκες μας, ο καθένας από εμάς βιώνει διαφορετικά αυτή την αλλαγή στη ρουτίνα του ύπνου και της δουλειάς του. Τι συμβαίνει, όμως, με τις αγαπημένες μας γατούλες; Επηρεάζονται από την αλλαγή της ώρας;

Οι γάτες μας μπορεί να επηρεαστούν από την αλλαγή της ώρας, αλλά συνήθως δεν επηρεάζονται δραματικά. Τα βασικά πράγματα που αλλάζουν είναι η ώρα του φαγητού και η ώρα που η γάτα σας παίρνει κάποιο φάρμακο. Ας δούμε τι συμβαίνει και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το χνουδωτό σας φιλαράκι να διαχειριστεί τη θερινή ώρα όσο καλύτερα γίνεται.

Πώς αντιλαμβάνονται οι γάτες τον χρόνο;

Οι γάτες έχουν εξαιρετικά βιολογικά ρολόγια. Αν ζείτε μαζί με μία γάτα (ή περισσότερες), γνωρίζετε ήδη πως τα μυστηριώδη αυτά ζώα είναι τα καλύτερα ξυπνητήρια. Πόσα Σαββατοκύριακα σας έχει ξυπνήσει, άραγε, η γάτα σας νιαουρίζοντας και σκουντώντας σας στο πρόσωπο για να την ταΐσετε τη σωστή της ώρα; Μην τυχόν και καθυστερήσετε 5 λεπτά να σερβίρετε το πρωινό της – είναι ήδη έτοιμη να σηκώσει τη γειτονιά στο πόδι και να μαζέψει υπογραφές για να σας διώξουν απ’ την πολυκατοικία!

Οι γάτες είναι πολύ ικανές στο να αναγνωρίζουν πόσο διαρκεί ένα χρονικό διάστημα. Έρευνες σχετικά με την αίσθηση του χρόνου στις γάτες έδειξαν ότι τα αγαπημένα μας ζώα συντροφιάς μπορούν να αναγνωρίσουν σωστά ένα διάστημα 5 δευτερολέπτων, και να το διαχωρίσουν από διαστήματα 8 ή 10 δευτερολέπτων. Επομένως, φαίνεται ότι η γάτα σας ξέρει τι κάνει όταν προσπαθεί να σας ξυπνήσει για να την ταΐσετε. Τα βιολογικά ρολόγια των γατών είναι καλοκουρδισμένα και τις βοηθούν να καταλάβουν πόση ώρα έχει περάσει από το τελευταίο τους γεύμα και, κατ’ επέκταση, να αντιληφθούν το πέρασμα του χρόνου.

Ακόμα, οι γάτες μπορούν να αντιλαμβάνονται ότι έχει φτάσει το σούρουπο ή τα χαράματα που είναι οι ώρες κατά τις οποίες έχουν την περισσότερη ενέργεια – καθώς στη φύση πρόκειται για τις ώρες του κυνηγιού – παρατηρώντας τον ήλιο,.

Επιπλέον, ο ήλιος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον αναπαραγωγικό κύκλο της γάτας. Οι θηλυκές γάτες μπαίνουν σε οίστρο όταν μεγαλώνει η μέρα, επόμενως καταλαβαίνουν ότι πλησιάζει η άνοιξη, εποχή κατά την οποία είναι πιο πιθανό να βρίσκουν αρκετή τροφή για τα γατάκια που είναι πιθανό να γεννηθούν.

Επομένως, μπορεί τα μαλλιαρά παιδιά μας να μη φορούν ηλεκτρονικά ρολόγια, αλλά έχουν μια γενική ιδέα για το πώς περνά ο χρόνος, η οποία τις βοηθά να ζουν τις γατοζωές τους.

Επηρεάζει η αλλαγή της ώρας την ώρα του φαγητού;

Για πολλές γάτες, η απάντηση είναι ναι. Οι γάτες που ακολουθούν μια τακτική ρουτίνα στα γεύματά τους, τη γνωρίζουν πολύ καλά και ξέρουν ενστικτωδώς πότε να περιμένουν την ώρα του φαγητού τους. Φυσικά, δεν θα γίνει κάτι τρομερό αν η γάτα σας φάει μία ώρα μετά από τη συνηθισμένη της – απλώς, ανάλογα με τη διεκδικητικότητά της, υπάρχει περίπτωση να σας ενημερώσει για την καθυστέρηση στο σέρβις (προσοχή μόνο μην σας αφήσει αρνητικό review).

Φυσικά, μετά την πρώτη μέρα που θα πάθει το μεγάλο σοκ, η γάτα σας θα αρχίσει να συνηθίζει ξανά την καινούρια της ρουτίνα. Μικρό το κακό, λοιπόν.

Πώς αντιλαμβάνονται οι γάτες τον χρόνο

Αν και τελικά ο χρόνος είναι σχετικός!

Επηρεάζει η αλλαγή της ώρας τη ρουτίνα των φαρμάκων;

Αν δίνετε στη γάτα σας φάρμακα, η αλλαγή της ώρας πιθανότατα δεν θα επηρεάσει τη ρουτίνα της χορήγησής τους. Εξαίρεση αποτελούν συγκεκριμένα φάρμακα η δράση των οποίων εξαρτάται έντονα από την ώρα χορήγησης, όπως είναι κάποια φάρμακα για την επιληψία. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερα να προσπαθήσετε να διατηρήσετε, όσο γίνεται, τις ίδιες ώρες για την χορήγηση των φαρμάκων της γάτας σας, ώστε να αναταραχθεί η ρουτίνα της όσο λιγότερο γίνεται.

Ένα χρήσιμο tip για να διαχειριστείτε όσο καλύτερα γίνεται τις ώρες χορήγησης φαρμάκων στη γάτα σας κατά την αλλαγή της ώρας, είναι το να βάλετε ένα ξυπνητήρι για την επόμενη δόση πριν πέσετε για ύπνο. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας πρέπει να παίρνει το φάρμακό της κάθε 12 ώρες, και πρόκειται να αλλάξει η ώρα, προγραμματίστε ένα ξυπνητήρι για 12 ώρες μετά τη χορήγηση της πιο πρόσφατης δόσης ώστε να μην μπερδευτείτε.

Πώς να βοηθήσετε τη γάτα σας να προσαρμοστεί στην αλλαγή της ώρας χωρίς στρες:

– Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει έναν ήσυχο, άνετο χώρο όπου μπορεί να κοιμηθεί όσο πιο ποιοτικά γίνεται πριν και μετά την αλλαγή της ώρας.

– Σκεφτείτε την πιθανότητα να μεταφέρετε την ώρα του βραδινού παιχνιδιού της γάτας σας κατά 15-30 λεπτά πριν ή μετά, ώστε να τη βοηθήσετε να προσαρμοστεί καλύτερα.

– Πριν πάτε για ύπνο, ξεκινήστε να ταΐζετε τη γάτα σας 15 λεπτά νωρίτερα – ή αργότερα, ανάλογα με το είδος της αλλαγής της ώρας – κάθε βράδυ, για μερικά βράδια.

– Εναλλακτικά, μείνετε πιστός/ή στην ώρα που ταΐζατε πριν τη γάτα σας, και απλά μεταφέρετε τα γεύματά της μία ώρα πριν ή μετά.

– Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε ξυπνητήρι πριν αλλάξει η ώρα. Ακόμα κι αν εσείς δεν το χρειάζεστε, θα βοηθήσει τη γάτα σας να συντονιστεί και να προσαρμοστεί στην ελαφρώς τροποποιημένη ρουτίνα της.

Ροή ειδήσεων

Advertisement