Connect with us

Εκπαίδευση

Θαυμάσιο το Αρσάκειο-Εντυπώσεις από την μαθητική παρέλαση τής εθνικής μας επετείου στην Πάτρα

Published

on

Παρακολουθώντας ο τυχαίος παρατηρητής την πρόσφατη μεγαλειώδη παρέλαση τής εθνικής μας επετείου στην Πάτρα διαπιστώνει αμέσως ότι δικαιώνεται η πολυσυζητημένη συμμετοχή των μαθητικών τμημάτων, στην θέα τής ανάπτυξης των άψογων διμοιριών τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών!

Πράγματι, ρίγη συγκινήσεως και εθνικής έξαρσης προκάλεσε η υποδειγματική παρέλαση των παιδιών τού ιστορικού σχολείου τής πόλης μας κερδίζοντας τις άριστες εντυπώσεις, τον δίκαιο έπαινο και το θερμό χειροκρότημα των επισήμων και τού πολυπληθούς κοινού.

Το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών, που έχει συμπληρώσει ήδη 132 χρόνια λειτουργίας και παιδευτικής προσφοράς στην πόλη μας, κατά μακρά παράδοση παρελαύνει σε άψογους σχηματισμούς, αντάξιους τής λαμπρής διαδρομής του. Και τούτο επαναβεβαιώθηκε για μιαν ακόμη φορά στον υπερθετικό βαθμό! Αξίζουν γι’ αυτό θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στην παρέλαση, καθώς και στον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Θάνο Λουκόπουλο που άριστα τους προετοίμασε, καθώς και σε όλο το διδακτικό προσωπικό τού εκπαιδευτηρίου που στάθηκε αρωγό στην όλη προσπάθεια – πάνω από όλα βέβαια στα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους!

Τόσος ήταν ο θαυμασμός των θεατών τής παρέλασης για τις άψογες διμοιρίες τού Αρσακείου, ώστε το κύριο σχόλιο που επικρατούσε ήταν ότι αυτά τα εξαίρετα παιδιά μας μόνο προς τα στρατιωτικά τμήματα μπορούν να συγκριθούν ξεπερνώντας κάθε προσδοκία που αναμένεται από μαθητική συμμετοχή!

Πρόκειται για μια λαμπρή παράδοση που έρχεται από την στερρά ιστορία των Αρσακείων Σχολείων, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και έχει συνδεθεί με αυτήν την ουσία τής μαθητικής παρέλασης και το πραγματικό νόημα τής υποδειγματικής σχολικής εορτής, όπου τιμάται επίσης η επέτειος τής εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Άλλωστε γενιές και γενιές Πατρινών συνδέθηκαν εκπαιδευτικά με το Αρσάκειο, ενώ νωπές είναι ακόμη οι μνήμες τού τεράστιου έργου που επί μακρόν επιτελούσε η Αρσάκειος Παιδαγωγική Ακαδημία, από την οποία αποφοίτησαν εκατοντάδες διδασκαλισσών, που στελέχωσαν όλα τα σχολεία τής Ελλάδος. Για μεγάλο χρονικό διάστημα το κτήριο τής οδού Μαιζώνος υπήρξε σημείο αναφοράς για την πόλη. Και όπως φαίνεται, θα εξακολουθεί να ξεχωρίζει, πλέον ως νέο Δημαρχείο τής πόλεως! Τα τελευταία χρόνια το εκπαιδευτήριο μεταφέρθηκε στο νέο υπερσύγχρονο κτηριακό συγκρότημα στο Πλατάνι, από όπου συνεχίζει την παιδευτική του προσφορά.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών ανήκει στον μεγάλο εκπαιδευτικό οργανισμό με την επωνυμία «Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία», η οποία έχει την ευθύνη τής λειτουργίας 25 προτύπων σχολείων όλων των βαθμίδων τής Εκπαίδευσης. Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1836, είναι από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, και σήκωσε στους ώμους της – υπό ιδιαίτερα αντίξοες κοινωνικές συνθήκες – το βάρος τής γυναικείας εκπαίδευσης στην Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα.

Σήμερα η Φ.Ε., ιστορικός και μη κερδοσκοπικός παιδευτικός οργανισμός, που εποπτεύεται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους, Πρόεδρος τού οποίου είναι ο γνωστός Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, διατηρεί τα μικτά πλέον πρότυπα σχολεία της στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις τής Ελλάδος, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς και το Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο στα Τίρανα τής Αλβανίας, εσχάτως δε και στα Ιωάννινα.

Το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών, όπως εξ άλλου και όλα τα σχολεία τής Φ.Ε., αποδεικνύεται και από τις άριστες εν γένει προφορικές και γραπτές επιδόσεις των μαθητών και κυρίως από την σχεδόν καθολική επιτυχία τους στις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα τής χώρας. Πέρα βεβαίως από την παροχή γνώσεων το Αρσάκειο αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως ενός ζωντανού παιδευτικού κυττάρου με σημαντική προσφορά στον πολιτισμό και ουσιώδη παρέμβαση στην κοινωνία. Στην κατεύθυνση αυτή καλλιεργεί και άλλες δεξιότητες στους μαθητές, αθλητικές, μουσικές, θεατρικές, ρητορικές κ.ο.κ.

Αυτό είναι το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών. Ένα Σχολείο που σέβεται την μακρά παράδοση τής Φ.Ε., εκτιμά τις προκλήσεις των καιρών και χαράσσει τον ρόλο του για το μέλλον, με γνώμονα πάντοτε την μόρφωση των Ελληνοπαίδων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement