Connect with us

Ελλάδα

Σκάνδαλο στη Χειμάρρα: Νέες αποκαλύψεις για την αρπαγή των ελληνικών περιουσιών

Published

on

Πώς μετά τη μήνυση του Φρέντι Μπελέρη οδηγήθηκε στη φυλακή ο εκλεκτός δήμαρχος του Εντι Ράμα. Μια πρωτοφανή ιστορία καταπάτησης των περιουσιών των Ελλήνων στη Χειμάρρα αποκαλύπτει η μήνυση που κατέθεσε ο εκλεγμένος δήμαρχος της περιοχής Φρέντι Μπελέρης.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Μόλις την προηγούμενη Τρίτη, η μήνυση οδήγησε στην προφυλάκιση του μέχρι πρότινος προσωρινού δημάρχου Χειμάρρας, Γκιόρκι Γκόρο. Ωστόσο, οι διώξεις που έχουν ασκηθεί από την αλβανική Δικαιοσύνη φτάνουν πολύ ψηλότερα. Εκτός από τον Γκ. Γκόρο, δίωξη έχει ασκηθεί και κατά της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Ολτα Τζάσκα αλλά και του συζύγου της, επιχειρηματία Αρτάν Γκάτσι, βάσει των στοιχείων που προήλθαν στη Δικαιοσύνη από τη μήνυση που είχε υποβάλει ο Φρ. Μπελέρης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η υπόθεση αφορά έκταση-φιλέτο στην παραλιακή ζώνη των Δρυμάδων, που υπάγεται στον δήμο Χειμάρρας. Μια έκταση που αν και ήταν δασική τελικά αποχαρακτηρίστηκε, μετά από ενέργειες του Γκόρο τις οποίες ενέκρινε το αλβανικό υπουργικό συμβούλιο. Η έκταση χαρακτηρίστηκε άρτια και οικοδομήσιμη, με αποτέλεσμα, σε χρόνο-ρεκόρ, να αρχίσει να ανεγείρεται εκεί μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία, όπως καταγγέλλεται, ανήκει στην πραγματικότητα στον σύζυγο της Τζάσκα.

Η υπόθεση ξεκινά από ένα οικόπεδο εμβαδού περίπου 1.200 μέτρων, που ανήκε σε ομογενή. Όπως καταγγέλλει στη μήνυσή του ο Φρ. Μπελέρης, ο Γκόρο πλησίασε τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη και του υποσχέθηκε ότι θα πάρει τίτλους για να πουλήσει την περιουσία του. Ο όρος που έθεσε ο Γκόρο, σύμφωνα πάντα με τη μήνυση, ήταν ο ιδιοκτήτης να δεχθεί ότι και το παρακείμενο οικόπεδο, έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων, είναι δικό του και στη συνέχεια να το πουλήσει αποκλειστικά στον σύζυγο της Τζάσκα.
Εν συνεχεία, κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες, όπως καταγγέλλει ο εκλεγμένος δήμαρχος, ο Γκάτσι κατάφερε να αποκτήσει συνολικά 10 στρέμματα στην περιοχή. Η αλβανική νομοθεσία προβλέπει ότι για να θεωρηθεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής πρέπει η επένδυση να είναι πάνω από 5 εκατ. ευρώ και η επιχείρηση να απασχολεί πάνω από 80 άτομα, ώστε να λάβει προνόμια.

Έτσι, σύμφωνα με την πλευρά Μπελέρη, ο Γκάτσι φέρεται να μεταβίβασε την ακίνητη περιουσία σε offshore, με έδρα στην αμερικανική ήπειρο, η οποία ήταν συμφερόντων της αδελφής του επιχειρηματία. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να θεωρηθεί ότι η επένδυση προέρχεται από το εξωτερικό και η offshore να έχει το δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης της παραλίας, όπου βρίσκονται τα οικόπεδα των συνολικά 10 στρεμμάτων, για τα επόμενα 30 χρόνια.

Πραγματικός ιδιοκτήτης

Όμως, πραγματικός ιδιοκτήτης του οικοπέδου των τεσσάρων στρεμμάτων φέρεται να είναι άλλος ομογενής. Ο ίδιος προσέφυγε στην Εισαγγελία της περιφέρειας Αυλώνα, όπου κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων για υφαρπαγή της περιουσίας του. Ωστόσο, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η Εισαγγελία Αυλώνα δεν κίνησε ποτέ τις νομικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να έχει ήδη οικοδομηθεί ένα μεγάλο μέρος από την ξενοδοχειακή μονάδα που έχει σχεδιαστεί για την περιοχή. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η Realnews από το συγκεκριμένο σημείο είναι απόλυτα ενδεικτικές για τις ενέργειες που έχουν γίνει. Η άλλοτε δασική περιοχή, πάνω από την παραλία των Δρυμάδων, έχει οικοδομηθεί σχεδόν από άκρη σε άκρη, ενώ ακριβώς μπροστά από τον αιγιαλό φαίνεται και η επίμαχη έκταση, με το ξενοδοχείο να είναι υπό κατασκευή.

Όπως υποστηρίζουν οι ομογενείς της Αλβανίας, το νέο σκάνδαλο στη Χειμάρρα αποτελεί μία ακόμα απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο το αλβανικό κράτος μεταχειρίζεται τις περιουσίες των Ελλήνων στην περιοχή όπου επιχειρείται να δημιουργηθεί η λεγόμενη «Αλβανική Ριβιέρα».

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η οργάνωση «Ομόνοια» των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, «το 2010, ο ΟΑΣΕ είχε κάνει καταγραφή των τίτλων που είχαν διανεμηθεί με τον νόμο 7501 στη Χειμάρρα και το υλικό αυτό έχει παραδοθεί στο δημαρχείο, στην περιφέρεια, στην κυβέρνηση και στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΕ. Πόσοι τίτλοι από αυτούς έχουν παραποιηθεί, πλαστογραφηθεί και αλλοιωθεί;».

Νομικοί κύκλοι της ομογένειας επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό ο Γκόρο και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι τελικά να αθωωθούν, αφού δύο βασικοί μάρτυρες του κατηγορητηρίου είναι άφαντοι και εκφράζονται ανησυχίες ότι βρίσκονται εκτός χώρας υπό το καθεστώς του εκφοβισμού.

Παράγοντες της ομογένειας εκτιμούν ότι επί της ουσίας η προφυλάκιση Γκόρο και η άσκηση διώξεων κατά της πρώην υπουργού Εξωτερικών και του συζύγου της αποτελούν προπέτασμα καπνού ενόψει του εφετείου του Μπελέρη τον Μάιο, όπου θεωρείται ότι θα επαναβεβαιωθεί η καταδίκη του, με αποτέλεσμα να εκπέσει του αξιώματος και η Χειμάρρα να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές.

Μέχρι τότε, όμως, η αλβανική κυβέρνηση θα μπορεί να προτάσσει το αφήγημα της αδέκαστης δικαιοσύνης, η οποία ασκεί διώξεις κατά πάντων, ασχέτως αν τελικά οι κατηγορούμενοι πέφτουν στα μαλακά. «Πρόκειται για μια ήπια άσκηση ποινικής δίωξης, αφού το ειδικό δικαστήριο κατηγορεί τον Γκόρο για παράβαση καθήκοντος και όχι για πλαστογραφία», λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «R», o αδελφός του Φρ. Μπελέρη, Λεονάρδος.

Νέα δήμαρχος

Συγγενής του προφυλακισμένου Γκόρο είναι η νέα προσωρινή δήμαρχος Χειμάρρας, Μπλερίνα Γκόρου Μπάλα, η οποία ορίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή, εν μέσω θυελλώδους συνεδρίασης.

Αν και ο Γκόρο, που προφυλακίστηκε, δεν είχε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, η Γκόρου Μπάλα χρειάστηκε να λάβει τις ψήφους δύο ομογενών εκλεγμένων με τον συνδυασμό του Φρ. Μπελέρη.

Η ομογένεια καταγγέλλει εκβιασμούς «από υπόγεια κέντρα που βρίσκονται σε ευθεία γραμμή με τις επιθυμίες του Ράμα εναντίον Ελλήνων-μελών του δημοτικού συμβουλίου», προκειμένου να ψηφίσουν τελικά τη συγγενή του προφυλακισμένου Γκόρο.

Η Γκόρου Μπάλα είναι επί σειρά ετών μέλος του κόμματος του πρωθυπουργού Ράμα, ο οποίος είχε στοχοποιήσει με υβριστικούς χαρακτηρισμούς τον Φρ. Μπελέρη λίγες ημέρες πριν η αστυνομία προχωρήσει στη σύλληψή του για την υπόθεση χρηματισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παράγοντες της ομογένειας επιτέθηκαν φραστικά και εναντίον του νομάρχη Αυλώνα Βαγγέλη Τάβου (σ.σ. η Χειμάρρα υπάγεται διοικητικά στον Αυλώνα), κατηγορώντας τον ότι σκοπεύει να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας ως «Δούρειος Ιππος του Ράμα», κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση της αγοραπωλησίας εκτάσεων της Χειμάρρας είναι ένα μόνο από τα σκάνδαλα που απασχολούν τις τελευταίες ημέρες την αλβανική κοινή γνώμη. Την περασμένη Πέμπτη δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει εύλογη υποψία εμπλοκής του Ολσι Ράμα, αδελφού του Αλβανού πρωθυπουργού, σε εργαστήριο κοκαΐνης που εντόπισε η αστυνομία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement