Connect with us

Πολιτισμός

Πάτρα: Μια σημαντική μουσική συνάντηση δύο εξαιρετικών Βυζαντινών χορωδιών έρχεται στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα

Published

on

Μια σημαντική μουσική συνάντηση δύο εξαιρετικών Βυζαντινών χορωδιών θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το φιλόμουσο κοινό της πόλης μας, το ερχόμενο Σάββατο 6 Απριλίου 2024, στον νέο Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών, με συμμετοχή του «Εργαστηρίου Ψαλτικής» και της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς».

Η εκδήλωση που οργανώνεται από την Ι. Μ. Πατρών και τον πολιτιστικό όμιλο του Φωκαέως, υπό την αιγίδα της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών καιθα πραγματοποιηθεί στις 7.00 μ.μ., έχει  τίτλο «Ευλογήσω τον Κύριον εν παντί καιρώ» και είναι αφιερωμένη στην περίοδο του Τριωδίου και της Μ. Τεσσαρακοστής. Οι δύο χορωδίες, που θεωρούνται κορυφαίες στο είδος τους στον Ελλαδικό χώρο, θα αποδώσουν, η καθεμία χωριστά με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο, γνωστούς, επίκαιρους, κατανυκτικούς ύμνους. Το πρόγραμμα της συναυλίας Εκκλησιαστικής – Βυζαντινής μουσικής, θα ανοίξει ο φιλοξενούμενος Βυζαντινός  χορός του «Εργαστηρίου Ψαλτικής» και θα ολοκληρώσει η χορωδία της Αποστολικής πόλεως των Πατρών «Θεόδωρος Φωκαεύς», υπό την διεύθυνση του χοράρχη της, Μουσικολογιωτάτου  Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ.Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» κ.Γεώργιος Βέργος, ενώ την συναυλία θα τιμήσει με την παρουσία του και θα ευλογήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ.Χρυσόστομος, ο οποίος και θα κλείσει την μουσική εσπερίδα με επίκαιρη ομιλία του.

Το Εργαστήρι Ψαλτικής ιδρύθηκε το 1998 και έχει έδρα του την Αθήνα.  Οι μουσικές καταβολές τουπροέρχονται άμεσα από την πηγή τηςΚωνσταντινουπόλεως, από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Θρασύβουλο Στανίτσα, μαθητής του οποίου χρημάτισε επί σειράν ετών ο χοράρχης Αθανάσιος Παϊβανάς.Όλες οι μουσικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Ψαλτικής – από την ίδρυσή του έως σήμερα – έχουν ως κύριο άξονα την Ψαλτική Παράδοση της Κωνσταντινουπόλεως. Εξέχουσες προσωπικότητες έχουν εγγράφως εκφράσει πολύ κολακευτικά σχόλια για το Εργαστήρι Ψαλτικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, τον ΑρχιεπίσκοποΑθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Σεραφείμ Φαράσογλου, τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλο, πλειάδα Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, την Αδελφότητα των Δανιηλαίων, καθηγητές διεθνών Κονσερβατορίων, μαέστρους, σολίστ κ.α. Το Εργαστήρι Ψαλτικής έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδακαι στο εξωτερικό και εκδώσει σειρά ψηφιακών δίσκων.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement