Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Η μουσική είναι ο καλύτερος σύντροφος»

O διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας, Ιωάννης Ποταμούσης μιλά στη «Γ» με αφορμή την σημερινή του εμφάνιση στην Πάτρα

Published

on

 

 

 

 

 

«Η μουσική είναι ομορφιά και ο καλύτερος σύντροφος», αναφέρει στη «Γ» ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας Ιωάννης Ποταμούσης, ο οποίος θα εμφανιστεί σήμερα στην Πάτρα σ’ ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ με έργα C. Debussy, E. Granados, F. Chopin και F. Liszt, στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής, προσκεκλημένος της Λέσχης Φίλων Κλασσικής Μουσικής.

Ο Ιωάννης Ποταμούσης που επιστρέφει στην Πάτρα μετά από αρκετά χρόνια -την πρώτη φορά είχε έρθει ως φοιτητής πιάνου- έχοντας διαγράψει μία σπουδαία διαδρομής έχει χαρακτηριστεί ως «Έλληνας βιρτουόζος», αλλά και ως «Κολλοσός των πλἠκτρων», ξεχωρίζοντας για τη χαρισματικότητα, το πάθος και την εσωτερική και ποιητική του έκφραση.

«Χαίρομαι που ξαναέρχομαι στην Πάτρα, μετά από αρκετά βέβαια χρόνια. Την πρώτη φορά που βρέθηκα στην πόλη ήμουν φοιτητής πιανίστας και είχα λάβει μέρος σε κάποιον διαγωνισμό με άλλους σολίστ, που φιλοξενήθηκε μάλιστα, στον ίδιο χώρο που θα γίνει και το σημερινό ρεσιτάλ. Αυτή τη φορά έρχομαι ως επαγγελματίας μουσικός που έχω διαγράψει μία σημαντική διαδρομή. Όχι όμως σαν ολοκληρωμένος μουσικός, γιατί θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι ολοκληρωμένος, αφού η μουσική είναι μία τέχνη που εξελίσσεται. Αυτό που θεωρώ είναι ότι είμαι καλύτερος μουσικός απ’ ότι ήμουν», ανέφερε κ. Ποταμούσης.

ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Σε ερώτηση για ποια θεωρεί τις πιο σημαντικές στιγμές στη μουσική του διαδρομή τόνισε «πέρα από τους διαγωνισμούς που κέρδισα στην Αμερική, πιστεύω ότι η κατάκτηση του World Piano Competition μου άνοιξε νέους δρόμους στη Νέα Υόρκη. Αντίστοιχα, πολύ σημαντική και ιδιαίτερα τιμητική ήταν η ανάδειξή μου στη λίστα των Steinway Artists, στην οποία συμμετέχουν 2.300 πιανίστες απ’ όλο τον κόσμο που επιλέγονται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Πέρα όμως από τιμή είναι και πρόκληση, γιατί οφείλεις να αποδεικνύεις συνεχώς ότι αξίζεις που κέρδισες μία θέση σ’ αυτή την ομάδα, η οποία αποτελείται από ανθρώπους που θαυμάζω».

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Ποια όμως είναι η πραγματική πρόκληση για έναν επαγγελματία πιανίστα; Όπως λέει ο κ. Ποταμούσης «η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μου και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζω είναι η ισορροπία του καθημερινού προγράμματος και πώς θα μπορέσω να μοιράσω τον χρόνο μου μεταξύ της διδασκαλίας, της μελέτης και των προβών ανάλογα με τις απαιτήσεις των εμφανίσεών μου. Επίσης, μία άλλη σημαντική πρόκληση είναι ότι ως επαγγελματίας μουσικός είναι δύσκολο να κοινωνικοποιηθείς. Είναι μια μοναχική διαδρομή που η μουσική είναι ο καλύτερός σου σύντροφος. Έρχονται στιγμές που θα ήθελα πραγματικά να κάνω κι άλλα πράγματα αν είχα τον χρόνο, όπως ποδήλατο ή ένα μοναδικό άθλημα. Είναι όμως αδύνατο».

ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

Τέλος, και με την ιδιότητα του Καθηγητή, καθώς είναι ο υπεύθυνος της σχολής του πιάνου του Brighton College, Abu Dhabi καθώς και καθηγητής πιάνου στο New York University Abu Dhabi προτρέπει τους νέους μουσικούς να κυνηγήσουν το όνειρό τους. «Οι νέοι μουσικοί πρέπει να κυνηγήσουν το όνειρό τους με αγάπη, πάθος και ψυχή. Θέλω να σας πω, πως η οικογένεια μου όταν ανακοίνωσα πως θα ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική δεν ήταν σύμφωνη, γιατί αναρωτιούνταν αν θα μπορούσα να καταφέρω να βγάζω τα προς το ζην. Παρ’ όλα αυτά με πείσμα συνέχισα, οι γονείς μου με υποστήριξαν όσο μπορούσαν και κατάφερα σήμερα να έχουν αποκτήσει και κατακτήσει αρκετά πράγματα. Γιατί ακολούθησα το όνειρό μου και αυτό που αγαπούσα. Είναι γεγονός πως η καθημερινότητα και η επανάληψη επιφέρουν μιζέρια. Όταν μιλάμε όμως για καλλιτέχνες πρέπει να ξέρουμε πως η μουσική είναι ο τρόπος ζωής. Δεν αρκεί ο μουσικός να μελετά πιάνο, καθώς χρειάζεται και πνευματική εξάσκηση. Η μουσική είναι ομορφιά και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε συνεχώς, ώστε να γινόμαστε εμείς όμορφοι εσωτερικά για να βγαίνει αυτό και στη σκηνή».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement