Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη μιλά στη «Γ» για το έργο της στο Ευρωκοινοβούλιο, για το διακύβευμα της 9ης Ιουνίου και για τους στόχους της

 «Με δυνατή φωνή στην Ευρώπη»- Σήμερα (7 μ.μ.) η παρουσίαση του βιβλίου της στην «Αγορά Αργύρη»

Published

on

Συνέντευξη στον Δημήτρη Αβραμίδη

Αναδείχθηκε πρόσφατα η πρώτη Ελληνίδα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε κοινοβουλευτική επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας τη δική της μάχη για τη σταθερότητα και τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων.

Η Μαρία Σπυράκη έχοντας ήδη διανύσει δύο θητείες στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει δώσει δείγματα γραφής κάνοντας καίριες παρεμβάσεις για τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, όπως η προστασία των καταναλωτών από τις καρκινογενείς ουσίες αλλά και η μείωση των ρύπων, ενώ στοχεύει να συνεχίσει τον αγώνα της για διατροφική αυτονομία και ασφάλεια, τη νέα ΚΑΠ, για την ενεργειακή αυτονομία, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και δη της γυναικείας, κ.ά.

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου δίνει και πάλι το «παρών» στοχεύοντας να συνεχίσει να είναι η δυνατή φωνή στην υπεράσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή της στη «Γ».

Η κ. Σπυράκη θα βρίσκεται σήμερα στην Πάτρα (στις 7 το απόγευμα στην «Αγορά Αργύρη») προκειμένου να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο με τίτλο: «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα: Δύο πυλώνες της πολιτικής για τη ζωή μας».

Πρόκειται για ένα πόνημα όπου περιέχεται ο απολογισμός της πεντάχρονης δράσης της στο ευρωκοινοβούλιο (2019-2024), ενώ θα παρουσιάσει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου.

 

 

«Γ»: Κυρία Σπυράκη, βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης;

 

Μ.Σ.: «Η σταθερότητα, η προβλεψιμότητα και συνέχεια στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων. Οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκόπηση. Είναι πανελλαδική κάλπη που καθορίζει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει το πολιτικό κόμμα και τους εκπροσώπους της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η Ν.Δ. είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που είναι η πιο ισχυρή πολιτική ομάδα στην Ε.Ε. Ζητάμε ψήφο από τους Έλληνες για να έχουμε ισχυρή ομάδα και δυνατή φωνή στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους».

 

 

 

«Γ»: Σύμφωνα με μια μακρά παράδοση οι ευρωεκλογές προσφέρονται για χαλαρή ψήφο και τα αποτελέσματά τους αποκλίνουν από τα αντίστοιχα των βουλευτικών. Αποτελεί σήμερα αυτή η παράδοση κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία;

 

Μ.Σ.: «Ειδικά σε αυτές τις ευρωεκλογές μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Η επιλογή των λαϊκιστών δεν έχει κανένα αποτύπωμα στην Ευρώπη. Δίνει ωστόσο την αίσθηση ότι η Ελλάδα ξανακυλάει στις εποχές της αδυναμίας. Διαλέγουμε να συνεχίσουμε στον δρόμο της βελτίωσης της ζωής μας, της προόδου, της ασφάλειας, της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας, της εντατικής φρούρησης των συνόρων μας, της στήριξης της επιχειρηματικότητας. Η Ν.Δ. προσφέρει λύσεις και οι πολίτες βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Οτιδήποτε άλλο θα μας οδηγήσει σε επιστροφή στο πρόσφατο παρελθόν με πολλαπλάσιες επιπτώσεις στο μέλλον μας».

 

«Γ»: Σε πολλές περιπτώσεις η δράση των Ελλήνων ευρωβουλευτών μοιάζει να είναι μια προέκταση των συγκρούσεων του εθνικού κοινοβουλίου στο ευρωκοινοβούλιο. Πόσο ακριβής είναι αυτή η εικόνα;

 

Μ.Σ.: «Νομίζω πως η εικόνα που μεταφέρετε είναι περισσότερο τηλεοπτικού πάνελ παρά του Ευρωκοινοβουλίου. Στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και ειδικά στην εισήγηση των νομοθετημάτων, Κανονισμών και Οδηγιών, σας βεβαιώνω ότι σε ό,τι με αφορά έχοντας την ευθύνη σειράς εισηγήσεων επιδιώκω συναινέσεις έχοντας πάντα στόχο τη συμμαχία του κέντρου. Όλα τα νομοθετήματα, τα οποία είχα την τιμή να εισηγηθώ εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας και της Επιτροπής Ενέργειας Βιομηχανίας και Έρευνας έχουν υπερψηφιστεί εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και από τους Σοσιαλιστές και από τους Φιλελεύθερους του Renew».

 

«Γ»: Έχετε διανύσει δύο θητείες στο ευρωκοινοβούλιο. Αν σας ζητούσα να συνοψίσετε, έστω σε τίτλους, τα αποτελέσματα αυτής της παρουσίας σας σε ποια σημεία θα επικεντρώνατε την προσοχή σας;

 

Μ.Σ.: «Η μάχη για την προστασία των καταναλωτών από τις καρκινογενείς και πιθανά καρκινογενείς ουσίες που κέρδισα ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο νέο Κανονισμό CLP για την Ταξινόμηση των χημικών ουσιών, είναι ένα μεγάλο βήμα για την προστασία της υγείας μας και της ζωής των παιδιών μας.

Η στρατηγική για τη μείωση των ρύπων του μεθανίου που φέρει την υπογραφή μου, είναι η βάση για την παγκόσμια συμφωνία στη Γλασκώβη στην παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα COP26, που έφερε την Ευρώπη να πρωτοπορεί και στη μείωση αυτού του σημαντικού ρύπου, του δεύτερου μετά το διοξείδιο του άνθρακα που ανεβάζει τη θερμοκρασία και ευθύνεται για χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο».

 

 

 

Η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα

«Γ»: Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η πιθανή εκλογή Τραμπ φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Πόσο πιθανό είναι να δούμε, στο ορατό μέλλον, ένα κοινό Γενικό Επιτελείο;

 

Μ.Σ.: «Είναι η πρώτη φορά που η συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα ανοίγει με στοιχεία και πρόταση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια. Στο Βουκουρέστι, ως Ν.Δ. στο πλαίσιο του ΕΛΚ, συμπεριλάβαμε στη διακήρυξή μας την πρόταση για την κοινή παραγωγή οπλικών συστημάτων με ευρωπαϊκή σφραγίδα και τη δημιουργία ενός σώματος ταχείας αντίδρασης που θα μπορεί να επεμβαίνει σε περίπτωση κρίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κοινό δανεισμό με στόχο την ανάπτυξη της άμυνας, είναι και ρεαλιστική και αναπτυξιακή για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Παρά τις αντιδράσεις οι Ευρωπαίοι στο βάθος γνωρίζουν ότι η κοινή αμυντική ομπρέλα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για την ασφάλεια των πολιτών μας».

Οι στόχοι για τη νέα θητεία

«Γ»: Εάν και εφόσον εκλεγείτε ποιοι θα είναι οι προσωπικοί σας στόχοι στη νέα σας θητεία;

Μ.Σ.: «Οι Έλληνες θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνω ή όχι στην πολιτική. Εφόσον μου δώσουν την εντολή οι συμπολίτες μας, στόχος μου είναι να συμβάλλω στην ενίσχυση της διατροφικής αυτονομίας και ασφάλειας της Ε.Ε. μέσω της αναθεώρησης της ΚΑΠ, να συνεχίσω τη δουλειά μου στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ώστε να πέσουν κι άλλο οι τιμές του ηλεκτρισμού και να στηρίξω με πληροφορίες και προτάσεις τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην πατρίδα μας και ειδικά τις γυναίκες που επιχειρούν με κόπο και πρωτότυπες ιδέες».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement