Connect with us

Ελλάδα

Αλέξης Τσίπρας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πτώση για θέματα που έγιναν πριν ένα χρόνο»

Published

on

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στις σημαντικότερες εξελίξεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι εύκολο να τρέχει με αντίπαλο τον Κανέναν»

«Έχουμε σε όλη την Ευρώπη μια αξιοπρόσεκτη και επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού και μάχες όχι ανάμεσα στην αριστερά και την δεξιά αλλά το διακύβευμα είναι το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων με κάποια από αυτά να βγαίνουν πρώτα» σημείωσε για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι διακύβευμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα, να μπορέσει δηλαδή η Αριστερά να κρατήσει τα ποσοστά της για να μπορεί να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.

«Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράψει ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτό των εθνικών εκλογών θα έχει πρόβλημα.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πτώση για θέματα που έγιναν πριν ένα χρόνο» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «το να θεωρείς ότι είσαι μόνος σου είναι η μεγαλύτερη αλαζονεία».

Ασφυκτικές συνθήκες λόγω ακρίβειας

Σχολιάζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο τα μεγέθη είναι θετικά, σημειώνοντας ότι οι βάσεις για να συμβεί αυτό είχαν μπει την τετραετία 2015 -2019 όταν η χώρα επέστρεψε στις αγορές και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε το μαξιλάρι των 47 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία τους για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται στην κοινωνία» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «φαίνεται ότι η ακρίβεια -που δεν είναι πια εισαγόμενη- δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα».

Δείτε το βίντεο:

«Κρίσιμη η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης»

«Η έννοια της γεωπολιτικής ασφάλειας προφανώς εξαρτάται και από τις αποτρεπτικές ικανότητες, αλλά κυρίως από τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την ευρωπαϊκή πολιτική και διπλωματία.

«Το κρίσιμο θέμα είναι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Έτσι θα έβλεπα και την ενίσχυση της Άμυνας. Η Ευρώπη όμως δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση: Έχουμε δύο πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι με το κράτος δικαίου και την ειρήνη» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι όλοι θα περίμεναν να είναι πιο δραστήρια η διπλωματία για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη.

«Δεν λέω πως δεν πρέπει να μας νοιάζει η άμυνα, αλλά να είναι συνυφασμένο με μία στρατηγική στην εξωτερική πολιτική» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σαφή στρατηγική ο Ερντογάν»

«Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως η Τουρκία έχει μία σαφή στρατηγική. Ψάχνω να βρω τη δική μας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για τις διμερείς σχέσεις με τη γειτονική χώρα και πρόσθεσε: «Οι θέσεις της είναι σαφείς, δεν κάνει ρούπι πίσω».

«Διάγουμε μία περίοδο αποκλιμάκωσης επειδή θέλει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι για την Τουρκία είναι ανεκτό να είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά και να μιλάει με τον Πούτιν. «Τα F-16 τα παίρνει κανονικά χωρίς όρους, άρα την βοηθάει η αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα» πρόσθεσε.

«Πώς φανταζόμαστε τη χώρα να συμβιώνει με ένα γείτονα που γίνεται όλο πιο ισχυρός. Θέλουμε να επισπεύσουμε; Διεκδικούμε μία λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου; Πλέον δεν είναι σαφές» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη να είναι σε ένταση και μετά όταν καλμάρει η Τουρκία να λέει πάμε να κάνουμε υποχωρήσεις».

«Η πολιτική της αναβλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά. Χάνουμε κρίσιμο χρόνο και από το 2021 λέω να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η εμμονή του Σόιμπλε

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για τα απομνημονεύματα του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Σόιμπλε «είχε μία εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να κρύψει δικά του λάθη και αδυναμίες και τις ευθύνες της Γερμανίας για τα λάθη που είχε κάνει στην κρίση χρέους».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Σόιμπλε «έριξε τόσο μεγάλο βάρος στην ελληνική κρίση που δεν μπορούσε να μετακινηθεί μετά», ωστόσο υπογράμμισε ότι «είχε το θάρρος να πει ορισμένα πράγματα με το όνομά τους».

«Αυτό που οι εγχώριοι υποστηρικτές του είπαν κωλοτούμπα στο δημοψήφισμα ο Σόιμπλε το είπε ελιγμό. Αυτό που έχει μία αξία να δούμε είναι πως η Ελλάδα κατάφερε και να μείνει στην ευρωζώνη και να ολοκληρώσει τα δύσκολα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και να βγει στις αγορές. Αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαι ενεργός πολιτικά»

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα προσωπικά του σχέδια στο μέλλον και την αποκάλυψη του προσωπικού του «rebranding».

«Έχω παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική, είμαι ενεργός πολιτικά, είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα λάθη και τα σωστά έχουμε μία παρακαταθήκη και θέλων να εξηγήσω νηφάλια κάποιες στιγμές που δεν εξηγήθηκαν ή παρερμηνεύτηκαν» σημείωσε, τονίζοντας ότι στόχος του είναι «η παραγωγή πολιτικής και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της σημασίας της πολιτικής».

«Θέλω να διεκδικήσω το ρόλο της παραγωγής πολιτικής και στην Ελλάδα και στο διεθνές επίπεδο με το Ινστιτούτο» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όσο για το έγγραφο με τίτλο «Rebranding Alexis Tsipras» ο ίδιος σημείωσε ότι «ήταν μια από τις πολλές προτάσεις που διαβάζω το rebranding. Δεν ταιριάζει τόσο πολύ στα πολιτικά πρόσωπα, δεν είμαστε προϊόντα».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ. Θα παλεύω για περισσότερη δικαιοσύνη, για την ειρήνη για ένα πιο δίκαιο κοινό μας μέλλον, αυτό θα κάνω από άλλους ρόλους όχι από την πρώτη γραμμή» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement