Connect with us

Ελλάδα

Κατώτατος μισθός: Δυσκολία στην λογιστική προσαρμογή μετά την αύξηση

Published

on

Αίτημα για παράταση της προθεσμίας προσαρμογής στα λογιστήρια των επιχειρήσεων μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ ο οποίος πλέον με τις τριετίες φθάνει έως και στα 1.079 ευρώ, κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών και Λογιστών (ΠΟΦΕΕ) με επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Υφυπουργό Βασίλειο Σπανάκη.

Ανταποκρινόμενη σε αιτήματα λογιστών απ όλη τη χώρα, ήδη από τις 8 Απριλίου, η ΠΟΦΕΕ έχει ζητήσει παράταση της υποβολής του τροποποιητικού πίνακα αποδοχών (Ε4) υποχρέωση που δημιούργησε η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1-4-2024.
«Οι λόγοι που καθιστούσαν απαραίτητη την παράταση, όπως τους είχαμε παραθέσει, είναι ότι η σύνταξη και η υποβολή του τροποποιητικού Ε4 απαιτεί συγκέντρωση και επεξεργασία πληθώρας δεδομένων, ενημέρωση των λογισμικών και συστημάτων, καθώς και έλεγχο και επικύρωση των απαιτούμενων στοιχείων, μία διαδικασία η οποία δημιουργεί υπερβολικά μεγάλο πρόσθετο φόρτο εργασίας στα λογιστικά γραφεία, εν μέσω μίας χρονικής περιόδου αυξημένου όγκου δηλωτικών υποχρεώσεων, όπως η υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων, μισθοδοσία Δώρου Πάσχα» αναφέρεται στην επιστολή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου η προθεσμία υποβολής της μεταβολής του μισθού στο ‘ΕΡΓΑΝΗ’ εκπνέει την 1/5/2024. «Οι λόγοι που καθιστούν απαραίτητη τη μεταφορά της ανωτέρω καταληκτικής ημερομηνίας εξακολουθούν να ισχύουν. Επαναφέρουμε το αίτημά μας για παράταση της υποβολής τροποποιητικού πίνακα αποδοχών, μέχρι τις 30-6-2024» επισημαίνεται στην νέα επιστολή η οποία. Σε ό,τι αφορά στο έντυπο Ε11, με το οποίο υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι 30-4-2024 στο σύστημα τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας για το ημερολογιακό έτος 2023 τονίζεται επίσης ότι «λαμβάνοντας υπόψιν την ανάγκη διευκόλυνσης των επιχειρήσεων να εκπληρώσουν τη δηλωτική αυτή υποχρέωση, θεωρούμε αναγκαία την μεταφορά της ανωτέρω καταληκτικής ημερομηνίας στις 30-0-2024».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement