Connect with us

Εκπαίδευση

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα-Τιμήθηκε χθες η μνήμη του εθνομάρτυρα ιερέα Γεωργίου

Δολοφονήθηκε από τους Τούρκους την Κυριακή των Βαϊων του 1821

Published

on

Η μνήμη του εθνομάρτυρα ιερέα Γεώργιο, που σφαγιάστηκε από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας την Κυριακή των Βαΐων 3 Απριλίου του 1821, τιμήθηκε χθες στον Ιερό Παναγίας Αλεξιωτίσσης.

Στην αρχιερατική θεία λειτουργία που τελέστηκε χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε  το Θείο λόγο και αναφέρθηκε  με συγκινητικά λόγια στον εφημέριο της Παναγίας Αλεξιώτισσας που εφονεύθη εντός του Ιερού Βήματος ενόσω τελούσε τη Θεία Μυσταγωγία.

Ο Μητροπολίτης εξήρε τον ηρωϊσμό, την αυταπάρνηση και τη θυσία του, ενώ αναφέρθηκε και στην αιχμαλωσία των τριών παιδιών του και στον απεγνωσμένο αγώνα της παπαδιάς να γυρίσει χώρες και χωριά, προκειμένου να βρει τα παιδιά της, κατορθώνοντας μετά από περιπέτειες να βρει τον ένα γιό της, τον Κωνσταντίνο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο χώρο του κοιμητηρίου της Παναγίας Αλεξιώτισσας έχει ανεγερθεί για τον Εθνομάρτυρα Ιερέα, μνημείο, το οποίο και έχει στηθεί στο προαύλιο του Ναού, από την Αχαϊκή Εταιρεία Πατρών, από το 1971, με την ευγενή φροντίδα των αειμνήστων Κων. Ν. Τριανταφύλλου και Θεοδ. Ι. Παπαναγιώτου, ώστε να διατηρηθεί στη μνήμη των νεωτέρων ο ηρωισμός και η θυσία τού αοιδίμου Ιερέως Γεωργίου, οι αγώνες και οι θυσίες της Πρεσβυτέρας του για την διάσωση των παιδιών τους, αλλά και οι εν γένει θυσίες τού Ιερού Κλήρου για την ελευθερία της Ελλάδος.

Ο Μητροπολίτης Πατρών, προχείρισε σε πρωθιερέα τον εφημέριο του Ι.Ν. π. Παναγιώτη Μπαχρά, αναφερόμενος στην πολυετή λαμπρά ιερατική διακονία του.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε τρισάγιο στο Μνημείο  και έγινε  κατάθεση  στεφάνων από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, τον πρόεδρο της Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου, δικηγόρο, Χρήστο Μούλια και εκπροσώπους των αρχών και των φορέων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Ανατολικού Διαμερίσματος, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement