Connect with us

Ελλάδα

Σέριφος, Σίφνος ή Μήλος: Ρομαντική απόδραση στις Κυκλάδες

Published

on

Ηλιοβασίλεμα και θάλασσα αρκούν για να ξεκινήσουμε να αναζητήσουμε στο διαδίκτυο σέριφος ακτοπλοϊκά ή εισιτήρια για οποιονδήποτε ρομαντικό προορισμό. Οι Κυκλάδες δε χρειάζεται να ανακηρυχθούν ρομαντικός προορισμός, αφού έχουν τα δύο στοιχεία που προαναφέραμε.

Αυτά σε συνδυασμό με την αντίστοιχη διάθεση αρκούν για να μετατρέψουν τις διακοπές σε αξέχαστη εμπειρία με το ταίρι μας. Ωστόσο ένα μέρος δε χαρακτηρίζεται μόνο από τις πέτρες, τα σπίτια και τα τοπία, που τα απαρτίζουν. Είναι και η χαρακτηριστική ενέργεια των ανθρώπων, που ζουν και όσων τα επισκέπτονται.

Σέριφος: Η ήσυχη δύναμη

Καθένας μπορεί να ορίσει το τι σημαίνει ρομαντισμός με διαφορετικό χρόνο. Ποιοτικός χρόνος συντροφιά με το έτερον ήμισυ, τον καθαρό ουρανό και το καταγάλανο Αιγαίο είναι όλα όσα απαρτίζουν το ιδανικό ρομαντικό σκηνικό για ορισμένους. Αυτοί είναι οι ταξιδιώτες, που οργανώνοντας μια ρομαντική απόδραση στις Κυκλάδες, ξεκινούν αναζητώντας σέριφος ακτοπλοϊκά.

 

Τα απομεινάρια του θρόνου του Πολύφημου άντεξαν στο πιο ψηλό σημείο του νησιού για να μαρτυρούν στους ανθρώπους κάτι σπουδαίο. Την αθανασία μέσα από τη δημιουργία και ταυτόχρονα το εφήμερο της ανθρώπινης φύσης λόγω φθοράς. Αυτή είναι μια σημαντική γνώση, που μας φέρνει πιο κοντά με τους αγαπημένους μας ανθρώπους συνειδητοποιώντας την.

 

Κάπως έτσι μοιάζει αυτονόητο, ότι δεν είναι οι στολισμοί και τα λουλούδια, που ανάγουν έναν προορισμό σε ρομαντικό. Είναι η παρέα, το μέρος καθαυτό και όσα έχει να μας διδάξει.

 

Σίφνος: Ισορροπημένη και διακριτική

Σειρά παίρνει η κοσμική Σίφνος με τον ταξιδιώτη να αναζητά σίφνος ακτοπλοϊκά από την άνοιξη κιόλας. Για την ακρίβεια ίσως η γλυκιά και αναθοφορούσα άνοιξη είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για ένα ρομαντικό ταξίδι σε αντίθεση με το καυτό καλοκαίρι. Και ναι, είναι αυτή η ισορροπία που επικρατεί στο νησί, που μας διδάσκει τον ρομαντισμό με έναν δικό της, ιδιαίτερο τρόπο.

 

Η Σίφνος για πολλούς μήνες κάθε χρόνο φιλοξενεί πολύ κόσμο. Η πληθώρα επισκεπτών που υποδέχεται κάθε κόσμο το νησί ουδέποτε αλλοίωσε τον αυθεντικό χαρακτήρα των κατοίκων ή του νησιού. Η εντυπωσιακή, λιτή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική βρίσκει στη Σίφνο την επάξια εκπρόσωπό της. Όμως δε στερήθηκε την πολιτισμική της ταυτότητα για να φιλοξενήσει ογκώδεις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

 

Η ισορροπία αυτή διακρίνεται ακόμη και στη μαγειρική της. Ναι, είναι βαριά η κληρονομιά της γενέτειρας του εθνικού μας μάγειρα, Νίκου Τσελεμεντέ. Είναι ακόμη πιο σπουδαίο όμως, το να μη μένει σε αυτό, αλλά να γεύεται κανείς στο νησί γαστριμαργικά αριστουργήματα της νέας ελληνικής κουζίνας.

 

Και κάπως έτσι ανακαλύπτει κανείς έναν ακόμη θεμέλιο λίθο της ορθά δομημένης συνύπαρξης: την ισορροπία. Ο χαρακτήρας που δεν αλλοιώνεται για να προσαρμοστεί στα καλούπια του άλλου, αλλά πλάθεται για να μεταμορφωθεί στον εξελιγμένο εαυτό. Στο άτομο που θα μπορεί ισορροπημένα να συνυπάρξει με τον συνάνθρωπο, με τη φύση. Έχοντας ήδη διδαχθεί από αυτά ο ταξιδιώτης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα.

 

Μήλος: Εκθαμβωτική και μυστηριακή

Ο ταξιδιώτης, που έψαχνε -κατά το παρελθόν- έναν ρομαντικό προορισμό, αναζητούσε μήλος ακτοπλοϊκά. Το ηφαιστειογενές νησί με την ιδιαίτερη μορφολογία, τις σεληνιακές παραλίες, τις ομόκεντρες τετράγωνες κατακόμβες, που φωτίζονται ατμοσφαιρικά από το φως του ήλιου, τα λαξευμένα από το αλάτι και τον άνεμο εξάγωνα και οκτάγωνα πετρώματα: Όλα συνθέτουν το ψηφιδωτό του μυστηριώδους νησιού.

 

Όλο το νησί είναι ένα μάθημα του πως τα στοιχεία της φύσης φιλοτεχνούν και αφήνουν το αναλλοίωτο αποτύπωμα σε κάθε γωνιά της γης. Το στοιχείο της φθοράς και αφθαρσίας ξανά εμφανές για να μας θυμίζει την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης και συνύπαρξης.

 

Κι επανερχόμαστε κλείνοντας: Δεν είναι το μαρκετινγκ, δεν είναι οι στολισμοί, η προβολή και οι οχλαγωγίες. Η ρομαντική διάθεση είναι σε όσα προτίθεται κανείς να μάθει, σε όσα είναι διατεθειμένος κανείς να αποκομίσει από κάθε εμπειρία.

 

Image by Freepik

Ροή ειδήσεων

Advertisement