Connect with us

Διεθνή

Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του TikTok στην Ευρώπη

Published

on

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν απέκλεισε την απαγόρευση του TikTok για το μπλοκ των 27 χωρών της ΕΕ, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την υπογραφή της νομοθεσίας από τον Τζο Μπάιντεν, που θα μπορούσε να περιορίσει την κοινωνική πλατφόρμα στις ΗΠΑ, εκτός εάν η εφαρμογή κόψει τους δεσμούς με την κινεζική μητρική της εταιρεία.

Σε μια συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής υποψηφίους των κομμάτων που συμμετέχουν στις φετινές ευρωεκλογές, η φον ντερ Λάιεν μίλησε για τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η ΕΕ για να μετριάσει τους κινδύνους που θα μπορούσε να θέσει η πλατφόρμα στα κράτη μέλη.

«Δεν αποκλείεται», δήλωσε σχετικά με μια πιθανή απαγόρευση, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που διοργανώθηκε από το Politico και το Studio Europa Maastricht.

«Η Επιτροπή ήταν το πρώτο θεσμικό όργανο παγκοσμίως που απαγόρευσε το TikTok στα εταιρικά μας τηλέφωνα», υπενθύμισε μάλιστα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok».

Η ομάδα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε προηγουμένως επισημάνει ότι η φον ντερ Λάιεν δεν θα χρησιμοποιούσε την συγκεκριμένη πλατφόρμα ως μέρος της προεκλογικής της εκστρατείας.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια δεύτερη επίσημη έρευνα για την TikTok, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία ενδέχεται να παραβίασε τον νόμο περί ψηφιακών υπηρεσιών όταν ξεκίνησε το TikTok Lite στη Γαλλία και την Ισπανία.

Η Επιτροπή έθεσε ιδιαίτερα θέμα για το «Task And Reward Program» της πλατφόρμας, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να συλλέγουν πόντους, λέγοντας ότι η εταιρεία το ξεκίνησε «χωρίς προηγούμενη επιμελή αξιολόγηση των κινδύνων που συνεπάγεται, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με την εθιστική επίδραση των πλατφορμών, και χωρίς να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων».

Απάντηση TikTok στην φον ντερ Λάιεν

«Η TikTok επιδιώκει πάντα να συνεργάζεται εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες ρυθμιστικές αρχές», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Ως εκ τούτου, αναστέλλουμε οικειοθελώς τις λειτουργίες ανταμοιβών στο TikTok Lite, ενώ αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες που έχουν εγερθεί».

 

Πιστή «ακόλουθος» των ΗΠΑ η ΕΕ

Η Επιτροπή της ΕΕ διερευνούσε ήδη το TikTok, λόγω της απουσίας μηχανισμών επαλήθευσης της ηλικίας και των εθιστικών χαρακτηριστικών του.

Ωστόσο, δεν μπορεί να μην σχολιάσει κανείς πως η αναφορά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για πιθανή απαγόρευση της πλατφόρμας στην Ευρώπη, έρχεται εν μέσω μιας σειράς κακών ειδήσεων για το TikTok από στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η πολιτική της ΕΕ σε μία σειρά κρίσιμων θεμάτων για την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, μόνο ωφέλιμη για τους λαούς των κρατών μελών της Ένωσης δεν αποδείχθηκε…

Για την Ιστορία, θυμίζουμε την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, με αφορμή τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, που οδήγησε στην ενεργειακή κρίση σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας των απανωτών πακέτων κυρώσεων κατά της Μόσχας, απότοκο της πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα έπρεπε να στηρίξει την Ρωσία στον πόλεμο, αλλά θα μπορούσε να μην ακολουθήσει τόσο… πιστά τις αμερικανικές πολιτικές και το νέο «Ψυχρό Πόλεμο» ΗΠΑ – Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, παρεμφερή πολιτική με τις ΗΠΑ φαίνεται να ακολουθεί η ΕΕ και απέναντι στην Κίνα, σε έναν εμπορικό «πόλεμο» με άγνωστες για την Ευρώπη επιπτώσεις.

Τελευταίο παράδειγμα του «πολέμου» αυτού, με άλλα επιχειρήματα, βέβαια, που επικαλείται η πρόεδρος της Κομισιόν, είναι το TikTok.

Υπνεθυμίζεται ότι, τον Απρίλιο, το Κογκρέσο ενέκρινε ένα πακέτο νομοσχεδίων για την εξωτερική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης μιας διάταξης που θα ανάγκαζε την ByteDance, την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, να πουλήσει το μερίδιό της στην πλατφόρμα εντός ενός έτους, ή να διακινδυνεύσει να απαγορευτεί λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών των ΗΠΑ.

Η TikTok έχει επανειλημμένα αντιταχθεί σε αυτές τις ανησυχίες και δήλωσε ότι σκοπεύει να ασκήσει νομική δράση για να εμποδίσει την εφαρμογή του νόμου.

«Πιστεύουμε ότι τα γεγονότα και ο νόμος είναι ξεκάθαρα με το μέρος μας και τελικά θα επικρατήσουμε», δήλωσε η εταιρεία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement