Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εορτασμός χωρίς περιορισμούς-Κορυφώνονται αύριο οι επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και στην Αχαΐα 

Published

on

Για πρώτη φορά δύο χρόνια μετά την πανδημία, η Αχαΐα τιμά αύριο την 25η Μαρτίου χωρίς περιορισμούς, καθώς κανονικά θα διεξαχθούν και οι παρελάσεις.

Στις επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ στα Καλάβρυτα θα παραστεί ο αναπληρωτής. Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά σήμερα και περιλαμβάνει:
•10.30 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων του στρατοπέδου του ΚΕΤΧ από μαθητές και μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Πατρών.
•11.00 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης από αντιπροσωπείες φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών.
•11.15 π.μ. Αναχώρηση και μετάβαση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Ανάγνωση όρκου Αγωνιστών 1821 από μαθητή του 6ου Γυμνασίου Πατρών. Κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο Πατρέων.
•4.30 μ.μ. Πλατεία Υψηλών Αλωνίων: Άφιξη δαφνοδρόμων από τη Μονή Αγ. Λαύρας Καλαβρύτων και Κατάθεση Στεφάνου. Επιμνημόσυνη δέηση. Σύντομη ομιλία. Κατάθεση Στεφάνων στον Ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Απονομή μεταλλίων και διπλωμάτων στους Αθλητές και μαθητές που συμμετείχαν στην δαφνοδρομία Καλάβρυτα – Πάτρα.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο με το εξής πρόγραμμα:
•7 π.μ. Ανάκρουση Εωθινού από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πατρέων.
•9 π.μ. Εκκίνηση ποδηλατικού αγώνα Θυσία Πατρών – Καλαβρύτων Αγίας Λαύρας από πλατεία Γεωργίου, τερματισμός στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων (11.45 π.μ Απονομή επάθλων).
•11.40 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών.
•12 μ. Παρέλαση επί της οδού Αγίου Ανδρέου από το ύψος της οδού Αράτου και τερματισμό στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Πάτρα, όπως επίσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος. Την ίδια ώρα, στην Π.Ε. Αχαΐας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Ανδρέας Φίλιας στα Καλάβρυτα, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τάκης Παπαδόπουλος, στο Αίγιο και ο Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, στην Κάτω Αχαΐα.

ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, πραγματοποιούνται αύριο στα Καλάβρυτα, οι εκδηλώσεις για τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα του 1821 για την Ελληνική Ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου της μαρτυρικής πόλης, ώρα 7:00 π.μ. αύριο τελείται η Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής της Αγίας Λαύρας, προεξάρχοντος του σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου. Ακολουθούν η κατάθεση στεφάνων ώρα 10:25 π.μ. στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών του 1821, και η επιστροφή στον προαύλιο χώρο της Ιστορικής Μονής για την Δοξολογία στις 11.00 π.μ. Στις 11:30 π.μ. θα γίνει ομιλία από τον Νικόλαο Αναστασόπουλο, καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στις 11:50 π.μ. θα γίνει η Αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης του 1821 από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΟΣ».
Από φέτος, με την λήξη των αυστηρών μέτρων για τον Covid οι εκδηλώσεις στα Καλάβρυτα, αναμένεται να είναι πάνδημες.

ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Αύριο στις 10.30 πμ. τελείται η καθιερωμένη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης. Μετά τη Δοξολογία στο Μνημείο Ηρώων (Υψηλά Αλώνια) θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση.
Στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον εκπαιδευτικό του 1ου Γυμνασίου Αιγίου Παναγιώτη Μητρόπουλο. Μετά το πέρας αυτής θα κατατεθούν στεφάνια από τον κ. Δήμαρχο, τις Αρχές και τους φορείς της πόλης, ενώ θα ακολουθήσει στις 11.45 το πρωί παρέλαση στην οδό Μητροπόλεως.

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ
Στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας στις 10 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στην Κάτω Αχαΐα, ενώ στη συνέχεια στο Μνημείο Ηρώων θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον κο. Γαλανόπουλο Ανδρέα, Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κ. Αχαΐας, κατάθεση στεφάνων και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Κάτω
Αχαΐας. Θα ακολουθήσει μαθητική παρέλαση. Ο Δήμος θα εκπροσωπηθεί και σε δημοτικά διαμερίσμστα

ΣΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ
Στην έδρα του Δήμου Ερυμάνθου, στη Χαλανδρίτσα, στις 10.00 π.μ. θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Της Θεοτόκου, στις 10.15 π.μ. θα γίνει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Σοφία Πασχαλίδου, στις 10.30 π.μ. θα ξεκινήσει η παρέλαση μαθητριών και μαθητών, ενώ στις 11.15 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνος δέηση στο Μνημείο των Ηρώων με κατάθεση στεφάνων.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
– Ο Σύλλογος Αρκάδων Πάτρας «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Οι άνθρωποι πίσω από την Ελληνική Επανάσταση του 1821», το Σάββατο 26 Μαρτίου και ώρα 7:00 μ.μ., στην Αίθουσα Αίγλη (Ακτή Δυμαίων 17, Veso Mare).
Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο κεντρικές ομιλίες από τον π. Ευάγγελο Πριγκιπάκη και την κ. Μαρία Κολοβού, καθώς και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το Λαογραφικό Σύλλογο «Μωραΐτες εν Χορώ». Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομος.
– Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 και ώρα 11.30, στην πλατεία Γιαννιά, η Χορευτική Ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών και ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας αποδίδουν φόρο τιμής στους Ήρωες του Αγώνα του 1821. Σε μια λιτή επετειακή εκδήλωση, με σεβασμό, όπως αρμόζει στους αφανείς Ήρωες Καπεταναίους του Αγώνα, στον τόπο θυσίας του Αχαιού Καπετάνιου Γιαννιά, θα μνημονευθούν όσοι έδωσαν όρκο να αγωνιστούν «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement