Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ταξίδι

Τα χωριά του Ζαγορίου που κερδίζουν τις εντυπώσεις

Υπέροχοι προορισμοί με πρωταγωνιστή την πέτρα και το στοιχείο της φύσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αν ένα μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας φημίζεται για τα υπέροχα χωριά του, αυτό είναι σίγουρα η Ήπειρος και πιο συγκεκριμένα ο νομός Ιωαννίνων.

Εκεί, στην «αγκαλιά» της πλούσιας φύσης του Ζαγορίου ανακαλύπτει κανείς μικρούς θησαυρούς γεμάτους υπέροχες γραφικές εικόνες, που συγκαταλέγονται αμέσως στους αγαπημένους του προορισμούς. Όπως και οι τρεις οικισμοί που ακολουθούν παρακάτω.

Βραδέτο

Το ψηλότερο χωριό των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβάνεται στα Ζαγοροχώρια και πιο συγκεκριμένα στο κεντρικό Ζαγόρι, συναντάται σε υψόμετρο 1.340 μέτρων και αποκαλείται, δικαίως, ως το «μπαλκόνι» του Ζαγορίου.

Με θέα στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους ολόγυρα που κόβει την ανάσα, το Βραδέτο είναι χτισμένο στις νοτιοδευτικές πλαγιές της Τύμφης πάνω σε έναν βράχο, με το φαράγγι του Βίκου να τον «αγκαλιάζει» από τις τρεις πλευρές του. Σημείο αναφοράς για το χωριό η περίφημη σκάλα του, που μετρά περίπου 1200 σκαλοπάτια, 39 στροφές και μια διαδρομή διάρκειας μιας ώρας περίπου, με θέα που κόβει την ανάσα.

Βοβούσα

Σε ένα παραμυθένιο σκηνικό στην ανατολική πλευρά του Ζαγορίου, η Βοβούσα ή Βωβούσα, είναι ένα μικρό και πανέμορφο χωριό σε απόσταση 77 χλ. από τα Ιωάννινα και 60 χλμ. από τα Γρεβενά. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, αποτελεί μία από τις «εισόδους» στον Εθνικό Δρυμό της Βάλιας Κάλντα, ενώ είναι χτισμένη στις δύο όχθες του Αώου, ο οποίος στην ουσία την χωρίζει στα δύο.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, το οποίο χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και είναι αναγνωρισμένο ως νεότερο αρχαιλογικό μνημείο. Βρίσκεται στη μέση του χωριού και στην ουσία ενώνει τις δύο όχθες και γειτονιές της Βοβούσας.

Αρίστη

Χτισμένος σε υψόμετρο 650 μέτρων, ο παραδοσιακός οικισμός της Αρίστης χαίρει άπλετης θέας στις γύρω βουνοκορφές, ενώ ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη τέχνη των μαστόρων της πέτρας που λάξευσαν το κάθε τι εδώ με ιδιαίτερη μαεστρία.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου, σε απόσταση 48 χλμ. από τα Ιωάννινα, το οποίο διακρίνεται για την πληθώρα σε εντυπωσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά, λιθόστρωτα σοκάκια και προσεγμένες εκκλησίες.

Σημείο αναφοράς του χωριού η κεντρική πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεδάκια -εδώ πρωταγωνιστές είναι οι τοπικές λαχταριστές πίτες, τα εξαιρετικά μαγειρευτά και τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού- κάτω από τον χαρακτηριστικό γεροπλάτανο και την όμορφη θέα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement