Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

“Σωτήρια” παρέμβαση του Δήμου για το ΒΙΟ.ΠΑ.-Θα “χτυπήσει” ακίνητο σε πλειστηριασμό

Published

on

Στον αναγκαστικό πλειστηριασμό οικοπέδου, ιδιοκτησίας του Βιοτεχνικού Πάρκου θα συμμετέχει ο Δήμος, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων στη χθεσινή του συνεδρίαση.

Η συμμετοχή του Δήμου στον πλειστηριασμό αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για το ΒΙΟ.ΠΑ. το οποίο έχει μεγάλες οφειλές.

Σύμφωνα με την εισήγηση της αντιδημάρχου, Αναστασίας Τογιοπούλου ο Δήμος θα συμμετέχει στον αναγκαστικό πλειστηριασμό, ο οποίος αφορά το ακίνητο (οικόπεδο), το οποίο να σημειωθεί πως έχει παραχωρηθεί για χρήση στον Δήμο προκειμένου εκεί να κατασκευαστεί και το Κέντρο Καύσης Νεκρών. Όπως είπε η κα Τογιοπούλου η τιμή εκκίνησης του ακινήτου είναι 310.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με ειδική εκτιμήτρια η αγοραστική του αξία ανέρχεται σε 1.130.000 ευρώ. Η αντιδήμαρχος με δεδομένο πως ήδη δύο πλειστηριασμοί έχουν αποβεί άγονοι, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για την αγορά του ακινήτου από άλλον ενδιαφερόμενο, αφού όποιος κι αν πλειοδοτήσει θα πρέπει να γνωρίζει πως η χρήση του ακινήτου έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Πατρέων για τα επόμενα 48 χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του τόνισε ότι ο Δήμος που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΒΙΟΠΑ έχει δύο δρόμους μπροστά του για να επιλέξει.

Όπως είπε «αν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι σήμερα η τράπεζα και οι εργολάβοι θα πάρουν τους χώρους πτωχεύοντας την Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία ανήκει το ΒΙΟΠΑ. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να ακολουθήσουμε τον άλλο δρόμο. Αυτόν της παρέμβασης» και πρόσθεσε πως ο Δήμος είναι ήδη σε διαπραγμάτευση για να πληρώσει το μικρότερο ποσό και να του μείνει η περιουσία του Βιοτεχνικού Πάρκου.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΕΓΧΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΧΡΟΝΙΑ

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ» και πρ. Υπουργός Νίκος Νικολόπουλος μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σε δηλώσεις του, αφού επικρίνει τον Κώστα Πελετίδη για την καθυστέρηση με την οποία αντέδρασε, τόνισε ότι «ο «νοικοκύρης» Δήμαρχος επίσης επί  6 χρόνια άφηνε να φεσώνεται  ο Πατραικός λαός με τοκογλυφικά υπέρογκα ποσά, γιατί απλά δεν φρόντιζε τον διακανονισμό των χρεών … του ΒΙΟΠΑ που έχει ο Δήμος το 78%».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΡΟΣ: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο επικεφαλής της Ώρα Πατρών, Γιώργος Ρώρος λέγοντας πως «Δεν μας έχει συνηθίσει η δημοτική αρχή να ενημερώνει εκτενώς με δύο καλέσματα την αντιπολίτευση για ένα θέμα που θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, όπως έγινε με την περίπτωση το ΒΙΟ.ΠΑ. Έχει ευθύνη όμως για αυτή την κατάληξη η δημοτική Αρχή, αφού δεν έκανε το παραμικρό ούτε για να προσελκύσει νέες μονάδες ούτε, καν, για να κρατήσει τις υπάρχουσες προσφέροντας αξιοπρεπές περιβάλλον και στοιχειωδώς επαρκείς υπηρεσίες ώστε να απαιτήσει έσοδα.

Το ΒΙΟ.ΠΑ. αποτεφρώθηκε μαζί με το αποτεφρωτήριο και τώρα καλείται ο Δήμος να παραλάβει τις στάχτες του. Έχει ενδιαφέρον να αναλογιστεί κάποιος τις συνέπειες εφαρμογής του νέου νόμου σε περίπτωση πτώχευσης το ΒΙΟ.ΠΑ., κάτι που δεν θα αφήσουμε σε καμιά περίπτωση να συμβεί».

Π.ΨΩΜΑΣ: ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΕΝΑ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του «σπιράλ», Πέτρος Ψωμάς τόνισε η συμμετοχή του Δήμου στον πλειστηριασμό είναι μονόδρομος, καθώς εδώ και χρόνια η δημοτική Αρχή δεν είχε ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα στο Βιοτεχνικό Πάρκο, προκειμένου εγκαίρως να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους. «Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με προχειρότητα τόσα σημαντικά ζητήματα για την πόλη, γιατί τελικά το ταμείο γίνεται μείον. Υπήρξε κακή διαχείριση την οποία καλούμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα με fast track διαδικασίες».

Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΞΥΠΝΗΣΕ Ο ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ»

Αντίστοιχα, σε ανακοίνωση της «Νέα Πάτρα», ο επικεφαλής, Νίκος Νικολόπουλος αναφέρει πως «με καθυστέρηση σχεδόν 6 χρόνων ο «νοικοκύρης» Δήμαρχος του ΚΚΕ αποφάσισε να ασχοληθεί με το ΒΙΟΠΑ λίγο πριν μπει λουκέτο. Επί έξι ολόκληρα χρόνια ο νοικοκύρης δήμαρχος που εκπροσωπεί το 78 % στο ΒΙΟΠΑ δεν πρόκανε να παρακολουθήσει τις υπηρεσίες του δήμου και να αξιώσει να εισπράξουν τα καταλογισθέντα από τους μεγαλοφειλέτες. Η «Νέα Πάτρα» «έβαλε πλάτη» στο Δήμαρχο και οι δημοτικοί της σύμβουλοι ψήφισαν ναι στο σχέδιο σωτηρίας, παραμερίζοντας το παραταξιακό συμφέρον απαιτεί όμως:

Επιτέλους μετά από 15 χρόνια ας πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε  να κάνουμε το Βιοτεχνικό πάρκο της Πάτρας ελκυστικό, εξασφαλίζοντας του όλες τις αναγκαίες υποδομές».

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα και το «Κοινοτικόν» αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «έπρεπε να φτάσουμε στο παρά ένα ενός ντροπιαστικού πλειστηριασμού από τον εργολάβο του έργου διαμόρφωσης του ΒΙΟΠΑ, για οφειλή σχεδόν 250.000 € εδώ και περίπου 15 χρόνια, για να κινητοποιηθεί ο Δήμος μας, ο οποίος είναι και ο μεγαλομέτοχος του οργανισμού του ΒΙΟΠΑ με περίπου 78% των μετοχών. Κι εάν δεν κινδύνευε το οικόπεδο που προορίζεται για Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών, πολύ αμφιβάλουμε εάν θα αφυπνιζόταν».

Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε με τηλεδιάσκεψη και εγκρίθηκαν ομόφωνα τα περισσότερα θέματα που είχαν κυρίως, διαδικαστικό χαρακτήρα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement