Μαγειρική
Συνταγή για νόστιμη σούπα με πατάτες και ζαμπόν
Αυτή τη συνταγή για σούπα με πατάτες και ζαμπόν είναι νόστιμη και εύκολη στην παρασκευή της. Και το καλύτερο; Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον υλικά της αρεσκείας σας, όπως καρότα και επιπλέον ζαμπόν. Το αποτέλεσμα θα είναι απολαυστικό όποια υλικά και αν επιλέξετε.
Υλικά για τη συνταγή
- 3 ½ φλ. πατάτες (καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους)
- 3 ¼ φλ. νερό
- ¾ φλ. ζαμπόν κομμένο σε κύβους μαγειρεμένο
- ⅓ φλ. σέλινο κομμένο σε κύβους
- ⅓ φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. κόκκοι μπουγιόν κοτόπουλου*
- 1 κ.γ. τριμμένο πιπέρι (λευκό ή μαύρο)
- ½ κ.γ. αλάτι
- 5 κ.σ. βούτυρο
- 5 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλ. τσαγιού γάλα
Οδηγίες
- Συγκεντρώστε όλα τα υλικά.
- Τοποθετήστε σε μια κατσαρόλα τις πατάτες, το νερό, το ζαμπόν, το σέλινο και το κρεμμύδι.
- Αφήστε το να βράσει. Σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, για 10 έως 15 λεπτά.
- Προσθέστε τους κόκκους μπουγιόν κοτόπουλου, το πιπέρι και το αλάτι.
- Λιώστε το βούτυρο σε ξεχωριστή κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Προσθέστε το αλεύρι. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να πήξει, για περίπου 1 λεπτό.
- Προσθέστε το γάλα με ένα γρήγορο ανακάτεμα. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να πήξει, για 4 έως 5 λεπτά.
- Ρίξτε το μείγμα γάλακτος στην κατσαρόλα. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να ζεσταθεί.
- Σερβίρετε και απολαύστε!
*Πώς να φτιάξετε μπουγιόν κοτόπουλου
Υλικά
- Κόκκαλα από ένα κοτόπουλο
- 2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
- 1 σέλινο, κομμένο σε κομμάτια
- 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα 4
- 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 10 φλιτζάνια νερό
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
Οδηγίες
- Πλύνετε καλά τα κόκκαλα του κοτόπουλου.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε τον σκελετό του κοτόπουλου, τα καρότα, το σέλινο, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
- Προσθέστε το νερό και αφήστε το να βράσει.
- Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 1-2 ώρες, μέχρι να βγει η γεύση από το κοτόπουλο.
- Στραγγίξτε το ζωμό και πετάξτε τα στερεά.
- Αλατοπιπερώστε το ζωμό κατά προτίμηση.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ζωμό αμέσως ή να τον αποθηκεύσετε σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες ή στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες.