Connect with us

Ελλάδα

Lockdown: 4,7 εκατ. sms στάλθηκαν την πρώτη μέρα!

Published

on

Εντύπωση προκαλούν και τα νούμερα των πρώτων ημερών εφαρμογής του νέου lockdown. Το Σάββατο, πρώτη μέρα των νέων μέτρων, το 13033 έλαβε 4,7 εκατομμύρια sms για μετακίνηση, όταν την πρώτη μέρα της πρώτης καραντίνας του Μαρτίου, είχε λάβει μόλις 1 εκατομμύριο και τις τρεις πρώτες μέρες της άνοιξης είχε λάβει 4,4 εκατομμύρια μηνύματα.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στο διάστημα από τις 23 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου, ο μέσος όρος μηνυμάτων που στέλνονταν την ημέρα για μετακίνηση ήταν 2,6 εκατομμύρια.

Ως συλλογικό περιγράφεται από την κυβέρνηση το στοίχημα του lockdown στις τρείς μόνο προβλεπόμενες εβδομάδες, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης των περιορισμών.

«Η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική, ώστε το lockdown να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων» εξήγησε σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αποτυπώνοντας την απόσταση που χωρίζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς από σενάρια επιμήκυνσης των περιοριστικών μέτρων, τα οποία κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες. Αντίθετα με την παραφιλολογία, ο κ. Πέτσας έθεσε ως στόχο του κυβερνητικού επιτελείου «να χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πιο κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα, με καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της αγοράς», ανοίγοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας από τις πρώτες κιόλας ημέρες της δεύτερης εθνικής καραντίνας.

Κόφτης στις καταχρήσεις

Εκτός από την ατομική ευθύνη, το στοίχημα της μη παράτασης των μέτρων περνά, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, και μέσα από την «κρατική επαγρύπνηση ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων», με τη δαμόκλειο σπάθη των προστίμων να επικρέμεται πάνω από τους δυνάμει παραβάτες. Με αποφασιστική διάθεση, ο κ. Πέτσας διεμήνυσε πως «οι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του lockdown θα είναι εντατικοί και εκτροπές από την τήρηση των μέτρων δε θα γίνονται ανεκτές», αποδοκιμάζοντας πρακτικές εξόδου για σωματική άσκηση μετά τις 9 το βράδυ, οι οποίες συνοδεύτηκαν από 1 εκατομμύριο sms την περασμένη Κυριακή. Ήδη, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διενεργήθηκαν 181.138 έλεγχοι, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 2.975 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 779.650 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 29 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κατά 30% αυξήθηκαν χθες, Δευτέρα, οι αστυνομικοί έλεγχοι, καθώς αναμενόταν να υπάρχει και περισσότερη κίνηση λόγω της πρώτης εργάσιμης μέρας με τις νέες συνθήκες. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με την Τροχαία, το 70% των οδηγών που ελέγχθηκε είχε προορισμό την εργασία του, ενώ το υπόλοιπο 30% μετακινήθηκε, έχοντας στείλει sms για παροχή βοήθεια σε άτομο με ανάγκη.

Παράλληλα, θυμίζοντας πως όλες οι μετακινήσεις είναι κατ’ εξαίρεση, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Πάνος Σταμπολίδης επισήμανε με νόημα πως «όριο δεν υπάρχει ως διαδικασία, όμως το σύστημα αν δει ότι κινείστε πολλές φορές, θα σας κόψει», σε περίπτωση που το τηλεφωνικό κέντρο του 13033 εντοπίσει επαναλαμβανόμενα μηνύματα από τον ίδιο αριθμό.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα /www.protothema.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement