Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Διεθνή

Στην Αττάλεια το Oruc Reis

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο λιμάνι της Αττάλειας βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έπειτα από περιπλάνηση 49 ημερών σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελλόριζου όπου πραγματοποίησε -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Τούρκων- σεισμικές εργασίες σε μια ζώνη που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η επιστροφή του Oruc Reis στη βάση του στην Αττάλεια δεν συνιστά διακοπή των ερευνών, ούτε και θα πρέπει να θεωρηθεί σαν κίνηση καλής θέλησης από τον Ερντογάν. Το τουρκικό ερευνητικό έκανε εργασίες επί 49 συνεχείς ημέρες και όταν ολοκλήρωσε τις δισδιάστατες αποτυπώσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας. Εάν άλλωστε συνυπολογιστεί και η πρώτη φάση των ερευνών από το Oruc Reis που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου και διήρκεσε 45 ημέρες, αθροιστικά προκύπτει ότι ο τουρκικός στολίσκος των τριών ερευνητικών (Oruc Reis, Ataman, Cengiz Han) κινήθηκε για περισσότερο από τρεις μήνες σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή στην οποία οι Τούρκοι αξιώνουν μονομερώς κυριαρχικά δικαιώματα για εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, παρά το γεγονός ότι η περιοχή στην οποία η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα βρίσκεται εντός των θαλασσίων ζωνών που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν σε ελληνική δικαιοδοσία.

ORUC_MAP

 

Οπως είχαν πει από την αρχή οι Τούρκοι υπουργοί Ενέργειας, Άμυνας και Εξωτερικών, οι έρευνες του Oruc Reis είχε σχεδιαστεί να διαρκέσουν τρεις μήνες. Από αυτή τους την απόφαση δεν μετακινήθηκαν ούτε κατά ένα εκατοστό και μάλιστα ήταν δεκάδες οι περιπτώσεις που το Oruc Reis και ο τουρκικός στολίσκος των πέντε πολεμικών πλοίων που το συνόδευαν εμφανώς διεξήγαγε έρευνες σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων απότο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου αλλά ακόμη και από τη Ρόδο.

unnamed

 

Η απειλή των κυρώσεων της ΕΕ

Η ολοκλήρωση των ερευνών του Oruc Reis συμπίπτει χρονικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου η Ελλάδα αλλά και ένα μεγάλο μπλοκ ευρωπαϊκών χωρών ζητούν από την Γερμανία να προτείνει την ενεργοποίηση σκληρών οικονομικών μέτρων στο καθεστώς της Άγκυρας. Είναι πλέον του προφανούς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να προσπαθήσει να παρουσιάσει σαν δήθεν χειρονομία καλής θέλησης την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, για να μπλοκάρει το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων από την ΕΕ.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει στην ΕΕ ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις ισχυρών εταίρων και συμμάχων να ξεκινήσει άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις εφ’ όλης της ύλης διάλογος με την Άγκυρα και από την άλλη επιχειρεί να σχηματοποιήσει το περίγραμμα των κυρώσεων που ένα μεγάλο γκρουπ ευρωπαϊκών χωρών θέλουν να επιβληθούν στην Τουρκία για την επιθετικότητα των τελευταίων μηνών σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

«Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε. Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική  “θετική” χειρονομία,  θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θέλοντας να προλάβει πιθανές «μπαμπεσιές». Η πληροφορία που έχει φτάσει στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι ενδεχομένως ο Ταγίπ Ερντογάν να προτείνει τις επόμενες ημέρες την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, θέλοντας να εξευμενίσει τους Ευρωπαίους που ζητούν απελπισμένα την επιβολή σκληρών μέτρων στην Άγκυρα. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα απαντά ότι είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε επανεκκίνηση του διαλόγου με την γειτονική χώρα, αρκεί να έχει περάσει ικανός χρόνος στον οποίο η τουρκική πλευρά θα αποστεί από προκλητικές ενέργειες και απόπειρα σφετερισμού ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Η Ελλάδα βεβαίως μένει πάντα πιστή στην ιδέα του ειλικρινούς διαλόγου. Αλλά απαιτεί ως προς τούτο συνομιλητή που θα έχει αποδείξει την υπακοή του στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Νίκου Δένδια που οριοθέτηση την εθνική γραμμή στο μείζον ζήτημα που θέτει η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

Η προσπάθεια για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά από το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου; «Να αποφασιστεί μια επιλογή μέτρων ώστε αν η τουρκική κυβέρνηση επανέλθει στην παρανομία να ξέρει τι την περιμένει» απαντά ξεκάθαρα στο ΘΕΜΑ κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην παρατήρησή μας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την προειδοποίηση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου και λίγες ημέρες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έβγαλε στο Καστελλόριζο το Oruc Reis για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο συνομιλητής μας απαντά ότι η Αθήνα εργάζεται για να συνταχθεί μια λίστα πιθανών μέτρων, τα οποία «να είναι εκεί, να υπάρχουν και να είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν», κατά την έκφραση του κυβερνητικού στελέχους που είναι επιφορτισμένου με την προετοιμασία εν όψει της σύναξης των ευρωπαίων ηγετών στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

«Οι Τούρκοι σέβονται μόνο τη δύναμη της αποφασιστικότητας» εξηγεί διπλωματικός παράγοντας και συμπληρώνει: «Μια κρίσιμη μάζα ευρωπαϊκών χωρών τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει κατευθύνσεις, δεν αποφασίζει μέτρα. Εκ των πραγμάτων η λίστα Μπορέλ θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων. Το ερώτημα είναι «αν οι ηγέτες της ΕΕ θα μπουν σε συζήτηση λεπτομερειών, αν θα φτάσουν δηλαδή να κατονομάσουν επακριβώς τι θέλουν να γίνει με την Τουρκία».

Τις προηγούμενες εβδομάδες  η Αθήνα και το Παρίσι ζήτησαν ανοιχτά την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, την ώρα που στην Γερμανία –πλην της καγκελαρίας- το αίτημα για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς το καθεστώς της Άγκυρας κερδίζει συνεχώς έδαφος. «Θέλουμε να σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία και στις αγορές ότι η θετική ατζέντα έχει φύγει απ’ το τραπέζι και πλέον συζητάμε για την επιβολή σοβαρών κυρώσεων» τονίζει παράγοντας διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα.

Ο παράγοντας Μέρκελ

Σε μία χρονική περίοδο ευμετάβλητη, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι μοιάζουν να παίζουν μια παρτίδα σκάκι, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί η Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας δεν πιστεύει στις οριστικές ρήξεις και δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να γεφυρώσει το χάσμα με την Τουρκία«Το κακό που κάνουν οι Γερμανοί είναι ότι δεν ξέρουν τη δύναμή τους και φοβούνται την αντίδραση Ερντογάν» σημειώνει διπλωματικός παράγοντας. Αντίθετα με την ατζέντα της γερμανικής καγκελαρίας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι έχει ξεγράψει τους Τούρκους. Όσο σκληρή κι αν είναι η τακτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην Τουρκία, στις Βρυξέλλες αναμένουν ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Το ερώτημα είναι αν θα οι Τούρκοι θα αντιδράσουν «λελογισμένα» ή αν η αντίδραση του Ερντογάν θα είναι εκτός ορίων.

Διεθνή

Κορωνοϊός – Τουρκία: Πάνω από 675.000 εμβολιασμοί υγειονομικών με το κινεζικό σκεύασμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Περισσότεροι από 675.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην Τουρκία εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 με το κινεζικό εμβόλιο της εταιρείας Sinovac μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες του προγράμματος εμβολιασμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

Οι τουρκικές αρχές ενέκριναν την κατεπείγουσα χρήση του κινεζικού εμβολίου CoronaVac και την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν.

Η Τουρκία έχει παραγγείλει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Sinovac και έχει λάβει τρία εκατομμύρια. Βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και εκείνου που παρασκεύασαν η Pfizer με την BioNTech και στη διαδικασία ανάπτυξης ενός εγχώριου εμβολίου.

Οι κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως έχουν δείξει αντιφατικά αποτελέσματα για το κινεζικό εμβόλιο.

Στον χθεσινό απολογισμό της πανδημίας, το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 7.550 νέες μολύνσεις του κορωνοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο αυτών από την αρχή της πανδημίας να φτάνουν τις 2.380.665. Επιπλέον 168 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου, με τους θανάτους να φτάνουν πλέον σε 23.832.

Περισσότερα

Διεθνή

Ετοιμάζεται εμβόλιο μίας (και πολύ χαμηλής) δόσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένα νέο mRNA εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, το οποίο δεν χρειάζεται δεύτερη δόση, έλαβε το πράσινο φως για να αρχίσει κλινικές δοκιμές Φάσης 2 σε ΗΠΑ και Σιγκαπούρη.

Πρόκειται για το εμβόλιο ARCT-021 το οποίο αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία Arcturus Therapeutics η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων με τεχνολογία mRNA. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι πολύ χαμηλής δόσης και εντελώς απαλλαγμένο από οποιουδήποτε είδους ιικό υλικό. Λέγεται ότι μία μόνο δόση 5 μικρογραμμαρίων προκαλεί σημαντική ανοσοαπόκριση των Τ-λεμφοκυττάρων που «μπλοκάρουν» τον κορωνοϊό, αλλά και διάφορους άλλους κορωνοϊούς. Επίσης, το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι επίσης εύκολο στην αποθήκευση και στη διανομή του. Θα αποστέλλεται και θα φυλάσσεται σε φιαλίδιο ως ξηρή στερεά σκόνη και όχι ως κατεψυγμένο υγρό. Ήδη το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη έχουν συνάψει συμφωνίες για προμήθεια του εμβολίου μετά το τέλος των κλινικών δοκιμών, ενώ η εταιρεία Arcturus βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλες κυβερνήσεις διαφόρων κρατών.

 

Περισσότερα

Διεθνή

Τουρκία: Βούλιαξε φορτηγό πλοίο με ρωσική σημαία ανοιχτά της πόλης Μπαρτίν

Δημοσιεύθηκε

στις

Θρίλερ στη θαλάσσια περιοχή έξω από την πόλη Μπαρτίν, στα βόρεια της Τουρκίας, με ένα πλοίο το οποίο βυθίστηκε το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνήτη της τουρκικής πόλης, το φορτηγό πλοίο ξηρού φορτίου έφερε ρωσική σημαία, ενώ είχε 15 μέλη πλήρωμα.

«Ξεκινάμε την επιχείρηση διάσωσης των 15 μελών του πληρώματος, τα οποία επιβιβάστηκαν σε τρεις βάρκες. Για την ώρα, δεν έχουμε ενημέρωση για θύματα ή κάποιο πρόβλημα με τις βάρκες. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι άσχημες, ενώ οι ομάδες διάσωσης δυσκολεύονται να προσεγγίσουν» είπε ο κυβερνήτης.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα