Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Πολιτισμός

Στο «αέρα» 62 εργαζόμενοι

Επιστολή του Πολιτιστικού Οργανισμού στα αρμόδια Υπουργεία για την κάλυψη του προσωπικού στο Εικαστικό Εργαστήρι και στο Δημοτικό Ωδείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Προσελήφθησαν για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες στο Εικαστικό Εργαστήρι και στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, αλλά λόγω του δεύτερου lockdown έμειναν μετέωροι. Πρόκειται για τους 62 εργαζόμενους στις δύο δομές του Πολιτιστικού Οργανισμού οι οποίοι βρίσκονται στον «αέρα».

Με σχετική τους επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία, την οποία υπογράφουν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο συντονιστής του Εικαστικού Εργαστηρίου Αντώνης Βάος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Γεράσιμος Βουτσινάς, θέτουν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν την καλλιτεχνική παιδεία στο εικαστικό εργαστήρι και το Δημοτικό Ωδείο Πατρών.

Η επιστολή έχει σταλεί στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και το περιεχόμενο της έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ,

Γνωρίζετε σίγουρα, τη σημαντική πολιτιστική δράση που έχουμε αναπτύξει ως Δήμος Πατρέων. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, πραγματοποιήθηκαν το 2020, εντελώς δωρεάν 45 μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, 32 κινηματογραφικές προβολές σε όλη την έκταση του Δήμου και 10 παραστάσεις θεάτρου σκιών, που έχουν υπερβεί το ποσό των 200.000,00 €.

Δράση που έχει συνεισφέρει στην επικοινωνία των δημοτών με την τέχνη όχι μόνο ως φιλότεχνων αλλά, μέσα από την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας και μάλιστα μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια μόρφωσης των δημοτών, μέσα από την οργάνωση μαθημάτων τέχνης. Σε αυτή την σημαντική προσπάθεια καθοριστική είναι η συμβολή των καλλιτεχνών που απασχολούνται σε αυτές τις δράσεις.

Ως Δήμος θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική για τους κατοίκους της Πάτρας αυτή την πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται και ιδιαίτερα τα καλλιτεχνικά εργαστήρια και το Ωδείο του Δήμου, που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των δημοτών μας. Προάγουν την κοινωνική μόρφωση, την πνευματική καλλιέργεια και την αισθητική, τη συλλογικότητα, συμβάλλουν στη διαμόρφωση κριτηρίων απέναντι στην τέχνη και τα «προϊόντα» της, συμβάλλουν στην δημιουργική κάλυψη του ελεύθερου χρόνου και στην ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας -προϋπόθεση για την ενίσχυση του πολιτισμού μας- αλλά και στην κατανόηση και επικοινωνία των δημοτών με το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Η πρακτική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή των διδάκτρων που εισπράττουμε από τους μαθητές, καλύπτει τη δαπάνη μισθοδοσίας των συμβασιούχων σε ποσοστό 70%, και προωθείται από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις εδώ και χρόνια για τις δημοτικές καλλιτεχνικές δομές.

Στην ουσία παρουσιάζει την μισθωτή εργασία ως ψευδοαυτοαπασχόληση καταστρατηγώντας το νόμο, με σκοπό να αποφευχθούν οι υποχρεώσεις, που απορρέουν από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στην καλλιτεχνική παιδεία του Δήμου Πατρέων, αλλά και συνολικά στις δομές της Τοπικής Διοίκησης να βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ αυτοαπασχόλησης και μισθωτής εργασίας. Δημιουργούνται μ’ αυτόν τον τρόπο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις χαμηλού κόστους εις βάρος των εκπαιδευτικών, με γνώμονα καθαρά τον εισπρακτικό χαρακτήρα εις βάρος των μαθητών που αναγκάζονται να αγοράζουν καλλιτεχνικές υπηρεσίες.

ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

Σε αντίθεση με την παραπάνω πολιτική και λαμβάνοντας υπόψη μας τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο έδαφος της οικονομικής κρίσης για τη λαϊκή οικογένεια, ως Δήμος Πατρέων και κατ’ επέκταση ως Πολιτιστικός Οργανισμός, έχουμε μειώσει ή απαλλάξει από δίδακτρα μαθητές από πολύτεκνες, τρίτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ. Επίσης έχουμε δώσει τη δυνατότητα χωρίς δίδακτρα στους μαθητές της Μπαντίνας και του Χορευτικού Τμήματος του Οργανισμού. Προσπαθούμε με αυτά τα μέσα να περιορίσουμε -κατά το δυνατόν- τους φραγμούς για την πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών στις εν λόγω δομές. Ταυτόχρονα διασφαλίζουμε την αμοιβή και τα δικαιώματα των εργαζομένων καλλιτεχνών.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός όλα αυτά τα χρόνια, με μοναδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Δήμου Πατρέων και τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν ως συνέπειά της, κατάφερε να αναβαθμίσει και να επεκτείνει, μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε, αυτή τη δράση, να την επικοινωνήσει ουσιαστικά με τους δημότες, κάτι που έγινε πραγματικότητα με την αδιάκοπη επιμονή – παρά τις αντιξοότητες και τις συνθήκες εργασίας – των καλλιτεχνών που απασχολούνται σε αυτές τις δομές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου απασχολεί 16 εκπαιδευτικούς, λειτουργούν 42 τμήματα (παιδικά και ενηλίκων), τα οποία παρακολουθούν 450 δημότες. Αντίστοιχα, το Δημοτικό Ωδείο απασχολεί 46 εκπαιδευτικούς, λειτουργούν 20 τμήματα, τα οποία παρακολουθούν 304 πολίτες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ωστόσο, η εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει ως αποτέλεσμα δύο δομές μας το Ωδείο και το Εικαστικό Εργαστήρι, όσο διαρκεί το lockdown, είτε να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν διά ζώσης μαθήματα, είτε να πραγματοποιούνται διαδικτυακά σε ένα ορισμένο εύρος, λόγω του σύνθετου και πολύπλοκου έργου της διδασκαλίας της τέχνης. Να σημειωθεί ότι σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για τηλεκπαίδευση.

Και στις δύο δομές μας έγκαιρα προχωρήσαμε στις απαραίτητες διαδικασίες, αφενός για την πρόσληψη προσωπικού που θα τις στελεχώσει (μουσικούς και εικαστικούς με σύμβαση ορισμένου χρόνου) και αφετέρου κατάλληλης προετοιμασίας των χώρων των μαθημάτων και του αριθμού μαθητών των τμημάτων, ώστε να τηρούνται όλα τα πρόσφατα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας τους για αυτή τη σχολική χρονιά. Για το μεν Ωδείο, υπογράφτηκε η μίσθωση του καινούριου κτιρίου της οποίας το κόστος μετακυλήθηκε στον προϋπολογισμό του Πολιτιστικού Οργανισμού. Εγκρίθηκε η πρόσληψη του μη μονίμου διδακτικού προσωπικού και ολοκληρώνεται η διαδικασία της πρόσληψης.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, η κυβέρνηση δε δείχνει καμία πρόνοια για την αποζημίωση των εργαζόμενων στις δομές, που υποχρεωτικά αναστέλλει τη λειτουργία τους και των οποίων η μισθοδοσία εξασφαλίζεται μέσα από την ανταποδοτικότητα των διδάκτρων από τους μαθητές. Στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας και της υποχρεωτικής αναστολής των δομών αυτών, ως Δήμος από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε την μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων αυτών. Η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους, στο προηγούμενο lockdown, να προχωρήσουν σε πληρωμή των συγκεκριμένων εργαζομένων, υπό τον αυστηρό όρο και προϋπόθεση, ότι δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, εγκύκλιο που ενεργοποιήσαμε και καλύψαμε το κόστος της μισθοδοσίας 128.407,03 €, ενώ τα δίδακτρα των μαθητών που εισπράξαμε ως αντίτιμο για το διάστημα 1/1/2020 έως 18/11/2020, ανήλθε στα 64.258,00€. Καλύψαμε δηλαδή από «ίδιους πόρους» του προϋπολογισμού μας τη διαφορά ύψους 64.148,00 €.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

Ως Πολιτιστικός Οργανισμός αξιοποιήσαμε ήδη τους Εικαστικούς στο Τμήμα Παραγωγής για την προετοιμασία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, την επιμέλεια κατασκευής χριστουγεννιάτικων αναμνηστικών τα οποία και δίνονται σε δομές του Κοινωνικού Οργανισμού (Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτια). Οι Μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου πραγματοποιούν διαδικτυακά μαθήματα και ετοιμάζουν διαδικτυακά ρεσιτάλ.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Κύριε Υπουργέ,

Με βάση όλα αυτά που σας εκθέτουμε, θεωρούμε ότι:

  1. Είναι επιτακτική ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθεί πλήρως το κόστος της μισθοδοσίας των εργαζόμενων ωρομίσθιων Εικαστικών και Μουσικών, καθ’ όλο το διάστημα της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας των δομών μας.
  2. Χρειάζεται να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για την προμήθεια όλης εκείνης της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, που θα επιτρέψει την ομαλή, στο μέτρο του δυνατού, διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλο το διάστημα που θα διαρκεί το lockdown.
  3. Είναι καθήκον της ηγεσίας των Υπουργείων και της Κυβέρνησης να στηρίξουν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες, που δικαίως διεκδικούν το δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία και να δοθεί η δυνατότητα στον Πολιτιστικό Οργανισμό, να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του λαού της πόλης μας για καλλιτεχνική παιδεία από δομές, που δε θα κινδυνεύει συνεχώς η λειτουργία τους λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής τους».

Πολιτισμός

«Ρότα» για την Πάτρα-Μία ομάδα ανήσυχων πολιτών ενώνουν τις δυνάμεις τους για τις τέχνες και τον πολιτισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μια εποχή έντονων αλλαγών και ανακατατάξεων, μια ομάδα ανήσυχων πολιτών της Πάτρας αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με όραμα και μεράκι για την πολιτιστική δραστηριότητα και το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της πόλης.

Συγκρότησαν την ομάδα «Π-rota» για την κοινωνία και τον πολιτισμό, με σκοπό να ξαναβάλουν την Πάτρα στον πολιτιστικό χάρτη. Η «Γ» παρουσιάζει σήμερα τους στόχους και τις δράσεις της ομάδας.

ΕΡ. Τι είναι η «Π-rota»;

ΑΠ.: H Π-rota είναι μια ένωση ανήσυχων Πατρινών. Μια ένωση ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, τις τέχνες, τις εξελίξεις γύρω τους εντός και εκτός της πόλης μας. Είμαστε άνθρωποι που θέλουμε να δούμε την πόλη μας να βελτιώνεται σε κάθε τομέα που επηρεάζει την ζωή των ανθρώπων και την κοινωνία ως σύνολο και αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε και να δράσουμε για αυτή την αλλαγή που επιθυμούμε. Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε έναν φάρο για όλους τους πατρινούς με σκοπό την δράση και την δημιουργία.

ΕΡ.: Πως αποφασίσατε να προχωρήσετε σε αυτήν την δράση;

ΑΠ.: Μια τέτοια απόφαση ήταν το αποτέλεσμα συζητήσεων και προσπαθειών να βρούμε λύση στα ζητήματα που μας ταλανίζουν ως πολίτες και δημότες μιας από τις ωραιότερες πόλεις στην Ελλάδα. Μας ώθησε η αγάπη μας για τις τέχνες και τον πολιτισμό και η αγάπη μας για την Πάτρα. Αποφασίσαμε πως ο καλύτερος τρόπος να αλλάξεις κάτι, είναι να γίνεις εσύ ο ίδιος ή αλλαγή που θες να δεις.

ΕΡ.: Ποια είναι τα μέλη της ομάδας σας;

ΑΠ.: Η ομάδα μας δεν στηρίζεται σε δομές διοίκησης και εξουσίας. Είμαστε απλά μια συλλογικότητα που συζητάμε και δρούμε. Είμαστε ανοιχτοί για όλους όσοι μοιράζονται τις ίδιες έγνοιες με εμάς, τους ίδιους προβληματισμούς και το μεράκι μας για μια καλύτερη κοινωνία.

ΕΡ.: Ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις σας;

ΑΠ.: Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε μια ένωση προβληματισμού με το βλέμμα στο μέλλον. Ένας φορέας δράσης και εξέλιξης, μια ισχυρή ομάδα ανθρώπων που θα πιέζει και θα δρα για το καλύτερο. Ένα ενεργό κύτταρο της κοινωνίας που ζούμε και ένας φορέας που θα επικοινωνήσει τις ιδέες του για την κοινωνία και την βελτίωση της.

ΕΡ.: Τι δράσεις έχετε προγραμματίσει;

ΑΠ.: Οι δράσεις μας θέλουμε να κάνουμε είναι πολυποίκιλες. Θέλουμε να καλύπτουμε ένα μεγάλο φάσμα ώστε να είμαστε πραγματικά ένας ανοιχτός οργανισμός στον οποίο ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει και να καταθέσει τις απόψεις του, να δράσει και γίνει ο ίδιος αυτό που θέλει να δει στην κοινωνία. Όπως είναι προφανές, η αβεβαιότητα που δημιουργεί η πανδημία δεν μας επιτρέπει να έχουμε συγκεκριμένο πλάνο δράσεων στο άμεσο μέλλον. Να είστε σίγουροι όμως πως όταν τα πράγματα είναι καυτερά θα λάβουμε δράση και μάλιστα μαζική.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Στους δρόμους από χθες οι Τελάληδες καλούν τους Πατρινούς να παρακολουθήσουν την αποψινή live streaming τελετή

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κεντρικό σύνθημα «Το καρναβάλι αλλάζει» οι δύο Τελάληδες, Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς μεταδίδουν από χθες το μήνυμα ότι το Πατρινό Καρναβάλι έστω και υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες είναι εδώ!

Οι δυο Τελάληδες έχουν βγει στους δρόμους της Πάτρας με το μουσικό άρμα καλώντας τον κόσμο να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης που θα γίνει σήμερα στις 21.00 και θα μεταδοθεί live streaming.
ΤΑ «ΦΩΤΑ» ΣΤΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ»
Η τελετή έναρξης και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε ζωντανή εκπομπή από τοπικά-περιφερειακά κανάλια και σε live streaming από site του διαδικτύου και την επίσημη σελίδα του Πατρινού Καρναβαλιού carnivalpatras.gr.

Θα εστιάσει στα συστατικά που αποτελούν το μακρόχρονο καρναβάλι μας, ρίχνοντας φως σε ορισμένα από τα σημεία, γεγονότα σταθμούς της υπεραιωνόβιας ιστορίας του θεσμού πλαισιωμένα με ορισμένα εμβληματικά αγαπημένα και διαχρονικά καρναβαλικά τραγούδια, που όλοι έχουμε στα αυτιά μας αυτές τις ημέρες. Τα τραγούδια αυτά θα ερμηνεύσει αναλαμβάνοντας τη διασκέδασή μας ορχήστρα καταξιωμένων και έμπειρων μουσικών της πόλης, που είναι μέλη του Σωματείου επαγγελματιών μουσικών Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα τη δική τους πινελιά θα αποτυπώσουν τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Στο Δημοτικό Θέατρο θα λάβουν χώρα τα θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα καθώς και η επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 που θα κηρύξει ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ

Η εκδήλωση που θα διαρκέσει περίπου 2,5 ώρες, θα είναι σπονδυλωτή και εκτός της βασικής σκηνής στο Δημοτικό Θέατρο όπου κεντρικός παρουσιαστής θα είναι ο δημοσιογράφος Ιάσονας Τσόλης, θα περιλαμβάνει και άλλες τέσσερις διαφορετικές απομακρυσμένες δράσεις-τηλεοπτικές συνδέσεις με άλλους παρουσιαστές.

Η πρώτη δράση αφορά σε σύνδεση με το Καρναβαλικό Εργαστήρι όπου θα περιηγηθούμε στο χώρο δημιουργίας των κατασκευών, στο παρόν του Πατρινού Καρναβαλιού και θα «ανακαλύψουμε» τον περσινό Καρνάβαλο, που δυστυχώς δεν είδαμε λόγω της ματαίωσης του τελευταίου τριημέρου των καρναβαλικών εκδηλώσεων του 2020.

Η δεύτερη δράση θα γίνει μέσω της σύνδεσης με μια παραδοσιακή ταβέρνα-χώρο διασκέδασης, που θα μας μεταφέρει στο καρναβαλικό κλίμα αλλοτινών εποχών προσεγγίζοντας τον χαρακτήρα του λαϊκού, παραδοσιακού καρναβαλιού που άφησε το ίχνος του στην καρναβαλική μας ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Τον χαρακτήρα του κοσμοπολίτικου καρναβαλιού και την ατμόσφαιρα και τις μνήμες ενός ένδοξου παρελθόντος θα προσεγγίσει η τρίτη σύνδεση με την αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας-Ωδείου Πατρών, που έγραψε τη δική του ιστορία στο Πατρινό Καρναβάλι. Εκεί η ατμόσφαιρα του δρώμενου θα ανασύρει από τη μνήμη την χρυσή εποχή όπου κυριαρχούσαν οι παλαιοί μεγαλοπρεπείς χοροί και χοροεσπερίδες.

Στην τέταρτη δράση ο Τελάλης με τη διπλή του φετινή υπόσταση (Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς) θα περιηγείται στους δρόμους της Πάτρας, όπου μας επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Εκτός των τεσσάρων αυτών δράσεων-συνδέσεων τους θεατές της τηλεοπτικής και διαδικτυακής μετάδοσης επιφυλάσσονται και άλλες εκπλήξεις απόλυτα ταιριαστές στο κλίμα του Πατρινού Καρναβαλιού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

OΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Την συγγραφή του σεναρίου, της πρόζας των τελάληδων, την παρουσίαση σε μια εξωτερική σύνδεση και τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Τζίμης Πολίτης. Τηλεσκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης. Κεντρικός παρουσιαστής των δράσεων από το Δημοτικό Θέατρο θα είναι ο Ιάσονας Τσόλης. Στις παρουσιάσεις των συνδέσεων οι Τζίμης Πολίτης, Κατερίνα Τσουκαλά, Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς.

ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Ωστόσο από σήμερα το πρωί στην Πάτρα θα έχει δοθεί η πρώτη καρναβαλική γεύση ενόψει της τελετής έναρξης αφού σε μια εκδήλωση στο Δημαρχείο Πατρών σύμφωνα με την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων θα γίνει η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Στη δράση ειδικό ρόλο θα έχουν μέλη της ομάδας θεάτρου δρόμου X-Saltibagos.

Περισσότερα

Πολιτισμός

Μήνυμα «αντοχής» αλλά και… προφύλαξης!

Δημοσιεύθηκε

στις

Η απόφαση του Δήμου Πατρέων να πραγματοποιήσει εναλλακτικές καρναβαλικές δράσεις προκειμένου να δοθεί ένας τόνος αλλαγής της ψυχολογίας στην τοπική κοινωνία, αλλά και – γιατί όχι; – ένα μήνυμα «αντίστασης» και «αντοχής» στην πανδημία του κορωνοϊού, συνιστά μία καλή αλλά και πολύ δύσκολη προσπάθεια.

Και η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται κυρίως στο να «πειστούν» οι πολίτες – και ιδιαίτερα οι πιο νέοι – να μην διοργανώσουν ή συμμετέχουν σε καρναβαλικές δράσεις που εμπεριέχουν συνωστισμό και μεγάλους κινδύνους για μία τοπική έξαρση της πανδημίας. Μπροστά μας υπάρχουν κάποιες μέρες, όπως η τσικνοπέμπτη, που έχουν μία πολύ ισχυρή παράδοση στην Πάτρα. Γι’ αυτό και το μήνυμα προφύλαξης της υγείας και αποστασιοποιίησης που πρέπει να εκπέμπεται σε όλη αυτή τη χρονική διάρκεια από τον δήμο και τους διοργανωτές των διαδικτυακών και τηλεοπτικών δράσεων, οφείλει να είναι πολύ ισχυρό και ξεκάθαρο. Όχι μόνο «πλήρωμα του χρόνου» όπως λέει και ο τίτλος, αλλά και «πάρτι του χρόνου», «συγκεντρώσεις και γιορτές του χρόνου»!

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα