Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Τρία νέα νομοσχέδια: Αλλαγές σε προσλήψεις, συντάξεις και Πανελλαδικές

Δημοσιεύθηκε

στις

«Φυγή προς τα εμπρός» με έμφαση στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που θα προλειάνουν το έδαφος για την ανάκαμψη που θα σημάνει η μετά COVID περίοδος σχεδιάζει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Στόχος είναι να μην αναλώνεται το σύνολο των κυβερνητικών δυνάμεων στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά την ίδια ώρα να υπάρξει εντονότερος προσανατολισμός προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που περιέχονται στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα που ενέκριναν οι πολίτες τον Ιούλιο του 2019.

Παρά το γεγονός ότι συχνά οι ανασχηματισμοί οδηγούν σε καθυστερήσεις υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων, πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων στα ενδότερα του πρωθυπουργικού γραφείου διαβεβαιώνουν ότι οι αλλαγές των υπουργών και των υφυπουργών που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα κατατείνουν στην αντίθεση κατεύθυνση. «Ολα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν για συζήτηση στη Βουλή, όπως εκείνο για τον νέο τρόπο προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, θα προωθηθούν άμεσα», επισημαίνουν. «Το ίδιο θα συμβεί με την επικύρωση των συμβάσεων για την προμήθεια των γαλλικών αεροσκαφών Rafale», προσθέτουν. Ενώ διαβεβαιώνουν ότι με ταχύτητα θα πάρουν τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν μείζονες μεταρρυθμίσεις, όπως οι πολυσυζητημένες τομές στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, καθώς επίσης οι αλλαγές στην Παιδεία, με τον νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και την καθιέρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και στην Υγεία με τις ρυθμίσεις για το «νέο ΕΣΥ», που θα συμπυκνώνουν την εμπειρία από τον πόλεμο κατά της φονικής πανδημίας που εξελίσσεται τους τελευταίους 10 μήνες. Το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή με το ξεκίνημα του νέου χρόνου είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων και η ενίσχυση του ΑΣΕΠ. Πρόκειται για διατάξεις που ετοίμασε ο τέως πλέον υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και θα εγκριθούν από τον διάδοχό του Μάκη Βορίδη, ο οποίος ήδη ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κυβερνητικής ατζέντας. Αμέσως μετά θα πάρει σειρά για κύρωση από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η Σύμβαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale με τα οποία αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά η αποτρεπτική ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η μεγαλύτερη και εμβληματικότερη τομή που θα αποτυπώσει εντονότερα το μεταρρυθμιστικό προφίλ που θέλει να προβάλει η κυβέρνηση είναι η καθιέρωση του τρίτου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τον οποίο από τον επόμενο χρόνο οι νέοι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν τον φορέα στον οποίο θα ασφαλίζονται επικουρικά και θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά μέσω του λεγόμενου ατομικού κουμπαρά. Ο καθηγητής Παναγιώτης Τσακλόγλου, που τοποθετήθηκε υφυπουργός Εργασίας το περασμένο καλοκαίρι, έχει κάνει τη σχετική προεργασία και με την ανάληψη του υπουργικού χαρτοφυλακίου από τον Κωστή Χατζηδάκη αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο να βρει σύντομα τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο.

Το τρίπτυχο των θεσμικών τομών, με τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να δώσει τα μεταρρυθμιστικά της διαπιστευτήρια, συμπληρώνουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει έτοιμες για ψήφιση το υπουργείο Παιδείας. Σε αντίθεση, εξάλλου, με την «αλλαγή φρουράς» που σημειώθηκε στο υπουργείο Εργασίας με στόχο την προώθηση των αλλαγών, στο υπουργείο Παιδείας τον ίδιο στόχο υπηρετεί η παραμονή στο υπουργικό αξίωμα της Νίκης Κεραμέως, η οποία χαίρει εμπιστοσύνης στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί ριζικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδίως στα πανεπιστήμια με νέο σύστημα Πανελλαδικών εξετάσεων για την είσοδο στα ΑΕΙ με ελάχιστη βάση εισαγωγής. Επίσης προβέπεται πανεπιστημιακή αστυνομία, κατάργηση των «αιωνίων» φοιτητών, ενώ θα γίνει αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.

Με γνώμονα, άλλωστε, το ότι «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε οριακές μεταβολές στην κυβερνητική σκακιέρα, που στόχο είχαν «να βελτιώσουν τη λειτουργική αποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης με βάση την εμπειρία των 18 μηνών που παρήλθαν από τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι «με τον ανασχηματισμό αναδιατάσσονται οι δυνάμεις της κυβέρνησης, προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στο έργο της». Για τον χαρακτήρα των αλλαγών διατυπώνουν την άποψη ότι «διαμορφώνουν ένα κυβερνητικό σχήμα δράσης στις τρέχουσες συνθήκες, αξιοποιούνται όλες οι δυνάμεις της παράταξης, ενώ αποτυπώνονται φανερά οι πολιτικές προτεραιότητες».

Αν και με βάση την αξιολόγηση που γίνεται στο πρωθυπουργικό επιτελείο κρίνεται ότι «το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ήταν επιτυχημένο και αποτελεσματικό», καθώς ειδικά στη διάρκεια του «δίσεκτου» 2020 «διαχειρίστηκε με επάρκεια δύσκολες καταστάσεις και μεγάλες κρίσεις που εκτυλίσσονταν ταυτόχρονα», εκτιμήθηκε ότι η έλευση της νέας χρονιάς έπρεπε να συνοδευτεί με ένα καινούριο ξεκίνημα.

Είναι ένα ξεκίνημα που συνοδεύεται από την περαιτέρω ενίσχυση του συντονιστικού ρόλου που ασκεί το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στη γνωστή «τρόικα» την οποία απάρτιζαν ως τώρα ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Ακης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας Γρηγόρης Δημητριάδης, προστέθηκαν οι νέοι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος θεωρείται «γκουρού των εκλογών» και μετατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, και Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος θα ασκεί καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά θα εδρεύει περισσότερο στο πρωθυπουργικό γραφείο και λιγότερο στο παλαιό υπουργείο Τύπου.

Γιατί «κόπηκαν» Θεοδωρικάκος – Βρούτσης

Ετσι, ενώ παρέμεινε αλώβητος ο βασικός πυρήνας του κυβερνητικού σχήματος, που απαρτίζεται από τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών, αντικαταστάθηκαν κυβερνητικά στελέχη, όπως οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι, όπως λένε πηγές που έχουν γνώση του κυβερνητικού παρασκηνίου, «το τελευταίο διάστημα είχαν αποκλίνουσα ατζέντα από εκείνη που καθόριζε το ενιαίο κυβερνητικό κέντρο που λειτουργεί στο πρωθυπουργικό γραφείο».

Ειδικά για την περίπτωση του κ. Θεοδωρικάκου, ο οποίος κατά το παρελθόν ήταν πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, πληροφορίες αναφέρουν ότι έμεινε εκτός κυβέρνησης επειδή «είχαν προ πολλού διαρραγεί οι σχέσεις του με το επιτελείο του Μαξίμου και συχνά αυτενεργούσε, δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργικότητα της κυβέρνησης». Σε ό,τι αφορά τον κ. Βρούτση, φέρεται να χρεώθηκε τις «μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων», ζήτημα για το οποίο δέχονται εντονότατες διαμαρτυρίες τα γραφεία των «γαλάζιων» βουλευτών, όπως και τους αργούς ρυθμούς στην προετοιμασία των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τον τρίτο πυλώνα του Ασφαλιστικού.

Η ανάθεση του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εργασίας στον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παρέδωσε την καρέκλα του στον ως τώρα υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, έχει πολλές αναγνώσεις.

Πηγές κοντά στην κυβερνητική ηγεσία μιλούσαν για αναβάθμιση του κ. Χατζηδάκη, αφού μετατέθηκε σε υπουργείο με υψηλότερη θέση στην κυβερνητική ιεραρχία και του αναγνωρίστηκε η ικανότητα να προχωρά αλλαγές, όπως έκανε στο προηγούμενο πόστο του με τη ΔΕΗ και το πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αλλοι, ωστόσο, σημειώνουν ότι το Μαξίμου έδειξε ότι μπορεί να αλλάζει χαρτοφυλάκιο και στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., κάτι που συνδυάζουν με τις φήμες που ήθελαν ως την τελευταία ημέρα πριν από τον ανασχηματισμό να μετατίθεται και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Κυβερνητικοί επιτελείς υποστηρίζουν ότι «ο ανασχηματισμός επιβραβεύει χωρίς να αποκλείει». Ενώ σε σχέση με τις μετακινήσεις, οι οποίες όσο και αν δεν περιέλαβαν όλα τα υπουργεία, έφτασαν συνολικά τις είκοσι, επισημαίνουν ότι «έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί η εμπειρία και να ανακατανεμηθούν οι ευκαιρίες». Εξηγούν ότι σε αυτό το πλαίσιο κλήθηκαν στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως η πλειονότητα των 13 νεοεισερχόμενων στην κυβέρνηση, να δοκιμαστούν στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής, καθώς επίσης και παλαιότεροι να δράσουν σε διαφορετικά πεδία.

Σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό στίγμα που εκπέμπεται από τις κυβερνητικές αλλαγές, αρμόδιες πηγές αποκρούουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για «δεξιά στροφή» λόγω κυρίως της αναβάθμισης του Μάκη Βορίδη σε υπουργό Εσωτερικών και δευτερευόντως της τοποθέτησης της Σοφίας Βούλτεψη στη θέση υφυπουργού στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αντιτείνουν δε ότι στο νέο σχήμα, χωρίς να μετακινηθεί ουδείς από τους προερχόμενους από την Κεντροαριστερά, προστέθηκαν δύο στελέχη με προηγούμενη διαδρομή στο Ποτάμι και συγκεκριμένα οι Γιώργος Αμυράς και Νικόλας Γιατρομανωλάκης, με τον δεύτερο μάλιστα να αποτελεί εμβληματική περίπτωση, καθώς γίνεται ο πρώτος από την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ που αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο στη χώρα μας. «Το νέο κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από συστράτευση όλων των ρευμάτων της Κεντροδεξιάς και του μεταρρυθμιστικού μετώπου», σημειώνουν, ενώ σε σχέση με την ανθρωπογεωγραφία των αλλαγών υποστηρίζουν ότι αυτή εκφράζει την αντίληψη της Κυριάκου Μητσοτάκη για αξιοποίηση όλου του δυναμικού της παράταξής του. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο εισήλθαν πιο πολλοί βουλευτές, ιδίως νέοι.

Η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων για το 2021, όπως αποτυπώθηκαν και στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, σημειώνουν αρμόδια στελέχη. Σε κάθε υπουργείο πλέον υπηρετεί τουλάχιστον ένας υφυπουργός, κίνηση που λέγεται ότι στοχεύει «στην καλύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, με βάση μετρήσιμους στόχους». Παράλληλα, δόθηκε «έμφαση σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς με το βλέμμα στο μέλλον», γεγονός που ερμηνεύει και την τοποθέτηση υφυπουργών με ανάλογες αρμοδιότητες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα χαρτοφυλάκια για το Δημογραφικό και την Οικογένεια, που ανέλαβε η νέα υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, για τις ειδικές μορφές τουρισμού, που ανέλαβε η Σοφία Ζαχαράκη, για τον σύγχρονο πολιτισμό, που ανατέθηκε στον κ. Γιατρομανωλάκη, για την ένταξη μεταναστών που δόθηκε στην κυρία Βούλτεψη, για τις υπηρεσίες Υγείας, με την αναβάθμιση σε αναπληρωτή υπουργό του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, καθώς και για τις περιβαλλοντικές δράσεις με τις οποίες θα ασχοληθεί ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς.

Ο χαρακτήρας των αλλαγών και κυρίως η αύξηση του αριθμού των στελεχών του κυβερνητικού σχήματος σε επίπεδα που μόνο σε προεκλογικές περιόδους συναντώνται, η αξιοποίηση περισσότερων μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., αλλά και η «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών που έχει την αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή των εκλογών, ενίσχυσαν τη σεναριολογία που θέλει την κυβέρνηση να προκηρύσσει πρόωρες κάλπες εντός του 2021 και ειδικότερα μόλις η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος δώσει σήμα ότι η χώρα αφήνει πίσω την πανδημία.

Κυβερνητικοί επιτελείς διαψεύδουν τα εκλογικά σενάρια, υποστηρίζοντας ότι «ο προγραμματισμός της κυβέρνησης γίνεται με ορίζοντα τετραετίας». Επιχειρηματολογούν, μάλιστα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ζητήματα πολιτικής νομιμοποίησης και ούτε πιέζεται από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η κοινή γνώμη επικροτεί τις επιλογές της. Πολιτικοί παρατηρητές, ωστόσο, δεν αποκλείουν ότι «η δυναμική των πολιτικών εξελίξεων που θα δρομολογηθούν αμέσως μόλις διαφανεί το τέλος της πανδημίας θα είναι τέτοια που ο πειρασμός της προσφυγής στις κάλπες θα είναι τόσο μεγάλος που δύσκολα θα τον αφήσει ανεκμετάλλευτο η κυβέρνηση».

5216535
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ των μελών της νέας κυβέρνησης, ευχήθηκε «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία»

Με πανελλήνιες οι διορισμοί στο Δημόσιο

Ενισχυμένο ΑΣΕΠ με ενιαίο καθολικό γραπτό διαγωνισμό για εισαγωγή στο Δημόσιο

– Οι εξετάσεις θα διενεργούνται τουλάχιστον μία φορά ανά δύο έτη – Πρόβλεψη για κάλυψη θέσεων απο ειδικές κοινωνικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, συγγενείς ΑμεΑ κ.λπ.)

Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο με αδιάβλητους πανελλήνιους, γραπτούς διαγωνισμούς γνώσεων και δεξιοτήτων αναμένεται να ψηφίσει τις επόμενες ημέρες η Βουλή, ολοκληρώνοντας τον πρώτο σταθμό του μεταρρυθμιστικού χάρτη που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Εσωτερικών. Το νομοσχέδιο εισήχθη στο Κοινοβούλιο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και θα ψηφιστεί χωρίς ουσιαστικές αλλαγές έως την ερχόμενη Πέμπτη από τον διάδοχό του Μάκη Βορίδη, ο οποίος ήδη ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κυβερνητικής ατζέντας. Σύμφωνα με το Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο για το 2021, το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει εντός του πρώτου εξαμήνου νομοσχέδια για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που θα εκχωρεί περαιτέρω αρμοδιότητες στους ΟΤΑ -μελετάται και το ενδεχόμενο είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους-, νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, πλαίσιο για τον εθελοντισμό και νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία.

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις, στόχος της κυβέρνησης είναι να επιλέγεται το κατάλληλο στέλεχος στην κατάλληλη θέση με ταχύτητα και αδιάβλητους όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας, τους οποίους θα εγγυάται το ενισχυμένο ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα, εισάγεται ο ενιαίος, καθολικός γραπτός διαγωνισμός που θα αποτελεί τον βασικό κανόνα για την εισαγωγή στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον καθεστώς μόλις το 5% των υποψηφίων προσλαμβανόταν με γραπτό διαγωνισμό.

Οι πανελλαδικές γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται τουλάχιστον μία φορά ανά δύο έτη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό προσλήψεων που θα εγκρίνει συνολικά το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται σε δύο τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων.

Συγκεκριμένα, με το πρώτο τεστ θα αξιολογούνται οι γνώσεις γενικού περιεχομένου των υποψηφίων σε ζητήματα ακαδημαϊκού χαρακτήρα, αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο τους ως πολιτών της κοινωνίας και την εν δυνάμει ένταξή τους σε μια διοικητική δομή άσκησης κρατικής εξουσίας προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, θα εξετάζονται και οι ειδικές γνώσεις επί συγκεκριμένων κλάδων που αφορούν οι προκηρυσσόμενες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος που ενδιαφέρεται να καταλάβει θέση του κλάδου ΠΕ Οικονομικού θα εξεταστεί, κατ’ ελάχιστο, σε θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους αλλά και σε θέματα μακροοικονομίας και μικροοικονομίας. Με το δεύτερο τεστ οι υποψήφιοι θα δοκιμάζονται για τις δεξιότητες και την εργασιακή τους αποτελεσματικότητα. Ειδικότερα, θα αξιολογούνται δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία. Η πρόβλεψη και τρίτης διαγωνιστικής διαδικασίας με προφορική συνέντευξη θα αφορά μόνο τις θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού που μέχρι σήμερα καλύπτονται αποκλειστικά με συνεντεύξεις.

Παράλληλα, το νέο σύστημα διατηρεί τη σημασία των τίτλων σπουδών, ωστόσο καταργεί τη μοριοδότηση από τον βαθμό του πτυχίου ή του απολυτηρίου, καθώς παρατηρήθηκε ανισότητα στη βαθμολόγηση μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων και με στόχο την ολιστική προσέγγιση και τη διασφάλιση της υλοποίησης των σχετικών προβλέψεων, προβλέπονται συγκεκριμένα ποσοστά κάλυψης θέσεων από ειδικές κοινωνικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα, 16% από πολύτεκνους12% από τρίτεκνους5% από όσους έχουν στενό συγγενή με αναπηρία κ.ά.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις θεσμικές τομές, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί την ψηφιοποίηση του συστήματος με την παράλληλη διαλειτουργικότητα των αρμόδιων μονάδων. Με τον τρόπο αυτό οι υποψήφιοι δεν θα αναγκάζονται σε αλλεπάλληλες υποβολές δικαιολογητικών, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο ο χρόνος πρόσληψης σε 12 μήνες από 48 που μεσολαβούν από την έκδοση της προκήρυξης ως την έκδοση του πίνακα διοριστέων.

Νεο επικουρικό και αλλαγές στα εργασιακά

Το 2021 είναι χρονιά σημαντικών μεταρρυθμίσεων για το υπουργείο Εργασίας, καθώς βρίσκονται προ των πυλών δύο κομβικά νομοσχέδια. Το εργασιακό νομοσχέδιο, με αιχμή το ελαστικό 8ωρο και τις ευέλικτες υπερωρίες, αλλά και η εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, αναμένεται να πάρουν τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις αλλαγές στην αγορά εργασίας κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, είπε χαρακτηριστικά ότι στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να ανοίξει ο δρόμος  για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες αδείας. Παράλληλα, προβλέπονται αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα με στόχο τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, το νέο επικουρικό ταμείο με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά που θα τεθεί σε λειτουργία το 2022 θα αφορά τους νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους  που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Επίσης θα αφορά σε εθελοντική βάση όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών. Θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα δημιουργεί αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στο νέο επικουρικό ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι είναι μια μεταρρύθμιση που στηρίζεται στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές -σε πολιτικές που εφαρμόζουν ακόμα και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση– και θα προστατεύσει τις συντάξεις των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας χωρίς να θίγει τους παλιούς.

Ελλάδα

Σπάει τη σιωπή της η αθλήτρια ιστιοπλοΐας που κακοποιήθηκε όταν ήταν 11 ετών: «Ήταν κανονικός βιασμός»

Δημοσιεύθηκε

στις

Για πρώτη φορά μιλάει δημόσια η 21χρονη πλέον κοπέλα, η οποία όταν ήταν μόλις 11 ετών έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης – και δη βιασμού – από τον προπονητή της στην ιστιοπλοΐα.

Την υπόθεση της κατήγγειλε χτες η Σοφία Μπεκατώρου κατά την τρίωρη κατάθεσή της στον εισαγγελέα, ενώ το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο Νίκος Κακλαμανάκης.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια, η συγκεκριμένη αθλήτρια, μόλις 11 ετών τότε, υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον τότε προπονητή της, όπως αποκάλυψε η ίδια. Το αδίκημα στη δική της περίπτωση δεν έχει παραγραφεί και γι’ αυτό θα κληθεί άμεσα να καταθέσει στον εισαγγελέα.

«Βιασμός με όλο το νόημα»

«Βιασμός με όλο το νόημα. Ημουν τότε 11 χρόνων. Ημουν σε σοκ και αντί να με στηρίζουν, ήθελαν να με καταστρέψουν». Αυτά ήταν τα λόγια της 11χρονης τότε αθλήτριας ιστιοπλοΐας για την οποία ενημέρωσε την Εισαγγελία η Σοφία Μπεκατώρου για τον βιασμό της.

Ηταν μόλις 11 ετών, ήταν ένα παιδί που άνοιγε πανιά και ονειρευόταν διακρίσεις στις ανοιχτές θάλασσες. Προσπάθησαν, όμως, να της κόψουν τα φτερά απότομα. «Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Απλά, δεν ήθελα να το περάσει και η οικογένειά μου τότε», λέει για πρώτη φορά η 11χρονη τότε αθλήτρια ιστιοπλοΐας στο OPEN.

Η 11χρονη τότε αθλήτρια της Ιστιοπλοΐας δεν το εκμυστηρεύτηκε τότε στους γονείς της. Παιδί, μόλις 11 ετών, δεν ήξερε πώς να το χειριστεί. «Πέρασαν τρία χρόνια για να το πω στους δικούς μου ανθρώπους. Ημουν 14 όταν το είπα, ναι, και δεν άντεχα άλλο και έπρεπε κάπως να βρω το θάρρος να το πω στους γονείς μου. Μόλις το έμαθαν οι γονείς μου πήγαν κατευθείαν στην Αστυνομία».

Είχε θαφτεί για 10 χρόνια η υπόθεση

Οι γονείς της νεαρής δεν προχώρησαν νομικά με την υπόθεση γιατί φοβήθηκαν τον διασυρμό, όπως συχνά γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Λίγο αργότερα, ο προπονητής αυτός έφυγε από τον όμιλο και ο όμιλος δεν πήγε το θέμα παραπάνω στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

«Επικοινώνησα με τη Σοφία, στέλνοντάς της ένα μήνυμα υποστήριξης, όπως θα έχει λάβει πολλά άλλα. Δεν είχα πρόθεση να μιλήσω στην αρχή και της έστειλα ένα μήνυμα, της είπα κάποια πράγματα. Της είπα απ’ έξω απ’ έξω τι μου έχει συμβεί και έτσι ήρθαμε σε επικοινωνία», λέει για πρώτη φορά η αθλήτρια.

www.in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Κικίλιας: Τα στοιχεία του Τσιόδρα που προβληματίζουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα αλλά και τους εμβολιασμούς ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως: «παραμένει η ανησυχία» καθώς υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν.

«Στην επικοινωνία που είχα με τον Σωτήρη Τσιόδρα τα κρούσματα ανέρχονται σε 480 κρούσματα τη μέρα. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 46 χρόνια» και πρόσθεσε πως: «Υπάρχει μικρή αύξηση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Μας προβληματίζουν τα στοιχεία αυτά».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως: «Δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για τα μέτρα ατομικής προστασίας» και απηύθυνε παράκληση και η προτροπή για να τηρεί η κοινώότητα τα μέτρα.

Σε ότι αφορά τα ενεργά κρούσματα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως αυτήν την στιγμή στη χώρα υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων τα 2.404 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία.

www.newsbeast.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Μετακίνηση εκτός νομού: Ποια νέα ημερομηνία πέφτει στο τραπέζι

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι λοιμωξιολόγοι, που αναμένεται την Παρασκευή να συζητήσουν για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, το οποίο όπως ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση σε σχέση με άλλους τομείς, περιμένουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και βάσει αυτών θα προχωρήσουν σε αποφάσεις τόσο για τα σχολεία όσο και σε άρση μιας σειράς άλλων περιορισμών.

Ένα από τα βασικότερα μέτρα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, η πιο πιθανή ημερομηνία για την άρση της απαγόρευσης υπό όρους είναι η 8η Φεβρουαρίου.

Το συγκεκριμένο σενάριο δεν θα επιτρέπει βέβαια όλες τις μετακινήσεις αλλά με συγκεκριμένη αιτιολογία και μήνυμα SMS.

Το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα, το κυνήγι και την επίσκεψη σε χιονοδρομικό κέντρο.

www.aftodioikisi.gr

 

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα