Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ: Κραυγή αγωνίας για το μέλλον των σχολών της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ- Απλήρωτοι οι εκπαιδευτικοί, διαμαρτύρονται και οι μαθητές

Published

on

Την ανησυχία τους για το μέλλον των Σχολών της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ δεν εκφράζεται πλέον, μόνο από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι, αλλά και από τους μαθητές, οι οποίοι απέχουν από τα μαθήματά τους.

Ο Σύλλογος Ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδετικών σχολών ΟΑΕΔ Πελοποννήσου αναφέρει τα εξής σε αίτημά του αναφέρει τα εξης:

ΑΙΤΗΜΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΕΠΑΣ & ΙΕΚ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΤΗΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η υποβάθμιση των σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ συνεχίζεται, με διάφορους τρόπους.
Ένας εξ αυτών, είναι και η ομηρία των ωρομισθίων εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ και
ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, που παραμένουν απλήρωτοι για δύο και πλέον συνεχόμενους μήνες.
Ωστόσο, η διαδικασία της «τηλεκπαίδευσης» παρόλο των αντίξοων συνθηκών
που βιώνουν, εκπαιδευτικοί και μαθητές, συνεχίζεται με απίστευτο ζήλο,
εκατέρωθεν.
Απλήρωτοι πριν από τα Χριστούγεννα είναι αδικαιολόγητα, οι Ωρομίσθιοι
Εκπαιδευτικοί των Σχολών του ΟΑΕΔ της Πελοποννήσου, (με εντολή όπως
μάθαμε της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΑΕΔ), επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο
την οικονομική θέση των ιδίων και των οικογενειών τους.
Το γεγονός ότι στις αντίστοιχες σχολές στην επικράτεια, οι πληρωμές γίνονται
κανονικά, μας βάζει σε σκέψεις, όπως φίμωσης και τιμωρίας των συλλόγων που
βγάζουν προς τα έξω τα κακώς κείμενα.
Η υποβάθμιση των Σχολών μέσα από το Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα,
και η τακτική της απαξίωσής τους, δίνει χώρο στους έμπορους της
εκπαίδευσης, που «τρίβουν τα χέρια τους» πλέον μετά από αυτά, βυθίζοντας
στην επαγγελματική ανασφάλεια χιλιάδες εκπαιδευτικούς που τόσα χρόνια
έχουν προσφέρει τα μέγιστα για αυτές τις σχολές.

Ζητάμε :
 Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των συναδέλφων
ωρομισθίων ΙΕΚ και ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Πελοποννήσου,
 Άμεσους διορισμούς εκπαιδευτικών που θα καλύψουν τα κενά της
εκπαίδευσης
 Δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, με Επαγγελματικά
Δικαιώματα και όχι πιστοποιήσεις.
 Κάλυψη των Σχολών με υλικοτεχνικό υλικό και διαρκή χρηματοδότηση.

 

 

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδετικών σχολών ΟΑΕΔ Πελοποννήσου αναφέρει τα εξής: «Εδώ και αρκετό διάστημα, ως σύλλογος ωρομισθίων και αναπληρωτών Πελοποννήσου, γινόμαστε δέκτες παραπόνων, από μεγάλη μερίδα μαθητών, που μας εκφράζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά για να είναι συνεπείς στη παρουσία τους στις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, που μόνο για τους μαθητές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ δεν είναι δωρεάν.

Όμως η ανησυχία όλων των μαθητών της πρώτης τάξης, επικεντρώνεται στην έναρξη της Πρακτικής Μαθητείας, που είναι και το χαρακτηριστικό γνώρισμα των Σχολών μας.

Εκτός από τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν με την τηλεκπαίδευση (μαθητές χωρίς Η/Υ, χωρίς δεδομένα, χωρίς ίντερνετ), η πρακτική άσκηση δεν έχει ξεκινήσει για τους περισσότερους μαθητές της Α’ τάξης (εκτός λίγων εξαιρέσεων), κάνοντας δυσκολότερη την φοίτησή τους στη Σχολή.

Οι μαθητές θέλουν να μάθουν γιατί δεν έγιναν οι συμβάσεις με τις υπηρεσίες -εργοδότες, ποιος φταίει για αυτό;

Είναι θέμα κωλυσιεργίας των υπευθύνων της σχολής;

Οι υπηρεσίες δεν δέχονται πλέον άτομα από τις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, συμμετέχοντας κι αυτές στην στοχευμένη απαξίωση των σχολών;

Θα αποζημιωθούν από τον ΟΑΕΔ, οι μαθητές που έχουν μείνει εκτός εργασίας;

Για ποιο λόγο ενώ έχει φτάσει στη Σχολή, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα κάποιος αριθμός laptop, δεν έχουν διανεμηθεί;

Για ποιο λόγο η βαθμολόγηση του εξαμήνου, γίνεται μέσω εργασιών που κάποιοι μαθητές δεν έχουν την δυνατότητα να «ανεβάσουν» στη πλατφόρμα;

Ποια είναι η θέση της Διοίκησης της Σχολής απέναντι σε αυτές τις ανησυχίες;

Έτοιμοι για παντός είδους κινητοποιήσεις είναι οι μαθητές, που ήδη εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για όλα τα παραπάνω, κάνοντας αποχή από τις εισηγήσεις των μαθημάτων στην τηλεκπαίδευση» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του Συλλόγου Ωρομισθίων και Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Σχολών ΟΑΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Κακαφώνης και η γενική γραμματέας Μαρία Καμπούρη.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ενδεικτικά ότι η επιστολή ενός τμήματος αναφέρει τα εξής:

Τμήμα Α’ Τεχνικών Υποστήριξης Συστημάτων Η/Υ

Σας ενημερώνουμε ότι η Α’ τάξη “Τεχνικός Υποστήριξης Συστημάτων Η/Υ” αποφάσισε να κάνει αποχή από το μάθημα επεξηγώντας τους λόγους , τα αιτήματα καθώς και τα παράπονά μας στο παρακάτω κείμενο. Λαμβάνοντας υπ’όψιν την παρούσα κατάσταση εξ’αιτίας της πανδημίας,

Παρατηρήσαμε πως στις ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ, ενώ έχει βρεθεί λύση στο εκπαιδευτικό κομμάτι (με τηλεδιάσκεψη), το πρακτικό μέρος φαίνεται να έχει αδρανοποιηθεί με αποτέλεσμα οι μαθητές να χάνουν ένσημα και χρήματα. Πιστεύουμε πως η διοίκηση της σχολής δεν πράττει αρκετά έτσι ώστε να δωθεί στους σπουδαστές της κάποιο επίδομα ως αποζημίωση ή έστω να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να μπουν στις υπηρεσίες και στη συνέχεια σε αναστολή όπως είναι οι σπουδαστές των Β’ τάξεων.

Ανάμεσα στους μαθητές και στη σχολή υπάρχει μια σχέση όπου και τα δύο μέλη έχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα. Από τη μία, οι μαθητές υποχρεούνται τόσους μήνες να παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα, να κάνουν εργασίες, διαγωνίσματα, να παίρνουν κανονικά απουσίες όταν απουσιάζουν. Από την άλλη, η δική σας υποχρέωση είναι να διασφαλίζετε και να διεκδικείτε τα δικαιώματα αυτών.

Κάποια εύλογα ερωτήματα που δεν ερωτήθηκαν ποτέ:

 Ήταν εύκολη σε όλους η πρόσβαση στο ίντερνετ;

 Είχαν όλοι τη δυνατότητα και τα μέσα να πραγματοποιήσουν τις εργασίες;

 Πόσοι είχαν την ευχέρεια να ανταπεξέλθουν στις, επιρρεαζόμενες από τον οικονομικό τομέα, υποχρεώσεις τους δίχως καμία οικονομική ενίσχυση;

Δυστυχώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τη σχολή για τα ζητήματα αυτά… Η σχολή δικαιωματικά πρέπει να παρέχει στους μαθητές της πρακτική άσκηση με ένσημα. Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020, βρισκόμαστε ήδη στο Φεβρουάριο του 2021 και δεν έχουμε ενημερωθεί για καμία κίνηση σε ό,τι αφορά την εισαγωγή μας στις υπηρεσίες. Δεν έχει ειπωθεί τίποτα σχετικά με την αποζημίωση των σπουδαστών που δεν βρίσκονται σε πρακτική, ώστε να έχουν την δυνατότητα να πάρουν επίδομα για όλους αυτούς τους μήνες που δεν δουλεύουν αλλά υποχρεούνται να μπαίνουν στα μαθήματα (είτε μπορούν, είτε όχι). Η σχολή έχει παραμέινει στάσιμη μέχρι και την παρούσα στιγμή σε μία κατάσταση δίχως να ενέργει για το όφελος των μαθητών της.

Είναι υποχρέωσή σας και δικαίωμά μας να λαμβάνουμε ό,τι πρέπει να παρέχει η σχολή. Πρώτο μας βήμα είναι η αποχή από τα μαθήματα και η ενημέρωσή σας για τις αποφάσεις μας. Δεν έχουμε όμως σκοπό να σταματήσουμε εδώ! Μην ξεχνάτε ότι χωρίς τους μαθητές δεν υπάρχει η ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ. Πρέπει να μας στηρίζετε και όχι να βρίσκεστε απέναντί μας.

Παρακάτω σας αναφέρουμε ερωτήματα μαθητών για τα οποία, σας παρακαλούμε θερμά, να μας δώσετε απαντήσεις και, όπου είναι δυνατόν, να μας τις παρουσιάσετε με επίσημα έγγραφα!

Γιατί περιμένουμε να ανοίξει η σχολή για να ξεκινήσουμε την πρακτική; Ποια είναι η διαδικασία έναρξης της πρακτικής και από που εμποδίζεται; Γιατί δεν ξεκινήσαμε πρακτική τη χρονική περίοδο που ξεκίνησαν τα μαθήματα στη σχολή, τον Οκτώβριο;

Γιατί, εφόσον η σχολή είναι κλειστή, τα μαθήματα συνεχίζουν; Είναι σίγουρα κλειστή η σχολή;;; Γιατί, όπως διοργανώθηκε η τηλεδιάσκεψη, δεν διοργανώθηκε και η ένταξη μας στις δουλειές; Γιατί δεν ρώτησε η μαθητεία αν όλοι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την τηλεδιάσκεψη έτσι όπως έχει οργανωθεί; Γιατί καθυστέρησε τόσο η παράδοση των τάμπλετ στους μαθητές;

Για ποιο λόγο αξιολογήθηκαν μαθητές που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή στον τρόπο με τον οποίο γινόταν το μάθημα ή η αξιολόγηση αυτού μέσω των διαγωνισμάτων; Τι έχει κάνει η σχολή μέχρι τώρα αποδεδειγμένα για το ζήτημα της πρακτικής; Τι θα γίνει με τα ένσημα και τους μισθούς των χαμένων μηνών;

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της διοίκησης της σχολής απέναντι στους μαθητές, σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της απέναντί τους; Είναι ο υπεύθυνος τάξης ο αρμόδιος με τον οποίο επικοινωνεί η σχολή; Γιατί δεν ενημερωνόμαστε επίσημα;

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε την απάντησή σας!

Εκ μέρους των μαθητών της Α’ τάξης “Τεχνικός Υποστήριξης Συστημάτων Η/Υ”,

Ροή ειδήσεων

Advertisement