Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο Εγκέλαδος δεν μας ξεχνά- Παρακολουθείται αν και εξελίσσεται ομαλά η σεισμική ακολουθία

Αναμονή και επαγρύπνηση δηλώνουν στην «Γ» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης και ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιος Σώκος.

 

Published

on

Από την σημερινή έντυπη έκδοση της Γνώμης

Της Τέτας Γιαννάρου

Επεισοδιακό ξύπνημα και ανησυχία με την ισχυρή δόνηση των 4,9 Ρίχτερ επεφύλασσε χθες ο Εγκέλαδος για τους κατοίκους της Πάτρας αλλά και πολλών περιοχών της βόρειας Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας όπου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στις 05:36 με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα νότια της Ναυπάκτου, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αχαΐας και Φωκίδας σε εστιακό βάθος 6 χιλιόμετρα.

Με δεδομένη την υψηλή σεισμικότητα της περιοχής του Δυτικού Κορινθιακού που έχει πολλά υποθαλάσσια ενεργά ρήγματα και τη συνεχή σεισμική διέγερση από το μήνα Δεκέμβριο, το ζητούμενο είναι αν συντρέχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας και υπάρχει η πιθανότητα ενός ισχυρότερου σεισμού;

Καθησυχαστικές οι απαντήσεις από τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητή Σεισμολογίας Άκη Τσελέντη και τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιο Σώκο.

Α.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ :«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΙΣΜΟ»

Κάθετος για την ομαλή έκβαση της σεισμικής ακολουθίας που εκτονώνεται με μικρής έντασης σεισμούς ο κ. Τσελέντης δηλώνει στην «Γ» ότι υπάρχουν πολλά ρήγματα στην περιοχή και ένα εκ των ρηγμάτων έδωσε σεισμούς μικρής έντασης και διάρκειας εδώ και ένα μήνα. Σε αυτό το ρήγμα οφείλεται και ο συγκεκριμένος σεισμός. «Δεν υπάρχει φόβος μεγαλύτερου σεισμού. Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται απόλυτα ομαλά με μικρότερης έντασης σεισμούς. Δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας».

Ε.ΣΩΚΟΣ: «ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ»

Καθησυχαστικός πλην σε εγρήγορση και αναμονή της εξέλιξης του φαινομένου είναι το κλίμα που κινείται ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιος Σώκος, ο οποίος κάνει λόγο για συνέχεια της σεισμικής διέγερσης που έχει καταγραφεί από τον μήνα Δεκέμβριο. «Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 05:36 χθες, με επίκεντρο τον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, εντάσσεται προφανώς στην ίδια σεισμική ακολουθία που είχαμε τους τελευταίους δύο μήνες. Μετά το σεισμό των4,9 ρίχτερ

σημειώνονται συνεχείς μετασεισμοί που καταγράφεται ως ομαλή μετασεισμική ακολουθία». Τέλος ο κ. Σώκος υπογραμμίζει ότι ο συγκεκριμένος σεισμός ήταν αναμενόμενος, «αναμέναμε μια τέτοια εξέλιξη ως συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας του Δεκεμβρίου. Η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά και αυτό είναι καθησυχαστικό. Χρειάζεται διάστημα μιας έως εβδομάδων για να απομακρυνθεί πλήρως το ενδεχόμενο ισχυρής σεισμικής δόνησης».

ΛΕΚΚΑΣ: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΥΡΙΟ»

«Είναι σμήνος σεισμών,  μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο»

Τις εκτιμήσεις τους για τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα χθες στη Ναύπακτο και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Πάτρα, δίνουν επιστήμονες.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, ερωτηθείς για τη σεισμική δόνηση που ανησύχησε τους κατοίκους,  τόνισε, ότι «είχαμε τον σεισμό στις 5:36, όμως είχαν προηγηθεί άλλοι 10 σεισμοί από 2,5 έως 4 Ρίχτερ όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια είχαμε επίσης σεισμούς έως 4,4 Ρίχτερ».

Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι «πρόκειται για σεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται “σμηνοσειρά”. Ένα σμήνος σεισμών, αντίστοιχο με αυτό που εκδηλώθηκε πριν από 1,5 μήνα στην περιοχή».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι «τα χαρακτηριστικά αυτών των σεισμικών δονήσεων είναι ότι είναι πολλές, μικρού μεγέθους και εκδηλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή της τάξης μερικών ημερών».

Ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι «είναι μια συνήθης διαδικασία για την περιοχή», ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί κάποιος να μιλά για κύριο σεισμό. «Μπορεί να συνεχιστεί η ακολουθία για μερικές μέρες με παρόμοια μεγέθη. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου, η οποία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι υπό επιτήρηση η περιοχή» σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής είπε ότι «η περιοχή έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς, όμως αυτό δεν είναι βάση για να υποθέσουμε ότι θα έχει μεγαλύτερο τώρα. Εδώ η ακολουθία έχει τα χαρακτηριστικά της σμηνοσειράς σεισμών, που δεν πάνε σε μεγάλα μεγέθη».

Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, “από την στιγμή που ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία τον περασμένο Δεκέμβριο, αναμέναμε μία τέτοια εξέλιξη, καθώς στο Κορινθιακό κόλπο τα βλέπουμε αυτά”.

Ροή ειδήσεων

Advertisement