Δευτέρα 12 Απριλίου 2021
Connect with us

Διεθνή

Παγκόσμια επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιβράδυνση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως μια νέα πρόκληση αποτελεί η εξάπλωση νέων στελεχών, αναφέρουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), που παρουσιάζουν τα νεότερα δεδομένα.

Για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρατηρείται μείωση των νέων κρουσμάτων, με 2,4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις την περασμένη εβδομάδα, (δηλαδή μείωση περίπου 11% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα). Ο αριθμός των νέων θανάτων συνέχισε επίσης να μειώνεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με σχεδόν 66.000 νέους θανάτους που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, να δείχνουν μια μείωση κατά 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μόνο περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση κατά 2% και 7%, αντίστοιχα. Στην Αμερική συνεχίζει να παρατηρείται η μεγαλύτερη ελάττωση νέων περιπτώσεων σε απόλυτους αριθμούς. Την περασμένη εβδομάδα, οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων περιπτώσεων εξακολουθούν να είναι οι ΗΠΑ (480.467 νέες περιπτώσεις, μείωση κατά 29%), η Βραζιλία (316.221 νέες περιπτώσεις, μείωση κατά 1%), η Γαλλία (131.179 νέες περιπτώσεις, αύξηση 3%), η Ρωσια (92.843 νέες περιπτώσεις, μείωση 11%) και η Ινδία (86.711 νέες περιπτώσεις, αύξηση 10%).

Μεταλλάξεις και εμβόλια
Μια νέα πρόκληση αποτελεί η εξάπλωση νέων στελεχών του SARS-CoV-2 που αφορά τρία νέα στελέχη (που αναφέρθηκαν αρχικά στο ΗΒ, στην Ν. Αφρική και στην Βραζιλία/Ιαπωνία) ενώ ένα νέο, τέταρτο, στέλεχος έχει περιγραφεί πρόσφατα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Για το στέλεχος 20I/501Y.V1(από τον Ηνωμένο Βασίλειο) η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά (36% – 75%), πιθανή αύξηση της σοβαρότητας και θνητότητας της νόσου όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων από την Pfizer, Moderna και Astra-Zeneca/Oxford. Για το στέλεχος 20H/501Y.V2 (της Νοτίου Αφρικής) η ΠΟΥ αναφέρει αυξημένη μεταδοτικότητα κατά περίπου 50%, αλλά μάλλον χωρίς επίπτωση στην σοβαρότητα και θνητότητα της νόσου. Όμως σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όσον αφορά τα εμβόλια της Moderna και Pfizer-BioNTech φαίνεται να επηρεάζεται η δυνατότατα εξουδετέρωσης, αλλά είναι άγνωστο αν επηρεάζεται η προστασία από την εκδήλωση της νόσου. Σχετικά με τα εμβόλια της Novavax και της Johnson & Johnson, φαίνεται να παρέχουν ελαττωμένη προστασία, ενώ όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca/ Oxford φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα του. Τέλος, όσον αφορά το τρίτο στέλεχος (20J/501Y.V3- Βραζιλία /Ιαπωνία) φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να αφορούν την αποτελεσματικότητα όσον αφορά την προστασία που παρέχουν τα διάφορα εμβόλια εναντίον του.

Η εταιρεία Moderna αναφέρει ότι η μια νέα έκδοση του εμβολίου είναι προσαρμοσμένη για να εξουδετερώσει τη λοίμωξη από το στέλεχος από τη Νότια Αφρική. Ήδη μια ποσότητα του εμβολίου έχει σταλεί στα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ώστε να δοκιμαστεί εάν το τροποποιημένο εμβόλιο θα διεγείρει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Η Moderna δοκιμάζει επίσης το υπάρχον εμβόλιο που χορηγείται σε δυο δόσεις για να προσδιορίσει εάν μια τρίτη δόση θα προσφέρει μια ισχυρή ενίσχυση της ανοσίας έναντι της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Η Pfizer, με εγκεκριμένο εμβόλιο mRNA, δήλωσε ότι λαμβάνει παρόμοια μέτρα ως προφύλαξη για να προσδιορίσει εάν πρέπει να παραχθούν εμβόλια που στοχεύουν την παραλλαγή ή εάν θα είναι επαρκής ο αρχικός εμβολιασμός. Τα αρχικά εμβόλια των Pfizer και Moderna έχουν αποδειχθεί ότι εξουδετερώνουν μεν την Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στο εργαστήριο αλλά με ελαττωμένα ποσοστά ανταπόκρισης.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2021 ο FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο είναι το τρίτο εμβόλιο που θα είναι διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης διάρκειας συζήτησης, οι ερευνητές της Johnson & Johnson υποστήριξαν ότι το εμβόλιο που χορηγείται σε μία μόνο δόση ήταν 66% αποτελεσματικό στην προστασία από περιπτώσεις μέτριας έως σοβαρής νόσου σε μια μεγάλη, παγκόσμια κλινική δοκιμή και 85% αποτελεσματική έναντι σοβαρών περιπτώσεων.

Ένα τέταρτο νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά και τώρα εξαπλώνεται στην Καλιφόρνια, φαίνεται να είναι κάπως πιο μεταδοτικό και να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ και το θάνατο, σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα. Επιπλέον πιθανόν να εμφανίζει και κάποιου βαθμού αντοχή στα εξουδετερωτικά αντισώματα, αλλά τα δεδομένα είναι πολύ πρώιμα, και σε μικρο αριθμό περιπτώσεων.

 

Διεθνή

Ένα βήμα πριν από την ανοσία της αγέλης η Βρετανία – Με το τρίτο κύμα πανδημίας παλεύει η Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Βγαίνει από τον «κυκλώνα» της πανδημίας η Βρετανία που δείχνει να ξεπερνά την υγειονομική κρίση και να χτίζει το επιδιωκόμενο τείχος ανοσίας.

Ύστερα από το σφοδρό σφυροκόπημα που υπέστη η Γηραιά Αλβιώνα, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον χειμώνα, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς έχουν χαρίσει τις πολυπόθητες ανάσες ελευθερίας.

Η σημαντική πτώση του ιικού φορτίου και η θωράκιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού έχει οδηγήσει τη Βρετανία ένα βήμα πριν από τον στόχο, την ανοσία της αγέλης.

Σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού πανεπιστημίου UCL, η Αγγλία θα ανήκει από τη Δευτέρα στις χώρες που έχουν κατακτήσει την ανοσία, καθώς πάνω από 70% του κόσμου έχει, είτε μέσω χορήγησης δόσης είτε λόγω προηγούμενης μόλυνσης από κορωνοϊό, ανοσία.

Σε μια περίοδο που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δίνουν τιτάνια μάχη με το τρίτο κύμα της πανδημίας, που έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ασφυξία στα νοσοκομεία, η Βρετανία εισέρχεται σε μια ζώνη μερικής ελευθερίας, καθώς είναι θέμα ωρών να ανοίξουν παμπ, κομμωτήρια, γυμναστήρια και άλλες υπηρεσίες.

Η αρνητική πορεία της Βρετανίας, θέμα που πρωταγωνίστησε σε όλα διεθνή δίκτυα λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βίωσε το σύστημα υγείας της χώρας, μετατρέπεται σε success story.

Τα στοιχεία μαρτυρούν την επιτυχία: Πάνω από το 50%
του αγγλικού πληθυσμού διαμένει σε περιοχές όπου δεν καταγράφονται κρούσματα.

Εντυπωσιάζει, ακόμη, το γεγονός ότι η Βρετανία από εκεί που κατείχε τα αρνητικά πρωτεία της Γηραιάς Ηπείρου, όσον αφορά στις μολύνσεις, με πάνω από 50.000, σε ημερήσια βάση, πλέον μετρά καθημερινά περί τα 3.000 περιστατικά.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν επιτρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ την εφαρμογή σχεδίου χαλάρωσης, ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να απευθύνει κάλεσμα για τήρηση των μέτρων.

Στοίχημα αποτελεί, όπως είναι λογικό, το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και η συμπεριφορά των Βρετανών.

Όπως και στην περίπτωση του Ισράηλ, που η ταχεία διενέργεια εμβολιασμών επέτρεψε την άρση των περιορισμών, έτσι και στη Βρετανία ακολουθείται η ίδια συνταγή.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 32 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση, που σημαίνει ότι επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος του Λονδίνου.

Σε αριθμό ρεκόρ κινήθηκε, παράλληλα, και ο αριθμός όσων έλαβαν τη δεύτερη δόση. Συγκεκριμένα, πάνω από το 10% του πληθυσμού έχει θωρακιστεί πλήρως, με τη δεύτερη δόση να έχει χορηγηθεί σε περίπου 7 εκατομμύρια κόσμου.

Την ώρα που στη Βρετανία μιλούν για επιτυχή έκβαση της εκστρατείας που θα χαρίσει την ελευθερία από τα δεσμά της πανδημίας, η Ευρώπη παλεύει με τις δόσεις.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις, τα μέτωπα με τις φαρμακευτικές εταιρείες που αθέτησαν τις υποσχέσεις τους, το γενικότερο κλίμα ανησυχίας γύρω από σκευάσματα όπως με αυτό της AstraZeneca, όλα έχουν δημιουργήσει έναν φανερό εκνευρισμό στους κόλπους της ΕΕ.

Ακόμη και ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχθηκε ότι στη διαδικασία διανομής των εμβολίων έγιναν λάθη από την Ένωση.

Δεν είναι λίγες και οι χώρες που εκφράζουν ανοιχτά παράπονα για τη διαδικασία κάτω από την οποία κυκλοφορούν τα σκευάσματα.

Την οργή του έχει εκφράσει και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ η Ουγγαρία έχει υμνήσει τη Βρετανία για την αυτόνομη πορεία της, που δεν εξαρτάται από την ΕΕ για τη χορήγηση των δόσεων.

Γρίφος παραμένει, τη δεδομένη χρονική στιγμή, εάν η Κομισιόν θα καταφέρει να κατακτήσει τον στόχο της και να εμβολιάσει το 70% εώς το καλοκαίρι.

Τα σενάρια είναι πολλά, το σίγουρο είναι όμως ότι η Γηραιά Ήπειρος έχει δρόμο ακόμη μπροστά της, καθώς τα ημερήσια κρούσματα αποδεικνύουν ότι βρίσκεται στο έλεος του ιού.

www.protothema.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Πρίγκιπας Φίλιππος : Κανονιοβολισμοί από το Λονδίνο έως το Γιβραλτάρ για το θάνατό του

Δημοσιεύθηκε

στις

Χαιρετισμοί όπλων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδότησαν το θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου, ένα έθιμο που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Τα όπλα ήχησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, ένας πυροβολισμός ανά λεπτό, στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ, καθώς και στο Γιβραλτάρ, αλλά και από τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού. Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείο Άμυνας, «μια στιγμή για να τιμήσουμε τη στρατιωτική του θητεία, την ενεργό θητεία του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τιμητικές στιγμές που ακολούθησαν πολλές δεκαετίες μετά».

Αργότερα, το Παλάτι αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις επόμενες ημέρες και την κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου.

Η βασιλική εταιρεία College of Arms έκανε γνωστό πως δεν θα τελεστεί κρατική κηδεία, ούτε θα οργανωθεί λαϊκό προσκύνημα, λόγω των περιορισμών κατά του κοροναϊού.

«Η σορός του θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ η ταφή αναμένεται να γίνει στους Κήπους του Frogmore, όπου είναι επίσης θαμμένοι η βασίλισσα Βικτωρία και ο σύζυγός, της πρίγκιπας Αλβέρτος.

Αν και το Παλάτι έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις, καθώς διατίθεται στον ιστότοπο της βασιλικής οικογένειας εικονικό βιβλίο συλλυπητηρίων, χιλιάδες μπουκέτα με λουλούδια έχουν ήδη γεμίσει το κάστρο του Ουίνσδορ και το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, αφού οι Βρετανοί θέλουν να δείξουν το πένθος τους και τη συμπαράστασή τους στη βασίλισσα.

Το βράδυ της Παρασκευής, το BBC πρόβαλε ένα αφιέρωμα, όπου τα παιδιά του πρίγκιπα Φιλίππου μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τη ζωή του πατέρα τους, με τον πρίγκιπα της Ουαλίας να αποκαλεί την κληρονομιά του «εκπληκτικό επίτευγμα».

Ο πρίγκιπας Κάρολος είπε: «Η ενέργειά του ήταν εκπληκτική στη στήριξη της μητέρας μου και το έκανε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και με έναν εξαιρετικό τρόπο».

Η πριγκίπισσα Άννα είπε ότι ο δούκας «αντιμετώπιζε όλους ξεχωριστά και τους έδειχνε το σεβασμό του».

Ο πρίγκιπας Κάρολος μετέβη στο Κάστρο του Ουίνσδορ, για να επισκεφτεί τη μητέρα του την Παρασκευή το απόγευμα.

Επίσης, οι πολιτικοί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο απέδωσαν φόρο τιμής στο δούκα, ενώ τα κόμματα ανέστειλαν την εκστρατεία τους για τις δημοτικές εκλογές στις 6 Μαΐου.

Το Κοινοβούλιο θα τιμήσει τον δούκα τη Δευτέρα, με τη Βουλή των Κοινοτήτων να συνεδριάζει στις 14:30 ώρα Αγγλίας.

www.in.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ο άνθρωπος που ήθελε να γίνει Βασιλιάς – Ο «Έλληνας» που έζησε στην σκιά της Ελισάβετ

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια ζωή βγαλμένη από παραμύθι. Η φυγή από την Ελλάδα μέσα σε ένα καφάσι. Οι τραγωδίες της ζωής του. Ο γάμος με την Βασίλισσα Ελισάβετ. Η μητέρα που δεν έζησε και ο ρόλος του στον γάμο του Καρόλου και της Νταϊάνας. Λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ο Πρίγκιπας Φίλιππος «έφυγε» αφήνοντας πίσω του την αγαπημένη του Λίλιμπετ με την οποία ήταν μαζί 73 ολόκληρα χρόνια.

Ο Φίλιππος από τα πρώτα λεπτά που ήρθε στην ζωή είχε βαριά κληρονομιά. Ήταν μέλος του οίκου των Γλίξμπουργκ της Δανίας, Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας και διάδοχος και των δυο θρόνων.

Ο Φίλιππος είχε τέσσερις αδερφές. Την Μαργαρίτα, την Θεοδώρα, την Σεσίλ και την Σοφία. Βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο παλιό φρούριο της Κέρκυρας.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε σε μια πολύ ταραγμένη εποχή για την Ελλάδα. Λίγο μετά την γέννησή του πέθανε ο παππούς του από την μεριά της μητέρας του ο Πρίγκιπας Λούις Μαουντμπάτεν στο Λονδίνο. Αφού επέστρεψαν στην Αθήνα από την κηδεία βρήκαν μια διαφορετική κατάσταση.

Ο θείος του Φίλιππου ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο 1ος και αρχηγός του Στρατού κατηγορήθηκε για την ήττα από τους Τούρκους και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον θρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου 1922. Συνελήφθη επίσης ο πατέρας του Πρίγκιπας Ανδρέας. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς αποφασίστηκε να εξοριστεί ο Πρίγκιπας Ανδρέας.

 

Η ζωή στην Γαλλία

Η οικογένεια βρέθηκε στην Γαλλία στο προάστιο Σεν Κλοντ στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχώρησε η πλούσια θεία του Πριγκίπισσα Γεωργία της Ελλάδας και της Δανίας.

Ο Φίλιππος δεν έμαθε ποτέ του ελληνικά και το 1992 ο ίδιος είχε πει ότι μπορούσε να καταλάβει λίγα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε Έλληνας αλλά Δανός. Η οικογένειά του μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Καθώς μεγάλωνε γινόταν ένας όμορφος νέος ο οποίος γοήτευε τον γυναικείο πληθυσμό.

Πήγε σχολείο στο Παρίσι και στην συνέχεια τον έστειλαν στο Λονδίνο όπου έμενε με την γιαγιά του Βικτώρια Μάουντμπατεν στο Παλάτι του Κένσινγκτον και τον θείο του Τζορτζ Μάουντμπατεν.

Ήταν μόλις 8 ετών με τις αδερφές του να μένουν και να κάνουν οικογένειες στην Γερμανία και την μητέρα του Αλίκη να κλείνεται σε άσυλο αφού είχε διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια αλλά και τον πατέρα του να ζει στο Μόντε Κάρλο.

Το 1933 τον έστειλαν σε σχολείο στην Γερμανία αλλά με την άνοδο του ναζισμού αναγκάστηκε να φύγει και από εκεί και να βρεθεί στην Σκωτία.

 

Η μια τραγωδία μετά την άλλη

Σε ηλικία 16 ετών μια από τις αδερφές του, ο σύζυγός της και τα τρία τους παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο Φίλιππος συντετριμμένος βρέθηκε στην κηδεία τους και έναν χρόνο αργότερα αποχαιρετούσε για πάντα τον κηδεμόνα του και θείο του Λόρδο Μίλφορντ Χέιβεν από καρκίνο.

Ο στρατός και η Αθήνα

Το 1939 ο νεαρός Φίλιππος αποφοίτησε από το Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο στο Ντάρμουθ και επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έζησε για έναν μήνα με την μητέρα του Αλίκη στην Αθήνα. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς επέστρεψε στην Βρετανία όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό. Στα ταραγμένα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου ο Φίλιππος ήταν στην πρώτη γραμμή. Υπηρέτησε στην Μεσόγειο, βρέθηκε στην Μάχη της Κρήτης και του απονεμήθηκε μετάλλιο γι’ αυτό.

Ήταν παρών στην εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στην Σικελία το 1943 και μάλιστα έσωσε το πλοίο στο οποίο υπηρετούσε από βομβαρδισμό.

Ο γάμος με την Ελισάβετ

Το ειδύλλιο που κατέληξε σε έναν από τους μακροβιότερους βασιλικούς γάμους ανάμεσα στον Φίλιππο και την Ελισάβετ ξεκίνησε όταν εκείνη σε ηλικία μόλις 13 ετών τον ερωτεύτηκε σφόδρα. Από την πρώτη στιγμή που γνωρίστηκαν άρχισαν να αλληλογραφούν.

Και φτάσαμε στο καλοκαίρι του 1946 όταν ο Φίλιππος ζήτησε το χέρι της Ελισάβετ από τον πατέρα της, Βασιλιά Γεώργιο. Ο όρος που έβαλε ο βασιλιάς ήταν η κόρη του να έχει κλείσει το 21ο έτος της ηλικίας της. 

 

Τον Μάρτιο του 1947 ο Φίλιππος απαρνήθηκε τους τίτλους του και υιοθέτησε το επίθετο Μάουντμπατεν και έγινε βρετανός υπήκοος. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 10 Ιουλίου 1947.

Την ημέρα του γάμου τους ο Φίλιππος χρίστηκε Δούκας του Εδιμβούργου και Βαρώνος του Γκρίνουιτς.

Παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ και ο γάμος τους μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του BBC σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στον γάμο που έγινε λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο δεν ήταν επιτρεπτό να κληθούν Γερμανοί υπήκοοι και έτσι οι 3 αδερφές του Φίλιππου δεν ήταν παρούσες στην τελετή.

Η στέψη της Βασίλισσας

Ένα από τα προβλήματα που ανέκυψαν με την στέψη της Ελισάβετ ήταν το όνομα του οίκου της. Τυπικά, έπρεπε να πάρει το επίθετο του συζύγου της. Όμως, αυτό δεν άρεσε ούτε στην γιαγιά της Ελισάβετ, ούτε και στην ίδια μάλλον και με παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ αποφασίστηκε να ονομαστεί Οίκος των Γουίνδσορ.

Ο Φίλιππος παραπονέθηκε λέγοντας ότι αισθάνεται σαν αμοιβάδα. «Είμαι ο μόνος άνδρας στην χώρα που δεν θα πάρουν τα παιδιά του το επίθετό του», φέρεται να είπε.

Ήταν 8 Φεβρουαρίου του 1960 και αφότου είχαν πεθάνει τόσο η γιαγιά της όσο και ο Τσόρτσιλ η Βασίλισσα Ελισάβετ με διάταγμα δήλωνε ότι η ίδια και οι γιοί της θα έχουν το επίθετο Μαουντμπάτεν – Γουίνδσορ.

 

Η Ελισάβετ πάντα αντιμετώπιζε τον Φίλιππο ως ίσο σε όλες της τις υποχρεώσεις που απόρρεαν από τον θρόνο. Και η αγάπη και ο σεβασμός που είχαν ο ένας για τον άλλον κράτησαν ως το τέλος. 73 ολόκληρα χρόνια.

Το 1976 με την τότε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μπέτι Φορντ στην Ουάσινγκτον
Με τον Ρίτσαρντ Νίξον στο Μπάκινγχανμ το 1969
Με τον JFK και την Τζάκι Κέννεντι στο Μπάκινγχαμ το 1961

Μαζί απέκτησαν 4 παιδιά: Τον Κάρολο, την Άννα, τον Άντριου και τον Έντουαρντ.

Ο Φίλιππος ήταν επικεφαλής 800 οργανώσεων που κυρίως ασχολούνταν με το περιβάλλον, την βιομηχανία, τα σπορ και την εκπαίδευση.

Ο Κάρολος και η Νταϊάνα

Ήταν αρχές του 1981 όταν ο Φίλιππος έγραψε στον μεγάλο του γιο Κάρολο ένα γράμμα. Σε αυτό του έλεγε ότι πρέπει να πάρει μια τελική απόφαση. Είτε να κάνει πρόταση γάμου στην Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, είτε να διακόψει την σχέση τους. Ο Κάρολος αγχωμένος από την πίεση του πατέρα του έκανε πρόταση γάμου στην νεαρή Νταϊάνα και την παντρεύτηκε 5 μήνες μετά.

Ο γάμος αυτός δεν κράτησε πολλά χρόνια. Το 1992 ήρθε ο χωρισμός και πριν συμβεί αυτό ο Φίλλιππος και η Ελισάβετ προσπάθησαν σε μια συνάντηση που είχαν οι 4 τους να τους πείσουν να μην χωρίσουν.

Φυσικά απέτυχαν και τότε ο Φίλιππος έγραψε μια επιστολή στην Νταϊάνα με την οποία της ζητούσε συγγνώμη για την συμπεριφορά του Καρόλου και την εξωσυζυγική του σχέση με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Βέβαια της ζητούσε επίσης να κάνει τα στραβά μάτια. Η Νταϊάνα φυσικά δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό αλλά εκτίμησε ότι ο Φίλιππος ενεργούσε με καλή πρόθεση.

Μετά τον θάνατο της Νταϊάνας το 1997, ο Φίλιππος έχοντας πικρή πείρα από οικογενειακές τραγωδίες έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει τους δυο εγγονούς του, Γουίλιαμ και Χάρι. Ήταν εκείνος που επέμεινε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Κάρολος, ο Γουίλιαμ, ο Χάρι και ο αδερφός της Νταϊάνας, θα περπατούσαν πίσω από το φέρετρο της αδικοχαμένης πριγκίπισσας σε όλη την διάρκεια της πομπής που έμεινε στην ιστορία.

Και ήταν εκείνος που βρέθηκε στο στόχαστρο του πατέρα του Ντόντι Αλ Φαγέντ, Μωχάμεντ, ο οποίος κατηγόρησε τον ίδιο τον Φίλιππο ότι είχε διατάξει την εκτέλεση της Νταϊάνας και του Ντόντι.

Ο πρίγκιπας που δεν κάθισε ποτέ στ’ αυγά του

Στα 96 του πια, το 2017 ο αεικίνητος Πρίγκιπας αποφάσισε ότι πρέπει να αποσυρθεί από τα επίσημα καθήκοντά του. Από το 1952 είχε πάρει μέρος σε 22.219 εκδηλώσεις.

Έναν χρόνο αργότερα ενεπλάκη σε τροχαίο που προκάλεσε ο ίδιος με αποτέλεσμα η ίδια η Ελισάβετ να του απαγορεύσει να ξαναπιάσει τιμόνι. Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη και παρέδωσε για πάντα το δίπλωμά του.

Στις 16 Φεβρουαρίου εισήχθη στο νοσοκομείο King Edward VII μετά από αδιαθεσία και σύσταση των γιατρών του.

Λάτρης των σπορ και με χιλιάδες ώρες πτήσης

Ο Φίλιππος έπαιζε πόλο έως το 1971. Λάτρευε επίσης την ιστιοπλοΐα αλλά και τις πτήσεις. Του άρεσε επίσης να ζωγραφίζει, ενώ ήταν και συλλέκτης κόμικ που μάλιστα κοσμούσαν τους τοίχους των Παλατιών της οικογένειας.

Ως χαρακτήρας ήταν ευθύς και αυτό του είχε στοιχίσει πολλές φορές αφού είχε υποπέσει και σε γκάφες. Αλλά είχε τόσο χιούμορ που πολλές φορές έκανε την αυτοκριτική του.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα