Connect with us

Ελλάδα

Tο 1821 στις πλατείες-«Κλείδωσε» το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Πάτρα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Published

on

Την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου λόγω της πανδημίας και την μετατροπή του σε πολυσημειακή υπαίθρια έκθεση για τις εκδηλώσεις εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αποφάσισε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων αποτέλεσε το αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού, στην διάρκεια της οποίας η πρόεδρος, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη ανέπτυξε την φιλοσοφία και το πλαίσιο των δράσεων οι οποίες και εγκρίθηκαν.
Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η κα Γεροπαναγιώτη «το πρόγραμμα που προτείνουμε είναι ένας βασικός σχεδιασμός που θα εμπλουτίζεται, παίρνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας και τις προτάσεις που θα κατατίθενται από συλλογικότητες της πόλης μας. Έτσι, για τη φετινή χρονιά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων με τη συμμετοχή όλων των δομών του, όπως το Δημοτικό Ωδείο, τη Δημοτική Μπάντα, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, το Εικαστικό Εργαστήρι, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Χορευτικό Εργαστήρι και τη Λαϊκή Ορχήστρα του, θα ξεδιπλώσει μια βεντάλια εκδηλώσεων σε όλη την έκταση του Δήμου Πατρέων, αφιερωμένες στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης αξιοποιώντας και ενεργοποιώντας όλες τις μορφές τέχνης: θέατρο, μουσική, εικαστικά, χορός, κινηματογράφος, λογοτεχνία.
Τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στην πανδημία δεν επιτρέπουν το πρώτο διάστημα του εορτασμού για μαζικές εκδηλώσεις, γι’ αυτό τους μήνες Μάρτιο- Απρίλιο – Μάιο δίνουμε έμφαση στο δημόσιο χώρο της πόλης μετατρέποντας το σε μια πολυσημειακή υπαίθρια έκθεση έργων τέχνης με αναφορά την Επανάσταση του 1821, που θα συνοδεύονται με μουσική και τραγούδια σχετικά της περιόδου».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
-21 Μαρτίου. Σε τέσσερις πλατείες της Πάτρας θα γίνουν υπαίθριες Εικαστικές Εκθέσεις με ανατυπωμένα έργα ζωγραφικής του Θεόφιλου, με έργα του Μακρυγιάννη και Παναγιώτη Ζωγράφου, με χαρακτικά του Τάσσου και με Λάβαρα της Επανάστασης του 1821.
Στα διαφημιστικά πλαίσια των στάσεων των λεωφορείων, θα τοποθετηθούν έργα φιλελλήνων ζωγράφων.
– 24 Μαρτίου. Φωτισμός όλων των έργων τέχνης σε πλατείες με αγωνιστές του 1821. Με στόχο την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Έργων Τέχνης και το Τμήμα Σχεδιασμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων, γίνεται καταγραφή, συντήρηση και φωτισμός των έργων τέχνης που βρίσκονται σε 11 πλατείες της Πάτρας με αγωνιστές του 1821 (των Παναγιώτη Καραντζά, Κωνσταντίνου Γιαννιά, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, Ιωάννη Καποδίστρια, Γρηγορίου Ε΄, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Τριών Ναυάρχων, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο-Jean Moreas, Παπαφλέσσα, Οδυσσέα Ανδρούτσου και Τύμβο της Επανάστασης). Μαζί με την έκδοση σχετικού οδηγού διαδρομής στο κέντρο της πόλης με σχετικές περιγραφές και πληροφορίες, θα προβληθούν γλυπτικά έργα που συνήθως προσπερνούν το βλέμμα και την προσοχή του κατοίκου ή περαστικού.
– Μάρτης-Απρίλης. Σειρά Αναλογίων του ΔΗΠΕΘΕ με κείμενα για την περίοδο της σκλαβιάς την Επανάσταση και μέχρι την Έξωση του Όθωνα.
– 20-21 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, όλα τα σχήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, θα παρουσιάσουν παραγωγές τους σε πλατείες της πόλης με ιστορική αναφορά στην επανάσταση του 1821, θα γίνει προβολή κινηματογραφικής ταινίας. Πρόσκληση έχουν πάρει να συμμετέχουν και ανταποκρίνονται θετικά, το Μουσικό Σχολείο Πατρών, το Πανεπιστημίου Πατρών, όλες οι χορωδίες της πόλης και οι Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι.
– Ιούλιος. Θεατρική παράσταση από το ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ του ΔΗΠΕΘΕ με τον τίτλο «Ελευθερία, Ύμνος των Ελλήνων» που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και σε γειτονιές του Δήμου. Μια από τις σημαντικότερες παραγωγές μας θα είναι η Όπερα «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ, την οποία έχει αναλάβει το Δημοτικό Ωδείο. Στόχος είναι να φιλοξενηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το καλοκαίρι του 2021, στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Εάν οι συνθήκες της πανδημίας δεν το επιτρέψουν, θα παρουσιαστεί στη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, το Δεκέμβριο του 2021.
– Σεπτέμβριος. Θα παρουσιαστεί το έργο «Η Καντάτα της Ελευθερίας» σε μουσική Χρήστου Λεοντή, βασισμένη σε κείμενα του Ρήγα Φεραίου, Διονύσιου Σολωμού και Μακρυγιάννη. Εξίσου σημαντικό θα είναι ένα αφιέρωμα στα Κλέφτικα Τραγούδια με τη συμμετοχή του Χορευτικού Εργαστηρίου.
Παράλληλα, η Δημοτική Πινακοθήκη προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έκθεση με έργα και υλικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που αφορά στο 1821, ενώ προετοιμάζεται και κάποια έκδοση με σχετικό περιεχόμενο.
«Με την παραπάνω πολιτιστική δραστηριότητα επιδιώκουμε να φέρουμε σε επαφή το λαό της Πάτρας με την ιστορία του και κυρίως να δημιουργήσουμε ερεθίσματα για περαιτέρω μελέτη και γνώση της. Ευελπιστώντας πως τα συμπεράσματα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 να φτάσουν σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέα και νέο, μικρό επαγγελματία και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της μαχητικότητάς τους καθώς η Ελληνική Επανάσταση μας διδάσκει πως τίποτα δεν αλλάζει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του», κατέληξε η κα Γεροπαναγιώτη

Ροή ειδήσεων

Advertisement