Connect with us

Ελλάδα

«Ελευθερία» και για τις ευπαθείς ομάδες-Ποιοι παίρνουν σειρά με αυστηρά κριτήρια

Published

on

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τις ευπαθείς ομάδες, από τις οποίες ωστόσο, εξαιρούνται αρκετοί χρόνιοι ασθενείς εξαιτίας των αυστηρών κριτηρίων που αφορούν κατά βάση την φαρμακευτική αγωγή.

Για παράδειγμα ένας ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα που σύμφωνα με τον πίνακα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας ανήκει στις ευπαθείς ομάδες εξαιρείται του εμβολιασμού αν δεν λαμβάνει συγκεκριμένο φάρμακο. Αυτό έχει προκαλέσει σύγχυση σε αρκετούς χρόνια πάσχοντες, οι οποίοι επισημαίνουν πως σύμφωνα με το Υπουργείο είναι ευπαθείς ομάδες «εικονικά», αφού εξαιρούνται του εμβολιασμού με τα επιμέρους κριτήρια της φαρμακευτικής αγωγής.
MAΣΤΟΡΑΚΟΥ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου ερωτηθείσα σχετικά από τη «Γ» «τα κριτήρια έχουν θεσπιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ανάλογα με τις παθήσεις. Πρόκειται για κάτι πολύ εξειδικευμένο, που αφορά στο πώς θα ανταποκριθεί ο οργανισμός στο εμβόλιο. Το κριτήριο της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν οι ασθενείς είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς υπάρχουν θεραπείες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα αν χορηγηθεί το εμβόλιο να είναι δώρον- άδωρον. Υπάρχει δηλαδή ένα είδος «ασυμβίβαστου» μεταξύ λαμβανόμενης θεραπείας και εμβολίου, που πρέπει να διερευνηθεί».
215.000 ΑΤΟΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
Σύμφωνα με τον γγ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τα άτομα που πάσχουν από πολύ συγκεκριμένες παθήσεις και για οποία ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού είναι περίπου 215.000.
Οι ευπαθείς ομάδες είναι:
-άτομα με μεταμόσχευση
-άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
-άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση
-άτομα με καρκίνο υπό αγωγή
άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
-άτομα με σοβαρή καρδιακή νόσο
-άτομα με σοβαρή ηπατική νόσο
άτομα σε ανοσοκαταστολή
-άτομα με HIV
-άτομα με σύνδρομο Down

Ροή ειδήσεων

Advertisement