Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Απόβαση» στην Αθήνα-Κοινή επιστολή των εμπορικών συλλόγων της Αχαΐας στον Πρωθυπουργό και κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Published

on

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους σε περίπτωση που μέχρι αύριο δεν ανακοινωθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Πάτρα από τις 12 Απριλίου προσανατολίζονται οι έμποροι της Αχαΐας, μετά και την κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των εμπορικών συλλόγων της Αχαΐας με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων (Επιμελητήριο, Δήμο, Περιφέρεια, Εργατικό Κέντρο, ΟΕΒΕΣΝΑ, Οικονομικό Επιμελητήριο) κατά την οποία διατυπώθηκε για ακόμη μία φορά η απογοήτευση του εμπορικού κόσμου για την απόφαση να μην επαναλειτουργήσουν κατ’ εξαίρεση σε τρεις περιοχές (και στην Αχαΐα) τα καταστήματα.

Όπως επισημάνθηκε οι έμποροι θα περιμένουν μέχρι και αύριο την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και την απόφαση της κυβέρνησης για το αν θα επιτραπεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας ακόμη και στο Μαξίμου.

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Εξ άλλου, χθες το πρωί οι εμπορικοί σύλλογοι της Αχαΐας και η Ο.Ε.ΕΣ.Π. απέστειλαν κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας την άρση της άδικης απόφασης για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων στο Νομό.

Στην επιστολή που συνυπογράφουν οι, η Ο.Ε.ΕΣ.Π. (Πρόεδρος κ. Γεώργιος Βαγενάς), ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών (Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος), ο Εμπορικός Εισαγωγικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιάλειας (Πρόεδρος κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος), ο Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας (Πρόεδρος κ. Σακελλαρόπουλος Γεώργιος), ο Εμπορικός & Επαγγελματοβιοτεχνικός Σύλλογος Δήμου Δύμης (Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Ρέλλος) και το Εμπορικό και Επιχειρηματικό Δίκτυο Καλαβρύτων «Αζάνες» (Πρόεδρος κ. Ηλίας Ερμείδης), αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «απογοήτευση, Θυμό, Οργή και Αδικία νιώθει σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μετά και την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους. Δυστυχώς δεν ανοίγουμε τα καταστήματά μας! Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να μας εμπαίζει και το απέδειξε και με τις σημερινές ανακοινώσεις. Τι θα πρωτοπληρώσουν με 1.000 ευρώ που ανακοίνωσαν ως «αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού» οι επιχειρήσεις;

Προσπαθήσαμε από την Τετάρτη να βρούμε χρήματα προκειμένου να προμηθευτούμε νέα εμπορεύματα και να υποδεχτούμε τους πελάτες μας, κατόπιν δικιά σας ανακοίνωσης που ανέφερε οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου πανελλαδικά και μετά από δύο μέρες, αργά το βράδυ και αφού έχουμε καθαρίσει τα μαγαζιά μας, έχουμε κάνει απολυμάνσεις και τα έχουμε γεμίσει με νέο εμπόρευμα, μας ανακοινώνετε ότι δεν ανοίγουμε.

Δεν είμαστε ζητιάνοι να επαιτούμε… Απαιτούμε η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφασή της και να επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων. Πρέπει να σώσουμε τα καταστήματά μας. Πρέπει να σώσουμε τους υπαλλήλους μας και τις οικογένειές μας. Απαιτούμε άρση της άδικης απόφασης για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και λειτουργία του λιανεμπορίου αύριο. Οριζόντια ενίσχυση 5.000 ευρώ σε όλες τις επιχειρήσεις, όπως προτάθηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Την ίδια ώρα, βουλευτές, αλλά και αυτοδιοικητικοί εκφράζουν την στήριξή τους στον εμπορικό κόσμο.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ
-Ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε «οι κυβερνητικές παλινωδίες συνεχίζονται δημιουργώντας προφανή αναστάτωση στους εμπόρους και της Αχαΐας. Η έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας και η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης εντείνει τα προβλήματα.
Η επανέναρξη του λιανεμπορίου όπως και άλλων κλάδων της οικονομίας απαιτεί σχεδιασμό, έξυπνη εφαρμογή μέτρων, πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ και πολλαπλασιασμό των rapid test. Σήμερα και όχι μετά την πανδημία.
Προϋποθέτει μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ισότιμης μεταχείρισης αντίστοιχων οικονομικών δραστηριοτήτων και όχι περιστασιακές χρηματοδοτήσεις που αποσκοπούν στη μείωση των αντιδράσεων χωρίς να λύνουν το πρόβλημα.
Απαιτεί ενημέρωση και διάλογο με τους φορείς.
Απαιτεί διαφάνεια. Απαιτεί σοβαρότητα από την κυβέρνηση και σεβασμό στους πολίτες».

ΜΠΟΝΑΝΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩΤΕΤΟΥ ΘΕΟΥ

-Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος στον απόηχο και της συνάντησης με τον κ. Πέτσα τόνισε πως «οι συμπολίτες μας οι έμποροι , οι μαγαζάτορες δεν μπορούν να πληρώνουν το τίμημα της πανδημίας. Οι έμποροι της Αχαΐας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Η Αχαΐα δεν πρέπει να είναι η ξεχωριστή νησίδα στον χάρτη της Ελλάδας. Μπορούν να ανοίξουν με όλους τους υγειονομικούς κανόνες , με πρωτόκολλο που θα εφαρμόζεται. Οι τελευταίοι που ευθύνονται για τις εστίες υπερμετάδοσης είναι οι άνθρωποι της λιανικής πώλησης
Ο δυτικός άξονας της χώρας δεν μπορεί να υφίσταται συνέχεια την άνιση μεταχείριση
Το τονίσαμε στον υπουργό και οφείλει να σεβαστεί η κυβέρνηση την ομόθυμη πρόταση όλων των φορέων. Είμαστε δίπλα στους επαγγελματίες και το αποδεικνύουμε».

ΖΑΪΜΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΛΥΣΕΙΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Φωκίωνας Ζαΐμης επεσήμανε «η Πάτρα έχει βάλει όχι μόνο πλάτη αλλά και σώμα και ψυχή από την αρχή της πανδημίας. Αυτό που ενοχλεί, περισσότερο από τα άλλα, είναι η αδικία σε σχέση με άλλες περιοχές και κυρίως με την πρωτεύουσα όπου εκεί φαίνεται τα μέτρα, δεν παίρνει να είναι πλέον σκληρά. Ο πρωθυπουργός και ως υποψήφιος του Ν. Αχαΐας αναμένεται να δείξει περισσότερο βάρος στην ανακούφιση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή που έχει πληγεί βαρύτατα. Υπάρχουν πάντα λύσεις ιδίως αν η κατάσταση είναι έκτακτης ανάγκης».

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ

Ο πρώην Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας υποστήριξε πως «ανακοινώνουμε πομπωδώς το άνοιγμα των καταστημάτων και ταυτόχρονα διαχωρίζουμε και κρατούμε κλειστά τα καταστήματα λιανεμπορίου σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.
Αντιδρούν οι πολίτες και οι φορείς και η κυβέρνηση θεωρεί ότι κλείνει την προσβολή και την αδικία στους τρείς νομούς με ένα ανεπαρκές επίδομα για τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Η περιφέρεια περιορίζεται στη κοινή επιστολή για το επίδομα των 5.000 ευρώ αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις αλλά παραμένει σιωπηλής μετά την ανακοίνωση του ποσού επιδότησης.
Η κοροϊδία στον κόσμο της αγοράς συνεχίζεται. Δυστυχώς, κύριοι, της κυβέρνησης και της περιφέρειας η κρίση βαθαίνει, η αναξιοπιστία μεγαλώνει και η κοινωνία όλο και απομακρύνεται από την αντιμετώπιση της πανδημίας και την έξοδο από την ύφεση και βαθιά οικονομική κρίση».

Ροή ειδήσεων

Advertisement