Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Υγεία

Κορωνοϊός: Με νευρολογικά προβλήματα 8 στους 10 νοσηλευόμενοι

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Νοσηλευόμενοι ασθενείς με κλινικά διαγνωσμένα νευρολογικά συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με την COVID-19 αντιμετωπίζουν έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τη νοσηλεία τους σε σύγκριση με εκείνους που επίσης νοσηλεύονται με COVID-19 αλλά δεν έχουν νευρολογικές επιπλοκές. Αυτό έδειξε η ενδιάμεση ανάλυση των αποτελεσμάτων του Παγκόσμιου Consortium για τη Μελέτη των Νευρολογικών Δυσλειτουργιών στην COVID-19 (GCS-NeuroCOVID) η οποία δημοσιεύεται στο «JAMA Network Open».

Το GCS-NeuroCOVID αποτελεί μια διεθνή προσπάθεια συλλογής πληροφοριών σχετικά με την επίπτωση, τη βαρύτητα και την έκβαση των νευρολογικών εκδηλώσεων στους ασθενείς με COVID-19. «Πολύ νωρίς μετά την έναρξη της πανδημίας κατέστη εμφανές ότι ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας της COVID-19 ανέπτυξαν επίσης νευρολογικά προβλήματα» ανέφερε η κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης Σέρι Τσου, κύρια ερευνήτρια του κονσόρτσιουμ GCS-NeuroCOVID και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Επείγουσας Φροντίδας, Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. «Εναν χρόνο αργότερα παλεύουμε ακόμη ενάντια σε έναν άγνωστο, αόρατο εχθρό και, όπως συμβαίνει σε όλες τις μάχες, χρειάζεται να γνωρίσουμε καλά τον αντίπαλο, να μάθουμε όσο περισσότερα μπορούμε σχετικά με τις νευρολογικές επιδράσεις της COVID-19 σε ασθενείς που νοσούν αυτή τη στιγμή αλλά και σε όσους έχουν αναρρώσει από τη νόσο του νέου κορωνοϊού».

Το συγκεκριμένο κονσόρτσιουμ διεξάγει τη μεγαλύτερη μελέτη παγκοσμίως  σχετικά με τις νευρολογικές επιπτώσεις της COVID-19, «ακτινογραφώντας» 133 κέντρα με ασθενείς σε όλες τις ηπείρους, εκτός της Ανταρκτικής.

Με βάση τα ευρήματα, σε μια ομάδα 3.744 νοσηλευομένων ενηλίκων ασθενών με COVID-19, το 82% εμφάνισε είτε αυτοαναφερόμενα είτε κλινικώς αποδεδειγμένα νευρολογικά συμπτώματα. Σχεδόν 4 στους 10 ασθενείς ανέφεραν πονοκεφάλους ενώ περίπου 3 στους 10 δήλωσαν ανοσμία ή αγευσία. Από τα κλινικώς διαγνωσμένα σύνδρομα το πιο κοινό ήταν η οξεία εγκεφαλοπάθεια η οποία εμφανιζόταν σχεδόν στο 50% των ασθενών, με το κώμα και τα εγκεφαλικά να ακολουθούν (17% και 6% αντιστοίχως). Πάντως τα ποσοστά μηνιγγίτιδας και εγκεφαλίτιδας ήταν πολύ χαμηλά – κάτω από 1% στους νοσηλευόμενους με COVID-19 ασθενείς. «Η οξεία εγκεφαλοπάθεια είναι μακράν το πιο κοινό νευρολογικό σύμπτωμα που βλέπουμε στην κλινική» σημείωσε η δρ Τσου και εξήγησε ότι «αυτοί οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν προβλήματα συνείδησης, να μην νιώθουν ότι είναι ο εαυτός τους και να παρουσιάζουν σύγχυση ή ντελίριο».

Ο ισχυρός παράγοντας επιπλοκών και θανάτου

Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι το να πάσχει κάποιος από προϋπάρχουσα νευρολογική διαταραχή οποιασδήποτε μορφής – από νόσους του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και του νευρικού συστήματος ως χρόνιες ημικρανίες, άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ μεταξύ άλλων – αποτελεί τον πιο ισχυρό προγνωστικό παράγοντα ανάπτυξης νευρολογικών επιπλοκών που συνδέονται με την COVID-19, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο εμφάνισής τους. Επιπλέον, η εμφάνιση οποιουδήποτε νευρολογικού συμπτώματος που σχετίζεται με την COVID-19 – από ένα σχετικώς ‘αθώο’ σύμπτωμα όπως η ανοσμία ως σοβαρές καταστάσεις όπως τα εγκεφαλικά – φάνηκε να εξαπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου.

 

Εκατομμύρια επιβιώσαντες θα χρειάζονται ιατρική βοήθεια

Ακόμη όμως και αν ένας ασθενής νικήσει τις πιθανότητες και αναρρώσει, η υγεία του μακροπρόθεσμα μπορεί να βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή. «Ακόμη και αν η πανδημία εκριζωθεί, θα μιλάμε για εκατομμύρια επιβιώσαντες οι οποίοι θα χρειάζονται τη βοήθειά μας. Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε ποια συμπτώματα και προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν αυτοί οι ασθενείς και έχουμε πολλή δουλειά για να το καταφέρουμε στα χρόνια που έρχονται» κατέληξε η δρ Τσου.

 

 

Υγεία

Πανεπιστήμιο του Χιούστον: H μέθοδος για να καίμε λίπος ενώ καθόμαστε στο γραφείο μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει σχεδόν δέκα ώρες την ημέρα καθιστός, ενώ με την πανδημία να πυροδοτεί την ανάγκη για τηλεργασία στο σπίτι, ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι μονόδρομος.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής, είναι επιβλαβής για την καρδιά, ενώ έχει κατηγορηθεί και για παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι δυσλειτουργίες στο μεταβολισμό, καθώς και για σοβαρά προβλήματα στην πλάτη. Μοναδική λύση αποτελεί η άσκηση.

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ζήτηση για όρθια γραφεία, έχει αυξηθεί σημαντικά. Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει ένας τρόπος να ενεργοποιήσετε τις μεταβολικές δραστηριότητες του οργανισμού, ενώ κάθεστε.

Διαβάστε επίσης: Η στατική άσκηση που σμιλεύει το σώμα σε 28 ημέρες
Η μέθοδος Soleus Pushup
Ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, ερευνούν μια τεχνική που ονομάζεται Soleus Pushup (SPU), η οποία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του πέλματος στην περιοχή της γάμπας για την ενίσχυση του μεταβολισμού με ελάχιστη σωματική προσπάθεια.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα εδώ είναι ότι ο μυς του πέλματος μπορεί να διατηρήσει τη δραστηριότητα του μεταβολισμού σε λειτουργία για ώρες χωρίς να κουράζεται, ακόμη και όταν το άτομο κάθεται σε μια καρέκλα. Η βασική κατευθυντήρια αρχή είναι ότι σε μυϊκές ίνες ηρεμίας όπως το πέλμα, η κατανάλωση ενέργειας είναι ελάχιστη.

Η ώθηση του πέλματος περιλαμβάνει την ανύψωση της φτέρνας στο μέγιστο ύψος της, ενώ το μπροστινό πόδι διατηρείται κολλημένο στο έδαφος και καταλήγει σε αργό κατέβασμα της φτέρνας. Κατά τη διεξαγωγή των δοκιμών, η ομάδα ανακάλυψε ότι η περιοχή του πέλματος αναδείχθηκε στο πιο ενεργό σημείο στο σώμα για τη διάσπαση υδατανθράκων, όπως η γλυκόζη.

Μελέτη που διεξήχθη σε εθελοντές με ποικίλα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, από ανθρώπους που διάγουν καθιστική ζωή, μέχρι αθλητικούς τύπους, διαπίστωσε ότι κανένα γνωστό φάρμακο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγεθος του οξειδωτικού μεταβολισμού σε ολόκληρο το σώμα, όπως μπορεί να επιτευχθεί με τη μέθοδο Soleus Pushup.

Ευρήματα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό iScience, υποστηρίζουν ότι η τεχνική PSU είναι πιο αποτελεσματική στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, ακόμα και από προπονήσεις όπως το τρέξιμο σε διάδρομο ή από ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Ένα όφελος για όσους εργάζονται μπροστά από έναν υπολογιστή
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών SPU, διαπιστώθηκε ότι η μέθοδος οδήγησε σε 52% υψηλότερη απώλεια σακχάρου στο αίμα, ενώ η απαίτηση σε ινσουλίνη περιορίστηκε κατά 60%.

Επιπλέον, διπλασιάστηκε ο ρυθμός μεταβολισμού του λίπους στο σώμα, μειώνοντας το συνολικό επίπεδο λίπους στο αίμα. Τονίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες της αξιοσημείωτης έρευνάς του, ο καθηγητής Μαρκ Χάμιλτον από το Health and Human Performance στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον σημειώνει ότι «παρά το γεγονός ότι το πέλμα καταλαμβάνει μόνο το 1% του σωματικού βάρους, είναι ικανό να αυξήσει τον μεταβολικό του ρυθμό κατά τη διάρκεια των SPU συσπάσεων, οι οποίες διπλασιάζουν έως και τριπλασιάζουν την οξείδωση των υδατανθράκων σε ολόκληρο το σώμα».

in.gr

Περισσότερα

Υγεία

Αλτσχάιμερ: Πειραματικό φάρμακο δίνει ελπίδες για την επιβράδυνση της νόσου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ενθαρρυντικό αυτό αποτέλεσμα του πειραματικού φαρμάκου, που αναπτύσσεται από τις εταιρείες Eisai (Ιαπωνία) και Biogen (ΗΠΑ), προέκυψε από μια κλινική δοκιμή τελικού σταδίου σε 1.800 ασθενείς που βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το lecanemab, ενός αντισώματος που χορηγείται ενδοφλέβια, μπορεί να οδηγήσει στην έγκριση κυκλοφορίας του, δίνοντας έτσι νέες ελπίδες στους ασθενείς με τη συγκεκριμένη ανίατη μέχρι στιγμής νευροεκφυλιστική πάθηση και στις οικογένειες τους, που έχουν δει κατ’ επανάληψη διάφορα φάρμακα να εμφανίζουν αρχικά πολλές υποσχέσεις κατά τις αρχικές δοκιμές τους, οι οποίες όμως μετά διαψεύδονται στην πράξη. Η σχετική απόφαση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναμένεται τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες αιτήσεις στις αντίστοιχες αρχές της Ιαπωνίας και της Ευρώπης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους New York Times.

Η κλινική δοκιμή φαίνεται να επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι η απομάκρυνση των ‘πλακών’ της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο των ασθενών σε αρχικό στάδιο Αλτσχάιμερ (κάτι που επιτυγχάνει το νέο φάρμακο στοχεύοντας την εν λόγω πρωτεΐνη προτού αυτή δημιουργήσει τοξικές συσσωματώσεις), μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου. Από την άλλη, το φάρμακο εμφανίζει αυξημένη πιθανότητα παρενεργειών, όπως πρήξιμο του εγκεφάλου και μικρο-αιμορραγίες, που όμως θεωρούνται ανεκτές.

Παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών με Αλτσχάιμερ αναμένεται να φθάσει τα 139 εκατομμύρια έως το 2050. Και άλλες εταιρείες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και δοκιμής αντισωμάτων κατά των πλακών της νόσου, όπως τα gantenerumab της Roche και donanemab της Eli Lilly.

 

Περισσότερα

Υγεία

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ποια φάρμακα επιδεινώνουν το πρόβλημα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία τα οξέα του στομάχου περνούν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα και παλινδρομούν προς τον οισοφάγο. Αυτή η αντίστροφη πορεία του οξέος προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή του βλεννογόνου του οισοφάγου και μια διαρκή ενόχληση.

Η ενοχλητική και επώδυνη πάθηση του πεπτικού συστήματος εκτιμάται ότι επηρεάζει μεγάλο ποσοστό ενηλίκων – υπολογίζεται ότι πάσχει το 30% των ενηλίκων στις ΗΠΑ σύμφωνα με παλιότερη μελέτη, δημοσιευμένη στο Gastroenterology.

Εκτός από άλλους οργανικούς παράγοντες, αρκετές είναι και οι τροφές που μπορούν να πυροδοτήσουν αυτό το φαινόμενο, όπως η υψηλή πρόσληψη λίπους και τα πικάντικα φαγητά. Αντίστοιχα όμως και διαφορετικές φαρμακευτικές αγωγές έχει φανεί εντείνουν το πρόβλημα.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Mayo Clinic, στα φάρμακα που μπορούν να ερεθίσουν τον οισοφάγο και να προκαλέσουν αίσθημα καύσου συμπεριλαμβάνονται:

 • τα αντιβιοτικά όπως η τετρακυκλίνη και η κλινδαμυκίνη
 • τα διφωσφονικά που λαμβάνονται από το στόμα, όπως η αλενδρονάτη, η ιμπανδρονάτη και η ριζεδρονάτη
 • τα συμπληρώματα σιδήρου
 • η κινιδίνη (αντιαρρυθμικό φάρμακο)
 • τα αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη
 • τα συμπληρώματα καλίου

Από την άλλη, τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να αυξήσουν την παλινδρόμηση οξέων και να επιδεινώσουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι:

 • τα αντιχολινεργικά, όπως η οξυβουτυνίνη, που συνταγογραφούνται για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (αμιτριπτυλίνη, δοξεπίνη)
 • οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου, στατίνες, αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) και νιτρικά που χρησιμοποιούνται για την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις
 • η προγεστερόνη
 • τα αγχολυτικά, συμπεριλαμβανομένων των βενζοδιαζεπινών, όπως η διαζεπάμη και η τεμαζεπάμη
 • η θεοφυλλίνη (βρογχοδιασταλτικό)

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό σχετικά με την περίπτωση τυχόν αγωγή που λαμβάνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα