Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ομόφωνα αθώοι οι τέσερις γιατροί για τον θάνατο του 42χρονου που υπέστη ρήξη θωρακικής αορτής λίγες ώρες αφότου έφυγε από τα Επείγοντα του Νοσοκομείου

Ο ασθενής δεν είχε συμπτώματα, έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, ανέφεραν στις απολογίες τους

Published

on

 

Με ομόφωνη απόφασή του το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών έκρινε αθώους και τους τέσσερις γιατρούς (δύο ειδικευόμενοι και δύο επιμελητές) του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», απαλάσσοντάς τους από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας για τον θάνατο 42χρονου ασθενούς που τους βάραινε.

Ο άτυχος άνδρας, άφησε την τελευταία του πνοή τον Μάιο του 2014, από διαχωρισμό και ρήξη θωρακικής αορτής- σύμφωνα με την ιατροδικαστική γνωμάτευση- λίγες ώρες αφότου επέστρεψε από το Νοσοκομείο, όπου είχε μεταβεί με έντονους πόνους στο στομάχι. Εξετάστηκε από τους γιατρούς της Καρδιολογικής και εν συνεχεία της Παθολογικής Κλινικής που εφημέρευαν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου, οι οποίοι του είπαν να επιστρέψει στο σπίτι του, χωρίς τίποτε να προμηνύει την τραγική εξέλιξη.

Η οικογένεια του 42χρονου ισχυρίστηκε στο Δικαστήριο πως οι τέσσερις γιατροί που τον εξέτασαν επέδειξαν ιατρική αμέλεια και ζήτησαν την ενοχή τους.

Στον αντίποδα, οι γιατροί υπεραμύνθηκαν των ενεργειών τους, απολογούμενοι στο Δικαστήριο λέγοντας πως όλες οι εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή, δεν έδειξαν κανένα ύποπτο σύμπτωμα για καρδιολογικό νόσημα, ενώ ο ίδιος προσήλθε στα Επείγοντα με στομαχικό άλγος. Τόνισαν πως έπραξαν με βάσει το ιατρικό πρωτόκολλο και τη βιβλιογραφία, ασχολήθηκαν με τον ασθενή με τη δέουσα προσοχή κάνοντας τις απαιτούμενες εξετάσεις, τιμώντας τον όρκο τους στον Ιπποκράτη.

Νωρίτερα, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, καθηγητής καρδιολογίας, Περικλής Νταβλούρος, ο οποίος ανέφερε πως οι γιατροί δεν επέδειξαν ιατρική αμέλεια καθώς ο ασθενής δεν είχε συμπτώματα ρήξης της θωρακικής αορτής, εκτιμώντας ότι αυτή επήλθε όταν ήταν στο σπίτι του και η πρώην διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του «Αγ. Ανδρέα» Αγγελική Φραγκούλια, λέγοντας κατηγορηματικά πως «οι συνάδελφοί μου έκαναν ό,τι έπρεπε και μπορούσε να γίνει, αξιολογώντας τα κλινικά ευρήματα και τις εργαστηριακές εξετάσεις».

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Την απαλλαγή των κατηγορουμένων πρότεινε στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας της Έδρας, τονίζοντας πως οι γιατροί δεν μπορούσαν να προβλέψουν τον οξύ διαχωρισμό της αορτής που υπέστη, εφόσον δεν είχε συμπτώματα όταν τον εξέτασαν.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Γιώργος Κυριαζής στην αγόρευσή του υποστήριξε πως οι «οι παραλείψεις είναι αποδεδειγμένες» επικεντρώνοντας στο γεγονός ότι ο ασθενής δεν υπεβλήθη σε συγκεκριμένες απεικονιστικές και άλλες εξετάσεις, πως όφειλαν να του κάνουν εισαγωγή δεδομένου ότι είχε έντονους πόνους εξαντλώντας όλα τα μέσα για την ασφάλειά του και όχι να τον αφήσουν να πεθάνει στο σπίτι του αβοήθητο.

ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς της πολιτικής αγωγής οι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων γιατρών και συντάχθηκαν πλήρως με την Εισαγγελική Πρόταση.

«Δεν υπήρχε κανένα εύρημα για τη ρήξη της θωρακικής εορτής» ανέφεραν στις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι Πατρών Νικόλαος Κορφιάτης, Χρήστος Τσόλκας και Γιάννης Παπαναστασόπουλος και Αθηνών Λεωνίδας Κουρμπανάς και Αλέξανδρος Στρίμπερης, αναδεικνύοντας παράλληλα τα επίμαχα σημεία, όπως το βιβλίο συμβάντων που είχε καταγράψει τα συμπτώματα που προσήλθε στα Επείγοντα ο ασθενής, τις εξετάσεις που υπεβλήθη, την παραμονή του για τέσσερις ώρες στο Νοσοκομείο, ενώ επικαλέστηκαν τις καταθέσεις των καταξιωμένων γιατρών στο Δικαστήριο, αλλά και τη νομολογία του Αρείου Πάγου για τους ειδικευόμενους γιατρούς.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί πυξίδα, όσον αφορά την αρτιότητα, την επιμέλεια και την επιστημονική επάρκεια των γιατρών του ΕΣΥ, που μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες παλεύουν για να σώζουν ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο κ. Παπαναστασόπουλος μετά την αθωτική απόφαση.

ΕΛΕΝΗ Α. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ροή ειδήσεων

Advertisement