Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τα «θολά» σημεία και τα ερωτήματα για το πως θα λειτουργήσει η εστίαση

Published

on

Την ώρα που η κυβέρνηση ελπίζει πως με τα προνόμια στους εμβολιασμένους θα τονωθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες που έχουν μπερδευτεί με τους νέους κανόνες σε αμιγείς και μικτούς χώρους σε εστίαση και ψυχαγωγία.

Συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση του Freedom Pass των 150 ευρώ στους νέους, η κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση μίας σειράς προνομίων στην εστίαση και στην διασκέδαση, που όμως μπέρδεψε αρκετούς επιχειρηματίες.
Στην ουσία, οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου.

Το νέο μοντέλο που ανακοινώθηκε αποτελείται από πολλούς αστερίσκους που θα πρέπει να γνωρίζουν κυρίως οι επιχειρηματίες, αλλά και όσοι πολίτες αποφασίσουν να καθίσουν στο εσωτερικό ενός μαγαζιού.

ΤΑ «ΘΟΛΑ» ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Υπάρχουν θολά σημεία στο σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Λίγες ώρες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, υπήρξε μια τροπολογία στο ζήτημα.
Έτσι, στα καταστήματα που θα επιλέξουν το μικτό σύστημα, οι ανεμβολίαστοι πρέπει να έχουν κάνει rapid test για να μπουν σε αυτό.
Το κόστος των rapid test ανέρχεται στα δέκα ευρώ. Κάθε άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνει ένα τέτοιο τεστ.
Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, το κόστος των rapid tests μπορεί να είναι μεγαλύτερο από… το κόστος της εξόδου που θα επιλεγεί.
Σχετικά με τα ζευγάρια που δεν είναι και οι δύο εμβολιασμένοι, θα πρέπει να επιλέξουν μικτό κατάστημα και να καταβάλει ο ανεμβολίαστος το κόστος του rapid test.
Τέλος, και οι τουρίστες που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να κάνουν rapid test για να εισέρχονται στα ανάλογα καταστήματα.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Η νέα πραγματικότητα με τα καταστήματα για εμβολιασμένους και μη δημιουργεί εύλογες ερωτήσεις.
1.Πως θα γνωρίζει ο πελάτης εάν ένα συγκεκριμένο κατάστημα είναι αμιγές ή μεικτό;
Στην είσοδο θα υπάρχει ειδική σήμανση, την οποία θα ορίζει η ΚΥΑ και την οποία θα μπορούν να προμηθευτούν οι καταστηματάρχες.

2.Ποιος θα ελέγχει την είσοδο των πελατών;
Το βάρος πέφτει στον αρμόδιο του χώρου εστίασης ή διασκέδασης. Προκειμένου να μην τίθεται θέμα αρμοδιότητας ελέγχου προσωπικών δεδομένων, εξετάζεται οι καταστηματάρχες/ αρμόδιοι του χώρου να σκανάρουν τον QR κωδικό του πιστοποιητικου εμβολιασμού με ειδική εφαρμογή στο κινητό, η οποία θα ανάβει “πράσινο φως” για την είσοδο του πελάτη, χωρίς να ελέγχει τα λοιπά προσωπικά του δεδομένα.

3.Πως θα καλύπτονται οι καταστηματάρχες απέναντι σε πελάτες που ενδεχομένως θα αντιδρούν;
Η ΚΥΑ θα τους καλύπτει νομικά για την επιλογή να δέχονται μόνο εμβολιασμένους στα καταστήματα τους. Πρακτικά βεβαίως θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη γκρίνια και τα παράπονα πελατών.

4.Σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, σινεμά, θεάτρων καθώς και σε υπαίθρια και κλεισ΄τα κέντρα διασκέδασης. μουσικά κέντρα και κλάμπ, όπου θα απαιτείται αρνητικό test, θα μπορεί κάποιος να μπει με self test;
Όχι. Μόνο με PCR ή rapid test. Εξαιρούνται οι ανήλικοι, που θα μπορούν να μπουν με δήλωση self test από τους γονείς τους.
Τίθεται βεβαίως το ερώτημα, γιατί για την προσέλευση στην εργασία αρκούσε και αρκεί το self test, ενώ εν προκειμένω απαιτείται PCR ή rapid test.

5.Ποιος θα καλύπτει το κόστος του test;
Το κόστος προφανώς και θα το καλύπτει ο ίδιος ο πελάτης. Γεγονός που δημιουργεί φόβους στους καταστηματάρχες για μειωμένη κίνηση. Αλλά το μέτρο έχει ως προφανή στόχο τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν κλειστούς χώρους να επιλέξουν τη λειτουργία τους ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
6.Στους αμιγείς χώρους θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το προσωπικό;
Όχι, καθώς η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής άνοιξε το δρόμο για υποχρεωτικό εμβολιασμό μόνο των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
7.Ποιος θα ελέγχει την τήρηση των μέτρων;

Η ΕΛΑΣ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που ελέγχουν και σήμερα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

-Γιατί δεν παίρνει την απόφαση η κυβέρνηση να πει ότι στους χώρους μπαίνουν όλοι οι εμβολιασμένοι ή όλοι με μέτρα;
-Δεν τέθηκε κανένα ζήτημα για το προσωπικό των καταστημάτων; Δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο με το προσωπικό;
-Τι θα γίνεται με τη χρήση των τουαλετών στους μικτούς χώρους; Πώς θα επιτρέπεται η «κοινή παρουσία» εμβολιασμένων και μη;

Να αναφέρουμε ότι πλέον η διενέργεια rapid test μπορεί να γίνεται από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς με βάση την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έτσι όλοι όσοι δε διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test (όχι self test) προκειμένου να διασκεδάσουν και φυσικά να μπορούν να βρουν εύκολα τον επιστήμονα υγείας που θα το κάνει.
Μέχρι σήμερα μπορούσες να κάνεις ένα διαγνωστικό τεστ κορονοϊού είτε σε δημόσιες δομές υγείας είτε σε ιδιωτικές δομές.
Πλέον με βάση το άρθρο 5 στην τροπολογία του νομοσχεδίου με τίτλο «Κύρωση της από 24.3.2021 τροποποίησης […] ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις» προβλέπεται ότι μέχρι τις 31/12/21 στους φορείς διενέργειας rapid test κορονοϊού προστίθενται οι ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων, οι νοσηλευτές, οι επισκέπτες υγείας, οι ΟΤΑ α βαθμού δια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που διαθέτουν ή δύνανται να προσλαμβάνουν, και οι ιδιώτες φαρμακοποιοί με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν να χρησιμοποιούν το ιατροτεχνολογικό προϊόν και ότι ενημερώνουν τα φυσικά πρόσωπα για το τελικό αποτέλεσμα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement